Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

"Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?", "Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?" gibi soruların en çok korktuğun şeylerden biri olduğunu tahmin etmek zor değil. Tabii şanslılardan olup hamilelikte bulantı derdini yaşamayabilirsin de. Biz her ihtimale karşı hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyeceklerden, tıp desteğine uzanan çözüm yollarını senin için yazdık! Şifa olsun.

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Muhtemelen bir sabah bulantısı ile tanışacağın bu semptom genelde gebeliğin ilk aylarında görülür. Yani "Hamilelikte bulantı ne zaman başlar?" sorusunun büyük oranda en doğru cevabı 1. trimester olarak bilinen ilk 3 aydır.

Hamilelikte mide bulantısı kaçıncı haftada başlar: Gebelikte bulantı çoğunlukla 5. ve 8. haftalar arasında ortaya çıkar. Ancak ilk 2 hafta gibi çok erken dönem içinde de mide bulantısı yaşayabilirsin. Belli olmaz! Hamilelikle ilgili her konuda olduğu gibi bu da yine tamamen senin bünyenle ve deneyiminle ilgili.

Hamileliğin verdiği heyecanla anne adayları erkek bebekte mide bulantısı ne zaman başlar, diye de merak ediyorlar. Bu konuda kız ve erkek bebekte bir cinsiyet ayrımı olmadığını söyleyelim.

Hamilelik sürecini yakından takip etmek ve hangi hafta neler yaşayacağını öğrenmek için Hafta Hafta Hamilelik serimize mutlaka göz at!

Hamilelikte mide bulantısı neden olur?

Bir bebeğin olacağını öğrendiğin günden beri yaşadığın en büyük sorunlardan biri muhtemelen bulantı hissi! Eskiden beri filmlerden, kitaplar biliriz. Hamilelerde mide bulantısı olur. Peki ama hamilelikte neden mide bulanır? Sebep tam olarak bilinmese de bununla ilgili çeşitli fikirler var. İşte hamilelikte mide bulantısının nedenleri altında yatabilecek unsurlar:

  • Hormon düzeyi,
  • Hassaslık,
  • Yorgunluk,
  • İlk hamilelik,
  • İkiz ya da çoğul gebelik,
  • Ağır kokular,
  • Vitamin ve mineral eksikliği,
  • Fazla şekerli ya da yağlı yiyecekler,
  • Hareketsizlik,
  • Stres.

Anlattık: Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar, Nasıl Baş Edilir?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?

gebelikte mide bulantısı ne zaman geçer

Genellikle gebeliğin 13. ve 14. haftalarında mide bulantısı azalır. "Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter?" diye merak ediyorsan 2. trimesterde bu şikayetinin artık azalacağını söyleyebiliriz. 2. trimesterin yaşadığın şikayetlerin azaldığı ve bütün süreç boyunca en rahat geçireceğin dönem olduğunu bilmelisin. Bu dönemin tadını çıkart!

2. trimester ihtiyaçları için tıkla!

Fakat her zaman söylediğimiz gibi hamilelik herkes için başka bir süreçtir. On dördüncü haftadan itibaren hala bulantın devam ediyorsa, tedirgin olmamalısın. Bazı hamileler, ilk üç aylık dönemin sonrasında da bulantı hissetmeye devam ederler. Sen de onlardan biri olabilirsin. Dolayısıyla "Hamilelikte mide bulantısı ne kadar sürer?" sorusunun herkes için geçerli tek bir cevabı ve süresi olmadığını unutmamalısın.

Haftalar geçiyor, sen bazı belirtileri yaşarken miniğin büyüyor. Hadi, onun gelişimini bu tablodan takip et: Pratik Gebelik Takibi: Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?

Semptomu tamamen ortadan kaldırmasa da hamilelikte mide bulantısına çözüm önerileriyle rahatlaman mümkün. Senin için hamilelikte mide bulantısına iyi gelen şeyleri sıraladık, hadi birlikte inceleyelim.

1. Hamilelikte bulantı bilekliği

Bulantı hamilelikte kusmaya da yol açabiliyor. Bu nedenle "hamilelikte mide bulantısı ve kusmaya ne iyi gelir", soruna ilk cevabımız bulantı bilekliği olacak! Bu bileklikler hamilelikte bulantı ve kusma şikayetleri olan anne adaylarına kimyasallardan uzakta alternatif bir seçenek sunmak için üretildiler.

Bilekliğin üzerindeki yarım kürecikler sayesinde kol bileklerindeki belirli noktalara basınç uygulanıyor. Bu basınç sayesinde de bulantı ve kusma hissi ortadan kalkıyor. Mide bulantısı bilekliğini kullanıp memnun kalan çok fazla hamile var, tabii sonuç alamayan da yok değil. Denemekte fayda var.

2. Erken saatte kahvaltı yap!

Hamilelikte sabah bulantıları daha yoğun olabiliyor. Çünkü uzun bir gece uykusunun ardından mide boş kalıyor, bu da sabahları mide bulantısı ihtimalini artırıyor. Dolayısıyla hamileyken mide bulantısına ne iyi gelir, sorusuna cevabımız sabahın erken saatlerinde yapacağın güzel bir kahvaltı! Hatta yataktan kalkmadan ağzına atabileceğin kraker, kuru yemiş gibi yiyecekleri baş ucunda bulundurman da iyi olabilir.

Sana harika bir rehber hazırladık: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

3. Bir şeyler atıştır!

Hamilelikte bulantıyı ne önler, diye merak edebilirsin. Tabii ki midenin boş kalmaması! Gece geç saatte bir şeyler atıştırabilirsin. Bir şeyler atıştırmaktan kastettiğimiz, ağır ve yağlı yiyecekler değil tabii ki.

Yatmadan tüketeceğin bir bardak süt, birkaç kuru kayısı, ceviz, badem, fındık hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler arasında sayılabilir ve sabah güne daha keyifli başlamanı sağlar.

4. Daha az ve sık yemek yemeyi dene!

Boş mide bulantıyı arttırır fakat çok dolu olan mide de kendini kötü hissetmene sebep olur. Bu yüzden hamilelik boyunca da önerilen 6 küçük öğün prensibini benimseyebilirsin. Hamilelikte bulantı nasıl giderilir

Gün içinde az ve sık yemek bebeğinin gelişimi için de en verimli yöntemdir.

Asla vücuduna sokmaman gerekenler var: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

5. Midene iyi gelen besinleri seç!

hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir

Beslenmene gereken hassasiyeti göstermen gerektiğini hiçbir zaman aklından çıkarma. Hamilelik bulantısına ne iyi gelir, sorusunun yanıtı genellikle besinlerde aranır. Az yağlı, sindirimi kolay besinleri tercih etmek midene iyi gelebilir. Proteinli gıdaları daha iyi sindirebildiğini düşünüyorsan seçimlerini onlardan yana kullan. Et-tavuk-balık yemek zor geliyorsa peynir, yoğurt, süt ve kuru baklagilleri deneyebilirsin.

Bu bulantıların sonu ne yazık ki bazen kusmayla sonuçlanabiliyor. Hamilelikte kusmaya ne iyi gelir, konusunda da sana yardımcı olalım. Yaşlıların söylediklerine göre zencefil mide bulantısına ve kusmaya iyi gelebiliyor. Zaten sağlıklı olan bu besini yaptığın keke ekleyebilir; zencefilli bisküvi yemeyi tercih edebilir; nane-limon çayı ile içebilirsin. Özellikle yemekten sonra mide bulantısı için zencefilli gazoz iyi bir alternatif olabilir.

Bunun için daha ayrıntılı bilgi edinmek istersen Hamilelikte Beslenme Programı: Hamilelikte Neler Yemeli? yazımıza göz atabilirsin.

6. Kendini gözlemle!

Hangi yiyecek ve kokuların mide bulantını arttırdığının farkında olman, işini kolaylaştırabilir. Bu dönemde koku alma duyunun gelişmiş olması, hormon düzeyini, o da bulantını arttırır. Yani, sadece herhangi bir yemeğin kokusundan değil; aynı şekilde losyon kokusu da mideni bulandırıyor olabilir. Ondan da uzak durmalısın!

7. Bol su iç!

Biliyorsun ki su, hem gebelikte hem de gündelik hayatımızda hayati bir öneme sahip. Dolayısıyla hamilelikte bulantıya ne iyi gelir, dendiğinde ilk akla gelenlerden biri sıvı tüketimin olmalı. Vücudunun susuz kalması, vücudundaki katı besin eksikliğinden daha ciddi bir sorundur. Hangi sıvıları almanın daha faydalı olacağı konusunda doktorundan yardım alabilirsin.

Vücuduna iyi bak: 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

8. Yorgunluğunu ve stresini azaltmaya çalış!

Bu pek kolay olmayabilir tabii ama daha fazla uyuyup gevşemeye çalışabilirsin. Gündelik yaşantını birtakım işlere yetişmeye çalışmadan kurmaya dikkat edebilirsin.

Kaygılarını sevdiklerinle paylaşmaya da geçmiş dönemlere oranla daha açık olmaya özen gösterebilirsin. Bu söylediklerimizin her biri hamilelikte mide yanması ve bulantı şikayeti için etkili öneriler. Düzenli uyguladığında sonuç aldığını göreceksin.

Diyetisyen Serap Akyol'a gittik, senin için mide bulantıları ve diğer mide şikayetlerin için neler yapabileceğini sorduk. İşte harika öneriler!

Hamilelikte mide bulantısına çözüm yolları için tıp desteği

Hamilelikte mide bulantısı için tamamen başarılı bir tedavi yöntemi yok. Ancak akupresür, akupunktur, meditasyon gibi tıp uygulamaları ve birtakım ilaçlar "Hamilelikte mide bulantısını ne geçirir?" soruna alternatif cevaplar olabilir. Biraz bilgi verelim:

1. Hamilelikte mide bulantısına ilaç önerisi

Unisom tabletleri, B6 vitaminiyle birlikte hamilelikte bulantı ilacı olarak kullanılabiliyor. Sürekli mide bulantısı çeken anne adayları için iyi bir alternatif olsa da doktorunun önerisi olmadan kullanmamalısın. Gündüz vakti kullanımında uykunu getirebilir.

2. Akupunktur

Deriye saç kılı inceliğinde iğneler batırılır. Sinirlerine etki eden bu iğneler, endorfin salgılamana yardımcı olarak mide bulantına olumlu etkide bulunabilir. Hamilelik döneminde bunun bir soruna sebep olup olmayacağına dair aklına takılan sorular varsa bir akupunktur uzmanıyla görüşebilirsin.

3. Akupresür

Akupunkturla aynı prensip üzerinden çalışır. Ancak onun yöntemi, iğne yerine parmaklarla baskı uygulamaktır. Bu yöntemin, mide bulantılarının yanı sıra doğum sırasındaki bel ağrılarına da iyi geldiği düşünülürse "Hamilelikte mide bulantısı için ne yapmalı?" sorusuna verilecek en iyi cevaplardan biri olabilir.

Eğer bu süreçte bel ağrısı şikayetleri yaşıyorsan mutlaka Hamilelikte Bel Ağrısı ile Başa Çıkma Rehberi yazımıza göz at!

4. Meditasyon

Hamilelik boyunca meditasyon ve nefes teknikleri uygulamak da "Gebelikte mide bulantısına ne iyi gelir?" sorusunun cevaplarından biridir. Üstelik sadece mide bulantısı için değil; doğum sancıları ve duygusal stresle başa çıkma yöntemi olarak da önerilir.

Hamilelik döneminde yaşayacağın birçok ağrı ve şikayeti azaltmak, doğumu kolaylaştırmak için nefes egzersizlerini mutlaka uygula: Rahat Bir Hamilelik ve Doğum Geçirmenin En Doğal Yolu: Nefes Egzersizleri

Hamilelikte mide bulantısı cinsiyeti belirler mi?

Tabii ki hayır. Halk arasında hamilelikte bulantı olmaması cinsiyet olarak erkeğe yoruluyor. "Mide bulanırsa kız olur, bulanmazsa erkek olur." gibi fikirlerin hiçbir bilimsel geçerliliği yok. Bunlar batıl inanç, önemseme.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi

Hamilelikte aşırı mide bulantısı zararlı mı?

Genellikle gebelikte mide bulantısı tıbbi yardım alacak kadar soruna sebep olmaz. Ancak hamilelikte çok mide bulantısı ve kusma durumu, besin ve sıvı kaybına neden olur. Böyle bir durum ile karşı karşıyaysan ve kendini sürekli yorgun hissediyorsan doktorunu aramalısın. Çünkü gebelikte aşırı mide bulantısının tehlikeli olabilme ihtimali de var. Doktorundan duyacağın basit öneriler içini rahatlatacaktır.

Hamilelikte mide bulantısı bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir, diye de bir düşünce var. Özellikle ilk aylarda yaşan mide bulantısı değişen hormonların etkisiyle gerçekleştiği için bu, gayet normal. Ancak genel anlamda mide bulantısının bebeğinin sağlığı hakkında olumlu ya da olumsuz bir durum bildirdiği söylenemez.

Bununla birlikte hamilelikte bulantı olmaması da bebeğinin sağlıksız olduğu anlamına gelmiyor. Gebeliği süresince hiç bulantısı olmayıp gayet sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci geçirenler de var.

Daha fazla bilgi için oku: Hamilelikte Bulantının Aşırı ve Tehlikeli Hali: Hiperemezis Gravidarum

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff&Sharon Mazel
  • Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları