Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Kendine Yapacağın 6 İyilik

Bu yaşına kadar çok fazla şey yaşadın, iyi-kötü bir sürü hatıra biriktirdin, "Asla unutmayacağım." dediğin şeyler oldu ama çok yakında bebeğini kucağına alıp anneliği tadacak olman, hepsinden çok daha özel ve anlamlı değil mi?

Doğuma hazırlık, hem psikolojik hem fizyolojik hem de maddi açıdan birçok etkeni kapsayan bir süreç. Bebeğini sorunsuz bir şekilde, güvenli koşullarda, kolay bir doğumla dünyaya getirmek istemen en doğal hakkın. Bu dönemde alabileceğin destekleri sana hatırlatmak istedik ki için rahat olsun, kendini yalnız hissetme.

1. Doğum sigortası ile kendini ve bebeğini güvenceye al

Bütçen yettiğince, elinden geldiğince bebeğini en iyi hastanede, en güvenilir doktorların kontrolünde dünyaya getirmek istiyorsun. Bir yandan da özel hastanelerdeki doğum fiyatları ateş pahası. Ayrıca hem hamilelikte yaptıracağın testler/muayeneler hem de doğumdan sonra bebeğin için yapılması gereken kontroller de ciddi maliyet.

Neler, neler: Doğuma Hazırlığın Finansal Ayağı: Bebek Yapmak Çok mu Masraflı?

İşte tam da bu nedenlerden doğum sigortasını, sorunsuz bir hamilelik ve doğum için mutlaka yaptırmalısın.

2. Hamilelik ve bebek bakımı ile ilgili kitapları oku

Gebeliğin boyunca hamilelik takibini yapabilmen, bedeninde, ruhunda neler değiştiğini görmen, nasıl beslenmen gerektiğini öğrenmen gerek. Evet, doktor kontrollerin tabii ki olacak ama içinde bulunduğun dönemle ilgili ne kadar çok bilgi sahibi olursan o kadar rahat edersin. Hele de doğumla ilgili, doğumda yaşanan süreçleri önceden teorik olsa da öğrensen iyi olmaz mı?

Tabii bir de iş bebek doğduktan sonra başlayacak. İlk kez anne olacaksan bebeğe nasıl bakacağın, bu işin altından kalkıp kalkamayacağınla ilgili endişelenmen normal. Annelik ve bebek bakımı kitapları, bu dönemde ihtiyacın olan tüm bilgileri içeriyor. Yakın çevrende kendi deneyimlerini paylaşan sevdiklerin de olacak tabii ama uzman bilgisi yine de çok önemli.

3. Hareketlen biraz, egzersiz yap

Öyle bir köşede oturup doğumu beklemek yok! Hamileyken spor yaparsan ağrıların/krampların azalır, daha kaliteli uyku uyuyorsun, doğumdan sonra daha rahat kilo veririsin ve en önemlisi doğumun kolaylaşır. Çünkü spor yaparken kasların hareket eder, bedenin esner. Hamile pilatesi ve yogası en çok tercih edilenlerden ama her gün yürüyüş yapsan bile nasıl iyi gelecek bir bilsen!

Hamile yogası ve pilatesi için birçok eğitim CD'si satılıyor, videoları izleyerek gayet rahat bir şekilde evinde yapabilirsin.

4. Mutlu doğum hikayeleri oku, dinle

Normal doğum mu sezaryen mi olsa, ya sancın gelmezse, bebek geç mi gelir erken mi doğar, doğuma yaklaşırken bunları ne kadar çok duyar ve konuşur oldun değil mi? Dünyada her gün binlerce bebek doğuyor, bir şekilde oluyor yani. Tamam alman gereken önlemler varsa al, doktoruna düzenli git ama sorunlu doğuma neden olan başlıca faktörlerden biri de stres, lütfen unutma.

Mutlu, sorun olsa bile sonu iyi biten, duygusal, heyecanı yüksek doğum hikayeleri oku, etrafındakilerden dinle. Kendini motive et.

5. Bir doula ile mi anlaşsan?

Her işi profesyoneline bırakmak lazım. Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında hem fiziksel hem duygusal destek veren eğitimli profesyonellere doula deniyor. Doktor değil, hemşire değil bir nevi doğum destekçisi.

Kolay doğum için sana hamilelikte egzersiz programları yaptırıyor, doğumdan sonra iş yükünü azaltıyor, emzirmeden bebek bakımına sana yol gösteriyor, stresine ortak olup seni her konuda destekliyor. Bir düşün istersen.

6. Doğuma annenle ya da eşinle gir

Ya da kardeşin, belki de en yakın arkadaşın. Ama neden yalnız giresin ki? Korkuyorsa -ki genelde korkuyorum, demez, hastane ortamını sevmiyorum, filan derler- eşinin girmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Hayatınızın en özel anında birlikte olmanız çok manidar olmaz mı? Hem bu şekilde kendini daha güvende ve rahat hissedersin.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: