Hamilelikte Ateş Basması ve Terleme Neden Olur?

Hamilelikte ateş basması yaygın görülen sorunlardan biri olmakla beraber altında pek çok neden yatabilir. Sıcak basması genellikle hamilelikte terleme sorununu da beraberinde getirir. Peki, ateş basması ve terleme hangi sebeplerden kaynaklanır, önlemek için neler yapabilirsin? Hadi, detaylara geçelim!

Hamilelikte ateş basması neden olur?

1. Hormonlardaki dalgalanmalar

Gebelikte ateş basmasının en temel nedenlerinden biri, progesteron ve östrojen hormonlarında yaşanan ani dalgalanmalar. Gebelik hormonlarında meydana gelen ani düşüş ve yükselmeler sıcak basmasına yol açar.

Ateş basması hamilelik belirtisi mi, sorusuna da böylelikle yanıt vermiş olalım. Bu hormonal dalgalanmalar sıcak basması gibi semptomları da beraberinde getirebilir. Ancak bunalma ve sıcak basması gibi belirtilerin yanı sıra ateşinde de yükselme varsa mutlaka bir uzmana görünmelisin.

Anlattık: Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

2. Metabolizmanın hızlanması

Hamilelikte sıcak basmasının altında yatan en büyük sebeplerden biri de metabolizmanın hızlanması. Dinlenme halindeyken vücudunun enerji harcama hızı artar bu durum da kış aylarında bile ateş basmasına yol açabilir.

3. Vücut ısısındaki artış

Hamileyken vücut ısısı normal zamana göre neredeyse 1°C yükselir. Artan vücut ısısı da sıcak basmasına neden olur. Ancak hamilelikte ateş basması geçici ataklar şeklinde kendini gösterir. Vücut ısını ölçtüğünde bariz bir yükselme olmaz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda aklına enfeksiyon ihtimali gelsin.

En sık görülen tür: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?

4. Tiroitlerin aşırı çalışması

Tiroidin aşırı çalışması nabızda yükselme, ellerde titreme ve sinirlilik gibi durumlara yol açar. Özellikle hipertiroidi olanlar hamilelikte ateş basması problemini daha sık yaşarlar.

Oku bakalım: Hamilelikte Tiroit Artışının (Hipertiroit) Nedenleri ve Tedavisi

5. Psikolojik etkenler

Gebelikte değişen hormonal dengeler ve vücut ölçülerin sebebiyle duygu durumunda birtakım dalgalanmalar söz konusu olabilir. Kendini daha stresli ve gergin hissedebilirsin. Bu durum da adrenalin gibi birtakım stres hormonlarının salınımını artırarak kan akışını hızlandırır ve bazal vücut ısısının artmasına neden olur.

Ayrıca istenmeyen gebelik gibi birtakım problemler de yarattığı stresten ötürü hamilelikte ateş basmasına yol açar.

Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar? Nasıl Baş Edebilirsin?

6. Vücudun susuz kalması

Hamilelikte su tüketimine dikkat etmen çok önemli. Vücudun ısısını ve sıvı dengesini düzenlemesi sebebiyle yeteri kadar su tüketmediğinde bedeninin sıcaklığı artar, bu da ateş basmasına neden olur. Gebelik döneminde günde 2-3 litre kadar su içmen gerek.

Hamilelikte sıcak basmasının nedeni nasıl anlaşılır?

Gebelikte sıcak basması

Gebelikte ateş basması kendini yüz, boyun ve göğüs bölgelerinde gösterir. Genellikle saniyeler süren kısa ataklar halinde olsa da bazı anne adaylarında daha uzun sürebilir.

Hamilelikte ateş basmasının nedenini ayırt edebilmek için kan şekeri ve tansiyon ölçümlerini yaptırman yeterli. Değerlerin normalse ortada endişelendirmeni gerektirecek ciddi bir durum yok demektir.

Hamilelikte ateş basması ne zaman başlar?

Sıcak basması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde ve karnın iyice büyüdüğü son aylarda görülür. Dolayısıyla hamileliğin ilk haftalarında ateş basması olur mu, sorusuna cevabımız evet.

Bu süreçteki yardımcılarını görmek ister misin: İlk Trimesterde İhtiyacın Olacak 7 Şey

Hamilelikte ateş basması nasıl geçer?

Ateş basması genellikle kendiliğinden geçer. Bu süre bazı anne adaylarında 1 saati bulabilir. Sıcak bastığı anda duş almak, sıvı tüketimi artırmak ve varsa üzerindeki kalın giysilerden kurtulmak iyi gelebilir.

Hamilelikte ateş basması ve cinsiyet arasında bir ilişki var mı?

Hayır, hamilelikte sıcak basması cinsiyet hakkında herhangi bir ipucu vermez. Bebeğinin cinsiyeti ne olursa olsun hamilelikte ateş basması problemi yaşayabilirsin.

Henüz öğrenmediysen heyecanına minik bir katkıda bulunalım: Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Hamilelikte ateş basmasını önlemek için ne yapmalı?

Hamileyken aşırı sıcaklayıp kendini bunaltmaman önemli. Seni serinletecek tavsiyelerimiz şöyle:

  • Bol bol sıvı tüket, istediğin zaman ulaşabilmen için yanında daima şişe bulunsun.
  • Baharatlı yiyeceklerden ve kafeinden uzak dur.

Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

  • Cildinin hava almasını sağlamak için pamuklu kumaşlar giy.
  • Güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıya egzersiz ve yürüyüş yapmaya çıkma. Kahvaltıdan önce ya da akşam yemeğinden sonraki saatler ideal.

Neler var neler: Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Sana ve Bebeğine Sağladığı 12 Fayda

  • Ateş bastıkça üzerinden rahatlıkla çıkarabilmen için kış aylarında kalın kıyafetler yerine, kat kat ince giysiler tercih et.
  • Hamilelikte gece ateş basmasının önüne geçebilmek için serin bir ortamda uyu.
  • Ferahlamak için yüz ya da ılık bir duş al.
  • Mümkün olduğu kadar güneşte kalmamaya çalış.
  • Yaşadığın ortam önemli. Bulunduğun ortamı sık sık havalandır. Oda sıcaklığı 32°C’nin üzerindeyse mümkün olduğunca klimalı ortamlarda bulun.
  • Stresten uzak durmaya ve huzur bir gebelik geçirmeye özen göster.

Hamilelikte terleme neden olur?

Gebelikte terleme

Gebelik hormonlarının ter bezleri üzerindeki etkisi ve bebeğin yol açtığı sıcaklık hissini üzerinden atma ihtiyacı hamilelikte aşırı terlemeye yol açar. Öyle ki her an terden sırılsıklam bir hale gelebilirsin.

  • Metabolizmanın hızlanması,
  • Hormonlardaki artış,
  • Hipertiroidi,
  • Enfeskiyon,
  • Gebelik şekeri, gebelikte terlemenin nedenleri arasında.

Hamilelikte çok terlemek isilikleri de yaygın hale getirir. Özellikle gebeliğinin son dönemlerinin yaz sıcaklarına denk gelmesi seni çok zorlayabilir.

Ayrıca hamilelikte soğuk terleme halsizlik hipoglisemiye işaret edebilir. Ancak bunun yanında bulanık görme, baş ağrısı, uyuşukluk ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler de gerekli.

Neden Olur, Nasıl Geçer: Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelikte terleme ne zaman başlar?

Terleme problemi, sıcak basmasıyla paralel ilerler. Yani, hamileliğinin ilk ve son 3 ayında terleme problemini daha yoğun yaşayabilirsin.

Bir yandan eksiklerini tamamlamaya ne dersin: Hamileliğin Son Aylarında İhtiyacın Olan 7 Şey

Terleme hamilelik belirtisi mi?

Terleme, vücuttaki hormon dalgalanmaları ve metabolizmanın hızlanması nedeniyle gebeliğin erken belirtileri arasında en sık görülen işaretlerden biri.

Hamilelikte terlemeyi önlemek için ne yapmalı?

  • Hamilelikte aşırı terlemenin önüne geçebilmek için bolca dinlenmeye çalış.
  • Kendini susuz bırakma, mutlaka yanında bir şişede su bulundur.
  • Soğuk şeyler tüketmek hamilelikte terlemeye iyi gelir. Taze meyve ve sebze sularını içebilirsin.
  • Kafein ve çay tüketimine dikkat et. Mümkün olduğunca baharatlı yiyecek tüketiminden kaçın.
  • Serin duş al.
  • Bol kıyafetler giy ve giysilerini hava alan kumaşlardan seç. Özellikle iç çamaşırı seçimin pamuklulardan yana olsun.
  • Ter bezleri geceleri daha aktif olurlar. Bu nedenle özellikle hamilelikte gece terlemesinden şikayetçi olabilirsin. Yatak odanın serin olmasını sağlaman ve çarşaflarını ince kumaştan tercih etmen iyi olur.
  • Hamilelikte titreme ve terleme problemini bir arada yaşıyorsan, nabzında artış ve buna eşlik eden ateş problemin varsa başka bir problem olabilir, doktorunla görüşmeyi ihmal etme.

Bu da ilgini çekebilir: 9 Soruda Lohusa Depresyonu Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic