Bir Yerden Tanıdık Geldi mi? Hamilelikte Suçluluk Hissi Yaratan 16 Durum

Hamilelik her zaman heyecan verici, muhteşem bir duygu olarak yaşanmıyor maalesef. Herhangi bir şeyi az ya da çok yapmak, kendini suçlu hissetmene neden olabiliyor değil mi? Hiç egzersiz yapmamak ya da bir gün çok yürümek gibi mesela. Bazılarını da kendine bile itiraf edemiyorsun belki.

Hamilelikte suçluluk hissi yaşamana neden 16 durumla yüzleş ve çözüm önerilerimizle rahatla lütfen.

1- Sağlıklı beslenmemek

Hamilelikte sağlıklı beslenmek, gebelik boyunca ilk ve en çok dikkat etmen gereken şey. Bunu gayet iyi biliyorsun ama bazen olmuyor, yapamıyorsun değil mi? Ya da oluyor ama o tatlı kaçamaklarını, pizzaları, cipsleri, dışarıda yenen yemekleri özlüyorsun.

Bu yazımız sana destek olacak: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

2- Kahveyi azaltamamak

Aslında olay kafein ve kafein denince akla ilk olarak kahve geliyor tabii. Ama kolalı-gazlı içecekler, siyah çay, yeşil çay ve çikolatada kafein var. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, hamilelik süresince kafein alımını günde 1 fincan kahve, 2-3 bardak çay veya 1 parça çikolatadan biri ile sınırlamanı söylüyor.

Çok sevdiğin kahveye, çikolataya birden elvede demen gerekmiyor ama ne kadar azaltsan o kadar iyi.

3- Sigara içmek

Rahat ve stressiz bir hamilelik geçirmen için tüm önerilerimizle, desteğimizle ve anlayışımızla yanındayız ama sigarayı içmeyeceksin, nokta. Hamileyken içtiğin sigaranın suçluluk hissi yaratmaması problem olurdu açıkçası. Ne yaparsan yap bırakamıyorsan psikolojik destek almanı öneriyoruz.

Hamilelikte Sigara İçmekle İlgili Dumanlı Bilgiler

4- Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek

Enerjin emilmiş, gözün yatakta, koca bir karınla ne yapacağını bilemiyorsun değil mi? İki canlısın, hormonların büyük bir değişim içinde, karnın yüzünden uykunu yeterince iyi alamıyorsun, lütfen kendine karşı anlayışlı ol ve kendinden eski halin gibi davranmanı bekleme.

Bak, bunlar da yardıma geldi: Hamilelikte Halsizlikle Savaşmana Yardımcı Olacak 8 Besin

5- Bebeğin cinsiyetini merak etmek

Ya da "Sağlıklı olsun da önemli değil." dediğin halde içten içe kız ya da erkek olmasını istediğini mi söyleseydik? Tabii ki böyle isteklerin olabilir. Bu, çocuğun doğduğunda cinsiyeti kız ya da erkek olsun fark etmez, onu sevmeyeceğin ve iyi bir anne olmayacağın anlamına gelmiyor.

6- Egzersiz yapmamak

Hamilelikten önce spor alışkanlığın yoksa koca bir göbekle egzersiz yapmak sana aşırı yabancı ve zor gelebilir. Sadece sağlıklı bir şey, yapmam lazım diye düşünmek yerine ağrılarını azaltacağını, daha kolay doğum yapacağını düşünüp biraz ısınmaya çalışsan?

Bak, bunlar çok keyifli ve kolay:

7- Cinsel isteğini kaybetmek

Eşine karşı kendi sorumlu, cinsel isteğin azaldığı için kendini suçlu hissediyorsun değil mi? Hormonların değiştiği, kilo aldığın, hiç de öyle olmasa bile kendini eskisi gibi güzel bulmadığın gibi sebepler yüzünden cinsel isteğinde azalma olabilir, normal.

Bir de gebelikte cinsel ilişkinin bebeğe zararlı olabileceğini düşünüp endişe ediyorsan söyleyelim, yok öyle bir şey.

Sen en iyisi eşinle bu durumu güzelce konuş ve bu yazıyı birlikte okuyun: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey

8- İlk heyecanı yitirmek

Hamile olduğunu öğrendiğin o ilk an ve geçen günlerdeki heyecanın zamanla yerini esktra sorumluluk hissine, bulantı ve ağrılarla dolu günlerin yorgunluğuna, sabırsızlığa bırakmış olabilir. O göbeği taşıyan, hormonları değişip olur olmaz şeylere hüngür hüngür ağlayan, mide bulantıları ile uyanan senden başkası değil. Zaman zaman sıkılıp bunalmak da hakkın. Ne var yani.

9- Yeterine iyi bir hamile olamamak

Kime göre neye göre? Instagram'da ve Facebook'ta bir sürü hamile ne kadar muhteşem birer anne adayı olduklarını paylaşıyorlar ve sen kendini eksik mi hissediyorsun? Çevrendeki herkes sana "Onu yeme bunu ye,", "Onu öyle yapma böyle yap." tarzında tavsiyeler veriyor ve senin içinden "Çok biliyorsanız gelin siz doğurun!" diye bağırmak mı geliyor?

Öncelikle kendini internetteki paylaşımlarla kıyaslama, çevrendekilerin iyi niyetli olduklarını fakat bazen bilmişlik yapmaktan geri duramadıklarını hatırla. Her hamilelik farklıdır, herkes her şeyi aynı yaşayacak diye bir kural yok.

Baksana, senin bunlardan neyin eksik: Görür Görmez Kamera Karşısına Geçmek İsteyeceğin Birbirinden Yaratıcı Hamilelik Fotoğrafları

10- İlaç almak

Doktor kontrolünde olduğu sürece hamilelikte ilaç almanın bir sakıncası yok. Demek ki ihtiyaç oldu ve aldın, bu kadar. "Daha çok dikkat edebilir, hastalanmayabilirdim." gibi düşüncelerle kendini suçlama. Bu yazıyı okuman bile hamileliğini ve bebeğini ne kadar çok önemsediğini gösteriyor.

11- Arkadaş çevrenden uzaklaşmak

Karnın şiştikçe etkinliklere ve arkadaş davetlerine katılmak senin için hayal oluyor. Hele gece çıkmaları tamamen bitti. Bu durumu kendine ve hayatına haksızlık olarak algılama. Arkadaşlarınla kopacağını düşünme. Bu, geçici bir süreç. Bebek doğduktan sonra daha yoğun olacaksın evet ama her durumun farklı getirileri ve güzellikleri var.

Keşke Dememek için Hamilelikte Mutlaka Yapman Gereken 11 Şey!

12- Gündeminin sürekli hamilelik olması

Hamilelik, doğum ve bebek bakımı ile ilgili kitaplar okuyor, sürekli bu konularda konuşuyorsun ve bu çok normal. Fakat bunların yanına başka şeyler neden eklemeyesin? Film izlemek, farklı bir konuda kitap okumak, arkadaşlarınla buluşup günün konseptini hamilelik dışında herhangi bir şey seçmek, eşinle eski günlerdeki gibi romantik bir gün geçirmek gibi şeylere ne dersin?

Yolculuk fırsatın varsa kaçırma: Babymoon: Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi

13- Çirkin hissetmek, kendine bakmamak

İşte bunlar hep odağını değiştirmenden kaynaklanıyor. Hadi bakalım güzelleşme, iyi hissetme zamanı: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri

14- Kariyerin için endişelenmek

Doğumdan sonra bir süre işe gitmeyecek olmak ve işe döndüğünde uyum sağlayamamak, kariyerin sekteye uğraması korkusu birçok çalışan hamilenin endişesi.

Ayrıca bebeğe bakma süresini uzatıp işe dönmeyi yasal izinden daha fazla uzatmak mı uzatmamak mı kararsızlığına da düşüyor olabilirsin. Bunun için şimdiden endişe etme, zamanı gelince tüm etkenleri göz önünde alarak bir değerlendirme yaparsın.

15- Doğum planının olmaması

Hala sezaryen mi yapacaksın normal doğum mu karar veremedin. Hangi hastanede doğum yapacağın belli değil. Doğum sigortası yaptırmalı mısın? Kararsızlık ve erteleme yüzünden kendini suçlu hissetmenin kimseye faydası yok. Eşinle, ailenle, yakınlarınla konuş, bir plana ihtiyacın olduğunu söyle, onlardan destek al.

Büyük Çekişme: Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Bu arada hamilelik ve doğum sigortası süper bir şey, gerçekten öneriyoruz. Mutlaka oku: Hamilelik ve Doğum Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? Neden Yaptırmalısın?

16- Suçluluk duyduğun için suçlu hissetmek

Hormondan oluyor, hormondan. Geçecek.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: