Kordon Kanı Saklama İle İlgili Merak Edilen 9 Soru

Kordon kanı, doğum sırasında bebekten alınıyor ve birçok hastalığın tedavisi için uzun yıllarca saklanabiliyor. İş bu kadarla bitmiyor tabii, elbette ailelerin bu konuyla ilgili kafasını kurcalayan birçok soru var.

Önce ayrıntılı bilgi al: Doğum Sırasında Bebeğinin Kordon Kanını Saklatman İçin 8 Mükemmel Neden!

1. Kordon kanımız 2 yıldır buzlukta, size getirsek kök hücre üretilebilir mi?

Kök hücrelerin canlılıklarının devam edebilmesi için -196 derecelik azot tanklarında saklanması gerekir. Bu sebeple buzdolabı ısısı maalesef kök hücrelerin canlı kalması için yeterli değildir.

2. Saklama kiti doğuma yetişmezse biz kordonu buzdolabına muhafaza etsek olur mu?

Yaşam Bankası özel kitleri ısı koruma özelliğine sahip olup, 48 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmaktadır. Buzdolabında saklanan bir materyalin laboratuvarda işlenmesi maalesef mümkün değildir.

Kordon kanı saklamanın doğrusu ne, nasıl yapılıyor bu videodan öğrenebilirsin.

3. Sadece kordon kanı saklatsak ailedeki herkesin her hastalığı için kullanabilir miyiz?

Kordon kanı kök hücrelerinin aile arası bireylerde uyum şansı yüksektir. Kardeşler arasında %75, ailenin diğer fertleri arasında da %35 uyum ile kordon kanı nakillerde kullanılmaktadır. Nakil öncesi HLA (doku uyumu) kontrol edilmelidir.

4. Kordon kanı kök hücresi satılabilir mi? Kök hücrem varlıklı bir aileye uyumlu olursa onlara kanımızı verir misiniz?

Aile tipi bankalamada kordon kanlarının HLA haritası çıkarılmadığı için zengin ya da fakir kim olursa olsun, talep eden kişilere uyumlu olup olmadığı tespit edilemez. Bu sebeple aile bankalarındaki kök hücreler satılabilir ya da pazarlanabilir materyaller değillerdir. Aile tipi bankalardaki kök hücrelere erişim fiziksel olarak mümkün değildir. Erişilemeyen bu materyaller satılamazlar.

5. Sadece 1 çocuğumuzun kordon kanını saklatmamız yeterli mi? Diğer çocuklarımız bundan yararlanabilir mi?

Her doğan çocuğun kordon kanının aile adına saklanması tavsiye ettiğimiz bir durumdur. Herhangi bir hastalıkta kordon kanı saklanan çocuk ile uyum olmama ihtimaline karşı her çocuğun kök hücresinin saklanması uygunluk olasılığını arttırır. Ayrıca kordon kanı kök hücreleri, 40 kiloluk bir hastada kullanılabildiği için aileye ait birden fazla kordon kanı kök hücresinin bulunması daha yüksek kilolarda bir kişide kullanılmasına olanak verecektir.

Bunun yanı sıra tedavi edilen hastalığın tekrarlaması durumunda aileye ait birden fazla kök hücre sayesinde tedavi için yine hazır olunacaktır. Öte yandan 1 çocuğun kordon kanı tüm kardeşlerinin tedavisinde kullanılabilmektedir.

6. Bebek doğar doğmaz kordon kanı alınırsa bebeğin canı acımaz mı?

Bebek doğduğunda göbek kordonu klemplenerek bebekten ayrılır. Kordon kanı alım işlemi sırasında bebek, yeni doğan hekimi tarafından başka bir yerde incelenmektedir. Yani bebeğe hiçbir şekilde bağlı olmayan ve çöpe atılacak olan kısımdan kan alım işlemi yapılır. Kordon kanı alım işleminin anne ya da bebeğe bir zararı yoktur.

7. Ya doktorumuz kordon kanı almayı bilmiyorsa?

Yaşam Bankası olarak doğum öncesinde doğumu yapacak olan doktor ile daha önce kordon kanı alıp almadığını görüşüyoruz. Eğer doktor bu konuda deneyimli değilse kendisine gerekli videoları izletip adım adım kordon kanı alımını öğretiyoruz. Hatta doğum sırasında doktoru asiste etmek üzere bölge sorumlularımız doktorlarımızın yanlarında bulunuyor. Kordon kanı alım işlemi doğumu yapan hekim tarafından yapılıyor, biz de bu işlemin en doğru şekilde yapılabilmesi için her türlü çalışmayı yapıyoruz.

Bu işlemin nasıl olduğunu merak ediyorsan videoyu izleyebilirsin.

8. İlk kordon kanı bankası olmanıza rağmen neden yalnızca 16 nakil yapıldı?

Çünkü nakil sayısı aslında bankada biriken örneklem sayısı ile doğru orantılıdır. 2018 öncesi bankamızda saklanan kordon kanı kök hücreleri şu andaki sayının yarısı kadardı. Yani 2 sene içerisinde saklanan ünite sayısı 2 katına çıktığı için 2018 yılı nakil sayımız da diğer yıllara oranla oldukça yüksek. Bankamızda saklanan ünite sayısı arttıkça nakil sayıları da artacaktır.

9. Şirket batarsa kordon kanlarına ne olacak?

Şirket batar, tasfiye olur ya da Türkiye’deki faaliyetlerini durdurursa ailelerin haklarının korunması gerekmektedir. Bu hak, hem Kordon Kanı Yönetmeliği’nde hem de ailelerle yaptığımız sözleşmelerdeki maddelerle korunmaktadır. Bir banka herhangi bir şekilde çalışmalarını durdurma kararı verirse o bankadaki tüm kök hücreleri bedelsiz bir şekilde başka bir kordon kanı bankasına sağlıklı, saklanabilir olarak transferini yapmakla yükümlüdür. Bu koruma sayesinde ailelerimize kordon kanılarını diledikleri süre içerisinde saklanmasını taahhüt ediyoruz.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: