Doğum Sancısı Nasıldır, Belirtileri Nelerdir?

Doğumunun yaklaştığını anlamanın en net yolu doğum sancılarıdır. Peki doğum sancısı neye benzer, doğum sancısı belirtileri nelerdir? Doğum sancıları başlayınca ne yapmalı? Gel, bu sorularının cevaplarını birlikte cevaplayalım.

Doğum sancısı nedir?

gebelikte sancı çeken kadın

Doğum sancısı, artık bebeğinin dünyaya gelmek istediğini sana bildiren, rahminin kasılması ile ortaya çıkan ağrılı bir kasılma durumudur. Sancıları yaşamanın sebebi, rahminin kendini doğuma hazırlamasıdır. Bu sancılarla beraber, rahmin genişler, rahim ağzı açılır ve bebeğin yavaş yavaş aşağıya doğru hareket ederek buradan dünyaya gözlerini açar.

Böyle bir durum da var: Yalancı Doğum Sancısı: Doğumun Yaklaştığının Belirtisi mi?

Doğum sancısı nasıl olur?

İşte heyecanlanmanı gerektirecek asıl doğum belirtileri başladı! Gerçek doğum sancıların başladığı zaman, artık bebeğin dışarı çıkmak için kapını çalıyor demektir. Gel bakalım doğum sancısı belirtileri nasıldır?

  • Önce "Doğum sancısı kaç dakikada bir gelir?" sorusunu açıklayarak ilk belirtimizden bahsedelim. Gerçek doğum sancıları çok düzenlidir; 5 dakikada 1, 10 dakikada 3 kez gibi belli aralıklarla girer, ağrı vakit geçtikçe artar ve sancılar arasındaki süre kısalabilir. Gerçek doğum sancısını yalancı doğum sancısından ayırabileceğin en büyük unsur düzenliliği ve ağrılı oluşudur.

  • Peki doğum sancısı tam olarak nerede olur ve doğum sancısı belden mi başlar?? Evet, sancı ağrısı özellikle bel bölgesinde hissedilir.

  • Ağrılarını geçirmek için çok fazla seçeneğin yoktur, belki nazik dokunuşlarla yapılacak masajlar etkili olabilir.

Gerçek doğum sancısı yaşamanın sebebi, bebeğinin dünyaya geleceği rahim ağzının genişliğini arttırmaktır. Doğumun yaklaştığında artık sancı çektiğin her saatte, rahminde 1 cm açılma görülür ve yeterli açılmayı elde edene kadar bu sancılar devam eder. Ardından da doğum başlar.

Daha rahat bir doğum için mutlaka oku: Doğumu Kolaylaştırmak için Kegel Egzersizlerinden Yardım Al!

Doğum sancısı nasıl başlar?

doğum sancısı

Önce"Doğum sancıları kaçıncı haftada başlar?" sorusunu cevaplayalım. Sancılarını hamileliğin son haftalarında (38-41. haftalarda) çekmeye başlayacaksın. Eğer uzun aralıklarla, kısa sancılar çekiyorsan şimdilik sorun yok ancak sancılarının aralıkları kısalıp uzunlukları artarsa ve doğum sancısı şiddeti de dayanılmayacak seviyelere ulaştıysa, artık hastanenin yolunu tutma vaktidir!

Doğum sancıları oksitosin hormonunun yardımıyla rahim kasılmalarının başlaması şeklinde yorumlanır. Peki doğum sancısı neye benzer?

Başlangıçta regl ağrısı çeker gibi bir ağrı ile bel bölgene yayılacak ve yavaş yavaş bu ağrıyı çok daha şiddetli bir şekilde hissetmeye başlayacaksın. Doğum sancısı şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Acıya karşı dayanıklı biriysen, acıya karşı daha az dayanıklı birinin çektiği ağrıdan çok daha hafif bir ağrı tanımlayabilirsin.

Doğum sancılarının şiddetini bünyen haricinde etkileyen şeyler de var. Örneğin, hamileliğin sırasında sana anlatılan kötü hikayeler, duyduğun zorlu ve ağrılı doğum hikayeleri, destek alamadan geçirdiğin bir hamilelik, yalnızlık gibi psikolojik faktörler de yaşadığın ağrının seviyesini değiştirebiliyor.

Doğum sancıları başlayınca ne yapmalı?

Önce sakin olup sancıların sürelerini kontrol etmen lazım. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sancılarının arası kısalıp, süresi uzadığında ve ağrı çok şiddetli hale geldiğinde artık hastaneye gitmelisin. Hastaneye gittiğinde yaşadığın sancının seviyesi, doğum ve rahim açılması için yeterli şiddette olup olmadığı, NST (Nonstrestest) ismi verilen bir cihaz ile kontrol edilir.

NST'de sancı kaç çıkarsa doğum başlar?

NST’de sancı kaç olmalı? Eğer NTS cihazında %40 üzeri ve 20 dakika içerisinde en az 3 düzenli sancı varsa bu, doğum sancısıdır ve vücudun doğum için artık hazırdır.

Bu sancıları ve kasılmaları doğum sırasında da bolca hissedeceksin. Burada önemli olan doğru nefes alıp verebilmek ve doktorunun talimatlarına uyarak ıkınmak.

Direktiflere uyarak doğumunu gerçekleştirdikten sonra tüm sancıların bitecek ve bebeğine kavuşmanın sevinci ile biraz önce çektiğin tüm acıları da unutacaksın!

Şimdi bu yazıyı okumanın tam sırası: 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.