Makyajdan Epilasyona Gebelikte Ne Zararlı Ne Değil?

Hamile kalmadan önce rutin bir şekilde yaptığın bazı şeyler şimdi kafanı karıştırmaya başladı değil mi? Sürekli “Hamilelikte neler zararlı?” diye merak ettiğini de tahmin ediyoruz.

Kafandaki soru işaretlerini bir bir yok etmek için hamilelikte ne zararlı ne değil, hepsini bu yazıda yazdık.

1- Hamilelikte ağda yaptırmak zararlı mı?

  • Eğer ortam sterilse,
  • Kullanılan malzemeler temizse,
  • Uygulama esnasındaki acıya dayanabiliyorsan hamilelikte ağda yaptırmanda bir sakınca yok.

Ancak, hamilelikte cildin çok daha hassas ve tahrişe açık olabilir. Üst üste yapılan uygulama, çok sıcak ağda kullanma gibi durumlar cildini çok çabuk zedeleyebilir. Bu yüzden ağda yaparken çok dikkatli olmalı, eğer bir güzellik salonuna gidiyorsan da hamile olduğunu muhakkak söylemelisin.

Bir Yerden Tanıdık Geldi mi? Hamilelikte Suçluluk Hissi Yaratan 16 Durum

2- Hamilelikte lazer epilasyon yapılır mı?

Bu konuda bilimsel bir veri yok, ancak uzmanlar hamilelikte lazer epilasyon yaptırılmasına çok sıcak bakmıyorlar. Bu lazer ışınları, x-ray ışınlarından farklı olarak derinin ancak 2-3 mm altına işliyor ve bebeğe etki etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak konu hamilelik olduğunda her şeye biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda var.

Henüz bilinen bir yan etkisi olmasa da sen en iyisi lazer epilasyon işini doğumdan sonraya bırak!

3- Hamilelikte tüy dökücü krem kullanılır mı?

Hamilelikte tüy dökücü krem kullanmak, ağda veya jilete göre çok daha kolay bir yöntem ve çoğu zaman zararsızdır. Ancak hamileyken bu kremleri kullanmadan önce dikkat etmen gereken bazı şeyler var.

  • Kremin içeriği çok önemli. Eğer ağır kimyasallar içeriyorsa sen ve bebeğin için tehlikeli olabilir. Bu yüzden kullanacağın kremin baryum sülfür ve kalsiyum tiyoglikolat içermediğine emin ol.
  • Bu kremlerin kokusu genellikle rahatsız edici özellikler taşır. Uygularken midenin bulanmaması ve başının dönmemesi için muhakkak içinde bulunduğun alanı havalandır.
  • Kremin vücudunda alerji yapıp yapmadığına emin olmak için kullanmadan önce test yapmalısın. Önce kremi elinin üzerinde dene ve cildinin reaksiyon verip vermediğini öğren. Eğer alerjin olduğunu anlamadan kullanırsan sen ve bebeğin için riskli durumlar doğabilir.

Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri

4- Hamileyken saç kesilir mi?

Hamilelikte saç kestirmenin herhangi bir tehlikesi yok! Çünkü saç kestirirken vücudun ne bir kimyasalla temas eder ne de sağlığını tehdit edecek başka bir durum söz konusu olur.

Ancak halk arasında saç kestirmenin, bebeğin beslenmesini engelleyeceği yönünde bir görüş var. Fakat bu fikrin bilimsel hiçbir dayanağı ve saçla bebek arasında hiçbir bağlantı yok! Saçlarını dilediğin gibi kestirebilirsin.

5- Hamileyken saç boyanır mı?

Bu konuda uzmanlar ikiye ayrılmış durumda. Kimi hamilelikte saç boyamanın riskleri olabileceğini söylerken kimisi de herhangi bir sorun yaratmayacağını söylüyor. Ama genel olarak kabul edilen görüş, hamileliğin ilk 3 ayı dışında saçlarını boyatabileceğin yönünde. Boyada bulunan kimyasalların saç derisi tarafından az da olsa emilebileceği fikri söz konusu olduğu için bebeğin gelişiminin çok hızlı olduğu bu süreçte saçını boyatmamalısın.

Üçüncü aydan sonra saçını boyatmanda herhangi bir sakınca yok. Yine de boyanın organik olmasına özen gösterirsen iyi olur.

Daha fazla bilgi istersen: Hamilelikte Saç Boyamak ve Kına Yakmak Zararlı mı?

6- Hamilelikte oje sürmek zararlı mıdır?

Hamilelikte oje sürmenin bilinen bir tehlikesi yok. Ama birkaç noktaya dikkat edersen hem önlem almış hem de içini rahatlatmış olursun.

  • Hamilelikte kullanacağın ojelerin kaliteli ürünler olmasına özen göster.
  • Ojeni en geç 3 gün sonra tırnağından çıkarmayı ihmal etme.
  • Ojelerini çıkaracağın temizleyicinin kokusuz ve asetonsuz olmasına dikkat et. Çünkü oje temizleyicilerin kokusu seni rahatsız edebilir.
  • Ojelerini temizledikten sonra ellerini bol suyla yıka.

Muhakkak bak: Keşke Dememek için Hamilelikte Mutlaka Yapman Gereken 11 Şey!

7- Hamilelikte cilt bakımı yaptırılır mı?

Hamileliğinde değişen hormonların yüzünden cildin her zaman pırıl pırıl parlamayacak. Hatta sivilcelenme sorunuyla da karşı karşıya kalabilirsin. Bu gibi durumlarda bir cilt bakımı uygulaması yaptırmak isteyebilirsin. Yaptıracağın cilt bakımları;

  • Peeling ya da mikrodermabrazyon denilen cilt soyma işlemlerini içermediği,
  • Kimyasal maddeler barındırmadığı,
  • Cildini tahriş etmediği sürece zararsızdır.

Senin de başına gelebilir: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları

8- Hamilelikte makyaj yapmak zararlı mı?

Hamilesin diye günlük güzellik rutinlerinden vazgeçeceksin diye bir şey yok! Bu süreçte yüzün epey değişiklikle karşı karşıya kalacak. Doğru ürünleri kullandığın sürece makyaj yapmanda bir sakınca yok. Peki kendine zarar vermeden bu sorunları ortadan kaldırmak ve kendini iyi hissetmek için hamilelikte kullanacağın makyaj malzemeleri nasıl olmalı?

  • Alerji yapmayan, kimyasal içermeyen ve gözenekleri tıkamayan ürünler tercih et.
  • A vitamini, paraben, BPA, fenilmerkürik tuzlar, asetat, nitrat, oksibenzon içeren ürünlerden uzak dur.
  • Parfümsüz ürünleri tercih et.
  • Makyaj malzemelerini yalnızca sen kullan.
  • Kullanacağın ürün miktarını az tut. Yoğun fondöten, pudra veya ruj kullanmaktan kaçın. Bu, sivilce gibi cilt sorunlarını arttırabilir.

Bu da nereden çıktı böyle: Hamilikte Sivilce Sorunu

9- Hamilelikte solaryuma girilir mi?

Solaryum, hiç kimse için güvenli bir uygulama değil. Çünkü yapay ultraviyole ışınlar cilt için çok tehlikelidir. Bu yüzden hamilelikle zaten hassaslaşmış olan cildin iyice sorunlu hale gelebilir, cilt lekelerin koyulaşabilir ya da yenileri ortaya çıkabilir.

Ayrıca bazı çalışmalar ultraviyole ışınların folik asit eksikliğine neden olduğunu gösteriyor. Bu yüzden en azından hamileliğin boyunca solaryumdan uzak durmanda fayda var.

Ayrıntısına bak: Hamilelikte Artan Cilt Lekeleri (Hiperpigmentasyon) Hakkında Bilmen Gerekenler

10- Hamilelikte sauna ve hamama girmek zararlı mı?

Hamilelikte, özellikle ilk 3 ayında vücut ısısının çok yükselmesi bebeğinin omurga sorunları ve bazı doğum kusurları yaşamasına neden olabilir. Ayrıca senin için de kanama riskine neden olabilir. Bu yüzden hamileliğin boyunca hamam ve saunalardan uzak durmaya çalış.

Bak böyle bir problem de var: Binlerce Anne Adayı Sinirden Çatlıyor: Hamilelikte Çatlak Sorunu

11- Hamilelikte manikür ve pedikür yaptırmak zararlı mı?

El ve ayak bakımına özen gösteren biriysen ve düzenli olarak manikür/pedikür yaptırıyorsan hamileliğinde bu rutini bırakmak senin için biraz zor olacak. Ancak hijyen kurallarına dikkat ettiğin sürece, bu bakımı yapmaman için bir neden yok.

  • Manikür ve pedikür yaptırdığın aletlerin sana özel, aynı zamanda çok temiz olmasına dikkat et.
  • İşlem yapılırken parmaklarında kesik, çizik gibi zedelenmelerin yaşanmamasına özen göster. Çünkü bağışıklığın biraz zayıf olduğu için bu kesiklerden kapacağın bir mikrop seni zorlayacaktır.
  • Pedikür yaptırırken güzellik uzmanını bilek kemiğinle topuğun arasındaki bölgeyi ovmaması için uyar. Bu hareket rahim kasılmalarını arttırabilir.

12- Hamilelikte parfüm kullanmak zararlı mı?

Gebeliğinde kokulara duyarlı hale gelebilirsin ve cildin çok daha hassaslaşmış olabilir. Bu yüzden parfüm ve deodorantlar içerisinde bulunan maddeler cildinde alerjilere neden olabilir.

Eğer yine de kendini iyi hissetmek için bu ürünleri kullanmak istersen doğal malzemelerden yapılanları tercih etmelisin.

Hadi bak: Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Kendine Yapacağın 6 İyilik

13- Hamilelikte saç bakım yağları kullanılır mı?

Hamilelikte saç bakımı için kozmetik ürünleri yerine doğal yağlardan faydalanabilirsin. Saç bakım yağlarının bilinen bir yan etkisi yok ama önlem almakta fayda var. Bu yüzden Hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi doğal ürünleri tercih edebilirsin.

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff/Sharon Mazel

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: