Ayşe Öner’in Doğum ve Doğum Sonrası Önerileri

Hamileliğinin sonuna geldin, artık doğum ve doğum sonrası için bilgilenme zamanı! Bu süreçte dikkat etmen ve uygulaman gerekenleri biliyor musun?

Ayşe Öner, doğumunu ve doğumundan sonraki sürecini en iyi ve doğru şekilde geçirmen için "Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı" kitabında birbirinden faydalı bilgiler vermiş. Biz de bu bilgileri derledik ve yararlanman için bu yazıda bir araya getirdik.

1- Şartlanmış korkulardan uzaklaş!

Doğumdan önce, seni etkileyecek pek çok şey göreceksin; yakınlarının abartılmış doğum anıları, çığlıklar atarak doğum yapan kadınların olduğu televizyon dizileri, internette karşılaştığın hikayeler... Bunların hepsi sende, özellikle normal doğum konusunda şartlanılmış bir korku yaratacak.

Bu yüzden önce doğuma karşı olan endişeni yıkman lazım. Bilmelisin ki her kadın aynı şekilde doğum gerçekleştirmez. Bazı kadınlar 1 saat içerisinde, minimum sancıyla doğum yaparken, bazıları 10 saat süren sancılar çekebilir.

Ayşe Öner'e göre bu, bireysel bir deneyim ve eğer ciddi korkular yaşıyorsan, bir doulaya başvurarak veya bir doğum hazırlık kursuna katılarak endişelerini yıkabilir ve normal doğum fikrine alışabilirsin.

Doula ve doğuma hazırlık kursları, fiyatları burada!

Bu videoyu da izlemeni öneririz.

2- Normal doğumda hissedilen ağrı algısını azaltman mümkün!

"Normal doğumda çok şiddetli sancılar çekeceğim, buna dayanamam!" diye düşünüyorsan, önce bu fikri yıkman lazım. Ayşe Öner, bu fikri daha çekilir kılmak için şunları söylüyor:

"Sancısız doğum yoktur. Nasıl ki spor yapan biri kas ağrısı çekiyorsa, uterus kaslarının doğum için çalışması da ağrılı olacaktır." Yani doğum, hamlamış bir vücudun ağır bir spor yapıp kaslarda ağrıya sebep olması gibi doğal bir durum.

Peki bu ağrı algısı nasıl yıkılır? Gel Ayşe Hanım'ın önerilerine bakalım.

- Egzersizler: 2. trimesterden doğuma kadar olan sürede yapacağın egzersizler, bedenine olan güvenini ve vücut farkındalığını arttıracak. Bu da sana ağrıyı göğüslenebilme yetisi kazandıracak.

Hamilelikte en faydalı egzersizlerden: Tüm Yönleriyle 6 Maddede Hamile Yogası

- Meditasyon ve gevşeme: Bu çalışmalarla bebeğinle olan ilişkiyi derinleştirebilir, sakinleşebilir, doğumun doğanın bir parçası olduğunu içselleştirebilir, hamileliğin doğal süreçlerine uyum sağlayabilir ve doğumu bir kutlama haline çevirebilirsin.

- Eş desteği: Sevgi dolu, hamileliğin her anında sana destek olan, ağrılarını, sıkıntılarını paylaşan, naz yaptığını düşünmeyen ve hatta doğumda dahil yanında olan bir eş desteği, ağrısız bir doğumun teminatıdır. Tüm bu ilgi ve sevgi vücudundaki oksitosin hormonunu arttırır ve ağrıyı azaltır.

- Masaj: Hem hamilelikte hem de doğumdan hemen önce yapılan masajlar, kolay bir doğum için faydalı. Hamileliğinde boyun, omuz, sırt ve basen bölgene, lavanta gibi hoş kokulu ve bitkisel yağlarla yapılacak masajlar seni çok rahatlatacak ve ağrılarını azaltacak.

Burada güzel öneriler var: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri

Doğumdan hemen önce, sancı çekerken yapılan masajlar da bebeğinin doğum kanalında ilerlemesini kolaylaştıracak ve basınçlı ağrı ciddi şekilde azalacak.

Annelerin deneyimlerini okumak ister misin: Hem Sancısı Hem Mutluluğu Bol Doğum Hikayeleri

3- Sancılar başladığında paniğe kapılma!

Kasılmaların başladığında, eğer suyun gelmesi ya da kanama gibi belirtiler yoksa ve kasılmalar seyrek ve hafifse, telaşa kapılmana gerek yok!

  • Kasılmalar gece olduysa uyuyabilir, gündüz olduysa yürüyüşler yapabilirsin.
  • Ilık bir duş sakinleşmene yardımcı olur.
  • Belden kalçana doğru masaj uygulayabilirsin.
  • Enerji verici bazı gıdalarla beslenebilirsin, doğumda enerjiye ihtiyacın olacak.
  • Enerjini gereksiz işler için harcamamalısın.

Suyun geldiğinde, kanaman olduğunda ya da sancılar şiddetlendiğinde artık hastaneye gitme vaktidir!

Doğrusunu, yanlışını anlaman lazım: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları

4- Doğumun ardından bebeğini emzirmeye çalış!

Bebeğin sıkıntısız bir şekilde doğduktan sonra, eğer müdahale edilecek bir durumu yoksa, doktorundan bebeğini göğsüne bırakmasını istemelisin. Bunun amacı, bebeğinin içgüdüsel bir şekilde memeye erişimini sağlamak, anne ile bebek arasındaki bağı kurmak ve süt üretimini arttırmaktır.

Uzmanımızın bu konuda da önerileri var: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler

5- Doğum sonrası hijyenine özen göstermelisin!

Doğum sonrasında kendi temizliğine dikkat etmen gerek. Özellikle kanaman varsa, hijyenine dikkat etmemen hem bebeğin hem de senin için bir enfeksiyon riskine neden olabilir. Bu yüzden;

  • Temiz çamaşırlar giymeye özen göstermeli,

  • Vajinal temizliğini doğru yapmalı (9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı yazısı işine yarayabilir.)

  • Bebeğini kucağına alırken veya emzirirken ellerini iyice yıkamalı,

  • Tırnaklarının kısa olmasına dikkat etmelisin.

Bu konu seni ilgilendiriyor: Ne Kadarı Normal, Ne Kadarı Anormal: Doğum Sonrası Kanamaları

6- Lohusa depresyonu konusunda bilinçli olmalısın!

Doğum sonrasında vücudunda yeni bir hormon fırtınası daha yaşanacak. Yeni hormonların prolaktin ve oksitosin salgılanmaya başlayacak. Üzerinde büyük bir yük hissedeceksin, ziyaretine gelenlerden farklı farklı tavsiyeler duyacaksın, kafan karışacak, bebeğin seni yoracak... İşte tüm bunların ardından, sinir, ağlama krizleri, duygusal iniş çıkışlar ve nihayetinde lohusa depresyonu yaşama olasılığın var.

Haydi ayrıntılarına bakalım: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

  • Merak etme, bu geçici bir durum. Buna önceden hazırlıklı olmalısın. Bu durumun yaşanma ihtimali olduğunu ve yardım almaktan çekinmemen gerektiğini bilmelisin.

  • Aileni de bu konuda bilinçlendirmeli, sana yardımcı olmalarını sağlamalısın.

  • Mümkün olduğunca dinlenmelisin, misafir ağırlamana gerek yok.

  • Yarım saat de olsa kendine zaman ayırmalısın.

  • Eşinle iletişim haline olmalısın.

  • "Bebeğime benden başka kimse bakamaz." düşüncesinden kurtulmalısın.

  • İçinde ne yaşıyorsan, sevdiğin insanlarla bunu paylaşmalısın.

  • Eşinle cinsel birliktelik yaşayamasan da sarılıp uyuyabilirsin. (Bu yazıya da bakmalısın: Kaldığın Yerden Devam: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey )

  • Bebeğini mümkün olduğunca emzirmelisin.

Yalnız değilsin: Kimi Hüzünlü Kimi Mutlu: Annelerden Lohusa Depresyonu Hikayeleri

7- Doğru emzirme ve kilo verme için doğru beslen!

Ayşe Öner, yeni doğum yapmış kadınların süt üretimini arttırmak için onlara yedirilen tatlı ve karbonhidratlar nedeniyle kilo aldıklarını ve vermekte zorlandıklarını söylüyor. Aslında süt üretimi üzerinde en etkili şey, dengeli beslenmedir.

Bu tavsiyelere de uymalısın: Eğrisiyle Doğrusuyla 11 Maddede Emziren Anne Diyeti

Mevsime uygun, taze sebze ve meyveleri tükettiğinde, protein ve karbonhidratı doğru bir şekilde beslenmene eklediğinde, bol bol su tükettiğinde, stresten uzak durduğunda sütün zaten bebeğin için yeterli olacak ve kiloların yavaş yavaş gidecek.

Bu öneriler de faydalı olabilir: Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Yiyecekler

8- Bol sıvıyı tüketmeyi unutma!

Ayşe Öner, hem vücudunun yenilenmesi hem de süt miktarının artması için en önemli olan şeyin, düzenli sıvı tüketmek olduğunu söylüyor. Bu yüzden, doğumdan sonra sıvı tüketimin günde 3 litre civarında olmalı. Su, çorba, komposto, süt, ayran ve buzlu içeceklerin hepsi süt üretimin ve kilo vermen üzerinde etkili olacak.

Bu videoda merak ettiğin soruları yanıtlıyoruz.

9- Egzersizler, doğumdan sonra da devam etmeli!

Hamilelik kilolarından kurtulmak ve bu dönemdeki stresi yenmek için, bebeğin 2 aylık olduktan sonra egzersizlere başlayabilirsin.

Özellikle sabah saatlerinde yürüyüşler yapabilir, nefes egzersizlerine devam edebilir, yoga, pilates gibi sporlara yoğunlaşabilir, hatta evde bebeğinle egzersiz hareketleri uygulayabilirsin.

Doğum sonrasında zayıflama için spor salonlarını görmek ister misin?

10- Mastit sorununa karşı hazırlıklı ol!

Mastit; süt kanallarında tıkanıklıkla ortaya çıkan, ağrılı, ateşli bir emzirme sorunu. Bu sorun ortaya çıktığında göğüslerin ağırlaşır, bebeğin ememez, emmeye çalıştığında sana dayanılmaz ağrılar verir, göğüs bölgen ateşlenir ve sert düğümler ortaya çıkabilir. Bunu önlemen için Ayşe Öner'in tavsiyelerine bakalım:

  • Emzirirken her iki göğsünü de boşaltmalısın. Eğer bebeğin tamamını emmediyse, süt sağma makineleriyle göğsünü boşaltabilirsin.

  • Eğer ağrı veya ateş gibi bir durum sezersen, hemen göğüsüne ve çevresine soğuk kompresler uygulamalısın.

  • Emzirme sonrası ılık duş alabilirsin.

  • Göğsüne nazik ve yuvarlak hareketlerle masaj yapabilirsin.

  • Göğüs ucunda tıkanıklı oluşumunu önleyen bazı kremler var. Doktorunun önerisiyle bunları kullanabilirsin. Ayrıntısı burada: Emzirmeyi Izdırap Olmaktan Çıkaran En İyi 8 Göğüs Ucu Kremi

  • Bebeğinin doğru pozisyonda emdiğinden emin olmalısın.

Ayrıntılı bilgi için: Emzirmeyi Kabusa Çeviren Bir Hastalık: Mastit