Hamilelikte Üşümeye Neden Olan 5 Faktör

İnişli çıkışlı hormonların hamilelikte üşümene yol açabilir. Bu yazımızda gebelikte üşüme ne zaman başlar, bu durum normal midir ve üşümeyi engellemek için neler yapabilirsin gibi soruların cevabını bulacaksın!

Gebelikte üşüme ne zaman başlar?

Öncelikle üşüme hamilelik belirtisi mi, sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Üşüme, titreme ve ateş bilimsel açıdan gebelikte beklenen belirtilerden değil. Bu tarz belirtiler vücudunda bir enfeksiyonun varlığına işaret ediyor olabilir. Ancak halk arasında hamilelikte ayak üşümesi gebelik belirtilerinden biri olarak yorumlanıyor.

Eğer şu anda hamileysen yüksek seviyede salgıladığın kadınlık hormonları nedeniyle hamileliğinin başlarında da ortalarında da üşüyebilirsin. Yani gebelikte üşüme için belli bir zaman olmadığını söyleyebiliriz.

Hamilelikte üşüme belirtileri

Eğer hamilelikte üşüme normal mi, diye merak ediyorsan bunun çoğunlukla korkulacak bir sebebi olmadığını söyleyelim. Gebelik döneminde metabolizma daha hızlı çalıştığı için vücudun çalışma prensibi normalden daha farklı olabilir. Bu da terleme ve üşüme gibi semptomlara yol açabilir. Gebelikte üşümeyle birlikte görülen başlıca belirtiler:

  • Titreme,
  • El ve ayaklarda soğukluk,
  • Dudakların beyazlaması,
  • Tırnakların morarması,
  • Burnun çok soğuk olmasıdır.

Hamilelikte üşümenin nedenleri neler?

Östrojen ve progesteron hormonlarındaki dalgalanmalar çoğunlukla sıcaklama ve terleme gibi semptomlara yol açsa da bazen tam tersi şekilde üşüdüğünü de hissedebilirsin. Üşüyen insanın damarlarında kasılma meydana gelir ve bu nedenle titremeye başlar. Eğer bu anlık hormonal dalgalanmadan kaynaklı bir üşüme değilse altında yatan pek çok neden olabilir, şimdi o sebeplere birlikte bakalım.

1. Demir eksikliği

Demir eksikliği hamilelikte yaygın görülen problemlerden biri. Gebelik boyunca vücut daha fazla kan üretmek ve bebeğin ihtiyaç duyduğu maddeleri karşılamak zorunda olduğu için bazen kanda bulunan alyuvarlar bebeğe yeteri kadar oksijen sağlayamaz. Bu durumda da vücudunun ısı dengesi bozulduğu için hamilelikte üşüme terleme gibi komplikasyonlar yaşayabilirsin.

Anlattık: Hamilelikte Demir Takviyeleri Kullanımı

2. Kansızlık

Demir depolarının azalmasıyla birlikte anne adaylarının pek çoğunda demir eksikliğine ve kansızlığa rastlanabiliyor. Kansızlıktan kaynaklı hamilelikte üşüme halsizlik gibi semptomları da beraberinde getiriyor.

Oku: Hamilelikte Kansızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

3. Tiroit

Tiroit bezinin düzgün çalışmaması vücudun işleyişini bozarak hamilelikte üşüme ve titreme gibi semptomlara yol açabilir. Tiroksin hormonu normalin altında olduğu zaman kendini halsiz ve yorgun hissedebilirsin.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Tiroit Artışı (Hipertiroit) Nedir?

4. Vitamin eksikliği

Eğer üşümenin yanı sıra kendini yorgun ve bitkin hissediyorsan iyi beslenemiyor olabilirsin. Vücuduna yeterli miktarda besin almazsan vitamin ihtiyacını da karşılayamazsın. Bu da iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler yaşamana yol açar. Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral kaynağı gıdalar hem senin hem de bebeğinin sağlığı için gerekli olan besin maddelerini karşılayarak üşümeni engeller.

5. Enfeksiyon

Vücuttaki iltihap ve enfeksiyon hastalıkları da hamilelikte üşüme ve karın ağrısı gibi belirtiler görülmesine yol açabilir. Vücudun direnci düştüğünde bakteri ve mikroplarla mücadele etmesi de zorlaşır. Özellikle idrar yolları ve böbreklerde görülen enfeksiyonlar gebelikte sık rastlanan şikayetlerden. Duruma ateş, bulantı ve kusma gibi semptomlar da eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden uzmana görünmelisin.

Araya girelim: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Bunların dışında gebelikte üşümenin diğer nedenleri arasında:

  • Kilo kaybı,
  • Düşük kan şekeri,
  • Kalp ve damar hastalıkları,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Şeker düşüklüğü ve hipoglisemi görülebilir.

Dış gebelikte üşüme olur mu, bu konuya da bir açıklık getirelim. Dış gebelikte vajinal kanama gibi komplikasyonlar olabildiği için bu kanamalardan dolayı güçsüzlük, mide bulantısı ve titreme gibi belirtiler görülebilir.

hamileyken üşümek

Hamilelikte üşüme cinsiyet belirtir mi?

Hamilelikte üşüme cinsiyet tahmini konusunda birtakım söylentilere yol açsa da bunun bilimsel bir geçerliliği yok. Rivayete göre soğuk ve üşüyen ayaklar erkek bebeğe işaret ederken tam tersinde ise kız bebek olacağı düşünülüyor.

Doğrusunu öğren: Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Hamilelikte üşüme nasıl engellenir?

  • Hamileyken üşümeyi engellemenin en temel yolu, sağlıklı beslenmeden geçiyor. Vitamin, mineral, protein, kalsiyum, karbonhidrat ve folik asit bakımından zengin gıdalarla beslenmelisin. Buna rağmen üşüyorsan doktorunla görüşüp vitamin takviyesi alabilirsin, tabii sorun bir sağlık probleminden kaynaklı değilse.
  • Kan şekeri düşüklüğünden kaynaklı bir üşüme söz konusuysa kendini uzun süre aç bırakmamalısın. Porsiyonlarını küçülterek sıklaştır, ara öğünlerini ihmal etme.
  • Tek tip beslenmekten uzak durmalısın, vücudunun ete de sebzeye de süte de ihtiyacı var. Aksi halde vücudunun vitaminsiz kalması üşümene ve bununla birlikte başka rahatsızlıklara da yol açabilir.
  • Kusma nedeniyle vücudundaki su azalırsa bu durum bulantıya yol açabilir. Bu nedenle bol bol sovo tüketmeye özen göstermelisin.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Ateş Basması ve Terleme Neden Olur?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: