Hamilelikte Laktoz İntoleransına Karşı Ne Yapılabilir?

Hamileliğinde hem kendinin hem de bebeğinin sağlığı için süt ve süt ürünleri tüketmen gerektiğini biliyorsun. Ama bu ürünleri tükettiğinde vücudun alışkın olmadığın tepkiler vermeye başlıyorsa laktoz intoleransı söz konusu olabilir.

Bu yazıda hamilelikte laktoz intoleransı ne, bu sorunun üstesinden gelmek için neler yapabilirsin, hepsini anlattık.

Önce öğrenelim: Hamilelikte laktoz intoleransı nedir?

Laktoz, sütün içerisinde bulunan doğal bir şeker ve vücudumuzda “laktaz” ismi verilen bir enzim tarafından parçalanır. Ancak hamileyken vücudunun sindirim süreci bir miktar yavaşlar, bağırsakların laktaz enzimini yeterince üretemez ve sütü sindiremez. Bu durumda ortaya laktoz intoleransı (laktoz alerjisi) çıkar.

Laktoz intoleransına hamile olmadan önce de sahip olabilirsin. Belki hafif belirtilerle yaşadığın bu hastalık, hamileliğinde değişen vücut yapın nedeniyle gün yüzüne çıkabilir. Yani laktoz intoleransı, hamileliğe özgü bir sorun değildir.

Hamilelikte laktoz intoleransı belirtileri nelerdir?

Ancak hamileliğin boyunca bu sorunları zaten yaşamış ya da yaşıyor olabilirsin. Bu durumu birbirinden ayırmak için belirtilerin süt veya süt ürünü tükettikten en geç 2 saat sonra çıkıp çıkmadığını inceleyebilirsin.

Laktoz intoleransı olan hamileler hangi gıdalardan uzak durmalı?

Genel olarak süt içeren her türlü gıda, senin beslenme programında olmamalı. Ama bunlarla da bitmiyor. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsin.

Laktoz intoleransında tüketilmemesi gereken gıdalar
Süt
Peynir
Tereyağı
Yoğurt
Süt tozu
Kaymak
Dondurma
Çikolata
Sütlü tatlılar
Kahve kremalar
Hazır çorbalar

Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Laktoz intoleransı olan hamileler hangi gıdaları tüketilmeli?

Laktoz alerjisi yüzünden yoğun olarak kalsiyum ve D vitamini içeren süt ve süt ürünlerinden uzak durman gerektiği için beslenme programını daha dikkatli düzenlemelisin. Süt dışında diğer kalsiyum kaynağı gıdaları muhakkak tüketmelisin. Bakalım bu gıdalar hangileriymiş?

Laktoz intoleransında tüketilmesi gereken gıdalar
Badem ve soya sütü
Yeşil sebzeler
Portakal
Keten tohumu
Kuru yemişler
Brokoli
Somon balığı

Bunlar dışında laktoz içermeyen süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler de mevcut. Bunları deneyip beslenme listene katabilirsin. Eğer ardından laktoz intoleransı belirtilerinden biri ile karşılaşırsan bu ürünleri tüketmeye de son vermelisin.

Bu yazıda işine yarayacak bilgiler var: Hamileliğin Boyunca Yemen Gereken 10 Efsane Besin

Hamilelikte laktoz intoleransının bebeğe bir zararı var mı?

Bebeğin gelişimi için gereken yapı taşlarını senin yediklerinden alıyor, biliyorsun. Kalsiyum da onlardan biri. Bebeğinin kalsiyuma kemikleri ve dişlerinin gelişimi için ihtiyacı vardır. Sen laktoz alerjin nedeniyle süt ürünleri vasıtasıyla vücuduna aldığın kalsiyumun oranını azalttığında, bebeğin bundan olumsuz etkilenir.

Bu yüzden bebeğinin kemik gelişimini engellememek için ekstra kalsiyum kaynaklarını kullanmalısın.

Pratik Gebelik Takibi: Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu

Hamilelikte laktoz intoleransının tedavisi nasıldır?

Laktoz intoleransının en iyi tedavisi beslenme düzenine dikkat etmen. Çünkü bu sorununu ortadan kaldıracak bir tedavi şekli yok. Süt ürünleri içermeyen, laktozsuz gıdalar alerjinin semptomlarını ortadan kaldırır.

“Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

Bunun yanında doktorun sana laktoz enzimi içeren ilaçlar önerebilir. Ancak bu ilaçlar da sorunu ortadan tamamen kaldırmaz. Dışarıda yemek yerken içeriğinden tamamen emin olamadığın gıdaların yanında bu ilaçlardan tüketirsen belirtileri biraz daha hafifletebilirsin.

Bu arada, hamileliğinin 4. ayından sonra laktoz intoleransının azaldığını görebilirsin. Bunun nedeni bebeğinin bu aylarda kalsiyuma fazlaca ihtiyaç duyması ve vücudunun laktaz enzimi üretmeye başlamasıdır. Ancak hamileliğin sona erdikten sonra laktoz alerjinin tekrarlaması mümkün.

Hamileliğinde doktorun senin ve bebeğinin sağlığı için vücuduna kalsiyum takviyesi sağlayacak ilaçlar önerebilir.

Süt ve süt ürünlerinde kalsiyumun dışında senin için önemli bir yeri olan D vitamini de bulunur ve laktoz intoleransı yaşadığında D vitamini depolama performansın da düşecektir. Bu gibi bir durumda doktorun senin için uygun bir D vitamini takviyesi ilacı önerebilir.

Bunları bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis/Judith Schuler

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: