Hamilelikte Gaz Sancısı ile Başa Çıkma Rehberi!

Hamilelikte gaz sancısı, şişkinlik ve hazımsız gibi sorunları çekmeden bu süreci bitirmen pek mümkün görünmüyor. Hamilelikte gaz sancısı ne zaman başlar? Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir? Hazımsızlık ve şişkinlikle nasıl mücadele edebilirsin? Gibi merak edilen tüm soruları sana destek olmak için yanıtladık!

Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur?

Hamilelikte gaz sancısı ne zaman başlar? diye soruyorsan, üzgünüz ama bunun cevabı hamileliğinin erken dönemleridir. Elbette genellikle hamileliğin başlarında görüldüğü için, senin bedeninde de erken dönemde olmak zorunda değil.

Unutma her kadın kendi hamilelik deneyimini yaşar ve her deneyim biriciktir. Genel geçer birçok belirti ve şikayet olsa da senin için işler farklı gidebilir.

Hamilelikte gaz sancısı neden olur?

1. Hormonlar

Hamilelikte sıkça görülen sindirim sistemi sorunlarından gaz ve hazımsızlığın neden oluştuğu sorusunun cevabını, yine hormonlarda bulabiliriz. Sindirim sistemin gebelik hormonlarının etkisiyle yavaşlar. Gıdalar sindirim sistemine doğru daha yavaş hareket eder. Bu yüzden, yiyecekler sindirim borundan daha yavaş geçerek, hamileyken gaz sancısı yaratır.

2. Kabızlık

Hamileliğin yarattığı sorunlardan olan kabızlık, sindirim sistemini de etkileyerek hazımsızlığa etki edebilir.

3. Hamilelik öncesi sindirim sorunları

Hamile kalmadan önce sindirim sorunları yaşıyorsan, hamilelikte hazımsızlık yaşaman yüksek bir ihtimaldir.

4. Beslenme şekli

Beslenme şeklin ve yediğin yiyecekler, içecekler hamilelikte şişkinlik neden olur sorunun cevaplarından biridir. Gaz yapan yiyecekler, asitli ve gazlı içecekler tüketirsen, bir öğünde çok hızlı ve çok fazla yemek yersen hamilelik döneminde bu şikayeti tetikleyebilirsin.

Harika bir rehber hazırladık. Mutlaka oku: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

5. Hareketsiz yaşam

Hiç spor ve egzersiz yapmadan, hareketsiz bir yaşam sürmek hamileyken gaz neden olur sorusunun altındaki gizli cevaplardan biridir. Hareket etmediğin sürece vücuttaki gaz dağılacak ve tahliye olacak fırsatı bulamaz. Bu yüzden de gelir vücudun bir yerine birikir. Akşam yemeğinden hemen sonra uykuya geçmemeli, yemeklerden sonra hamilelikte gaz çıkarma egzersizleri ile kendini hafifletmelisin.

Hareket zamanı! Hamile pilatesi ve yogası merkezlerinden evine en yakın olanı seç!

Hamilelikte gaz sancısı belirtileri

Karın ağrısı, bağırsak bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi, gaz problemi ve şişkinlik, sancıların habercisi. Bu sinyalleri aldığında bebeğin ve kendin için rahat bir ortam sağlamalısın. Ilık bir duş almak, stresten arınmak ve ayaklarını havaya kaldırarak dinlenmek sana kendini daha iyi hissettirir.

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir

Hamilelik sırasında vücudunda oluşan değişimlerin yarattığı semptomları tamamen yok etmenin yollarından bahsedemeyebiliriz. Ancak, olumsuz etkileri azaltacak yöntemleri uygulayabilirsin. İşte, hamilelikte mide şişkinliğine ne iyi gelir, hazımsızlıkla nasıl başa çıkılır sorularına cevaplar:

1. Kabızlıkla mücadele!

Kabızlık sorununun olmasının, hamilelikte karın şişliği ve hazımsızlık çekmenin nedenleri arasında olduğunu belirtmiştik. Bu sebeple kabızlığın önüne geçmeye çalışman, bu sorunu da engellemeni kolaylaştırabilir.

Lif, bağırsaklara suyun ulaşmasını daha kolay sağladığı ve kabızlığın yumuşamasında etkin rol oynadığı için lifli gıdalar tüketmeye özen göstermelisin. Bu doğrultuda hamilelikte gaz sancısına iyi gelen besinler arasında kuru erik, incir, muz ve yulaf gibi yiyecekleri sayabiliriz.

Detaylı bilgi için Hamilelikte Kabızlık İle Başa Çıkma Rehberi başlıklı yazımıza bakabilirsin.

2. Küçük porsiyonlarla ve yavaş yeme alışkanlığı!

Hızlı yemek yediğinde hava da yutarsın ve midende hava kabarcıkları oluşturarak gaz oluşumuna sebep olursun. Bu yüzden yavaş yemeye gayret etmelisin. Böylece, midenin yükünü hafifleterek, gebelikte gaz sıkışması sıkıntısını azaltabilirsin.

Tamamen sana özel bir diyet programı için hamilelikte sağlıklı beslenme uzmanları ve diyetisyenleri ile iletişime geç!

3. Papatya çayı!

Hamilelikte gaz sancısına bitkisel çözümler arasında papatya çayı önerilir. Şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarını gidermek için tüketebilirsin. Bunun yanında, limonlu sıcak su da Hamilelikte gaza ne iyi gelir? sorusunun cevaplarından biridir.

4. Yemek yerken içme!

Yediğin yemeğin sıvıyla karışması mideni şişirir ve haliyle hamilelikte hazımsızlık şikayetine sebep olur. Bu sebeple, hamilelikte ihtiyacın olan bolca sıvıyı öğün aralarına denk getirmeye çalışmalısın. Yemekten yarım saat önce ve 1 saat sonraları sıvı tüketmemeye özen.

Sen de onlardan biriysen: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

5. Nerede hareket, orada bereket!

Spor yapmanın faydaları say say bitmez. Ancak konumuz açısından diyebiliriz ki, sindirim ve bağırsak sorunları birbiriyle içi içe geçerek; birbirlerini olumlu ya da olumsuz yönde etkilerler. Biri için yararlı olan bir diğeri için de yararlıdır. Bu sebeple hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik nasıl giderilir, dersen bağırsaklarının çalışması için spor ve egzersiz yapmanı öneririz.

Daha ikna edici olmamız gerekiyorsa, Hamilelikte Spor Yapmanın Sana Ve Bebeğine Sağladığı 12 Fayda adlı yazımızı okuyabilirsin.

6. Gaz yapan yiyeceklerden uzak dur!

Her metabolizma birbirinden farklıdır. Bu yüzden, her besinin de etkisi farklı olacaktır. Birinde kabızlığa sebep olan besin, bir diğerinde bağırsakları bozan bir etki yaratıyor olabilir.

Bu sebeple kendini gözlemlemeli ve senin metabolizmanda hazımsızlığa sebep olan besinleri belirlemelisin. Tabii sonrasında o besinleri tüketmekten de vazgeçmelisin.

Konu gaz yapan besinlerden açılmışken, her bünyede gaz yapan yiyecekleri yeniden hatırlayalım.

Bağırsaklar bayram etsin: 6 Soruda Hamilelikte Probiyotik Kullanımına Dair Bilmen Gereken Her Şey

Minik bir uyarı: Hamileliğinin öncesinde, gaz ilaçlarının herhangi bir yan etkisiyle karşılaşmamış olabilirsin. Ancak artık hamilesin ve vücudunda neyin nasıl bir etki yaratacağını bilemezsin. Bu nedenle hamilelikte gaz sancısı için ilaç almadan önce mutlaka doktoruna danışmanı öneririz.

Hamilelikte gaz yapan yiyecekler

  • Kızarmış ve yağlı yiyecekler

  • İşlenmiş hayvan ürünleri

  • Şekerli tahıllar

  • Gazlı içecekler

  • Ağır soslar

  • Soğan, lahana ve fasulye

Beslenme rutininden çıkartman gereken besinler konusunda daha ayrıntılı bilgi için, Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler! başlıklı yazımıza göz gezdirebilirsin.

Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi?

Bebeğin, senin için can sıkıcı olan bu durumdan hiç etkilenmez. Hatta bebeğin, rahmindeki her yandan kuşatılmış korunaklı yuvasında, midenden gelen uğultuları ninni gibi algılıyor dahi olabilir.

Hatta bu durumun bebeğin için çok yararlı bir tarafı da var! Sindirim sisteminin yavaşlaması ile besinler daha uzun süre boyunca kana karışabilirler. Bu, şu demek: Sindirim sisteminle alakalı sorunlar yaşadığın sürece bebeğine daha fazla besin ulaşıyor.

Anne karnında bebek hakkında akla gelen tüm sorular burada: Boşlukları Doldurduk: Anne Karnında Bebek .................mi?