Doğum Sürecini Hızlandıran ya da Yavaşlatan 9 Faktör

İş doğuma gelince en çok istediğin şey, kolaylıkla olup bitmesi değil mi? Ancak bazı koşullar doğumu hızlandırırken bazıları yavaşlatabiliyor. Bu da daha rahat veya zorlu bir doğum geçirmene sebep olabilir. Bakalım, doğumun hızını etkileyen faktörler nelermiş?

1. Bebeğin başının büyüklüğü

Bebeğin başı, kafatası kemikleri henüz birleşmediği için doğum kanalı (vajina) içinde hareket ederken leğen kemiğinin şekline ve büyüklüğüne göre biçim alabilir.

Bebeğinin başının kötü bir açıda hareket etmesi doğum sürecini uzatabilir.

2. Bebeğin pozisyonu

Bebeğin pozisyonu

Bebekler her zaman istenen pozisyonda olmazlar. Bebeğinin başı ideal açıda olmayabilir ya da ters gelme (kalçadan veya ayaktan) durumu söz konusu olabilir. Hatta rahminde yanlamasına durabilir. Bu ihtimallerin her biri doğum süresinin uzamasına sebep olur.

Şimdiden hazırlan: En İyi Doğum Pozisyonları

3. Rahim ağzının incelme ve açılma kabiliyeti

Pek çok doğumda normal seyrinde olsa da rahim ağzının açılma ve incelme hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Rahim ağzı yavaş açıldığı takdirde bebeğinin kemik çatıdan aşağı inişi beklenenden uzun sürebilir ya da ıkınmanın bir faydası olmaz.

Peki rahimde açılma olması için ne yapmalı? Eğer latent fazındaysan (doğumun aktif fazdan önceki ilk evresi) ve rahim ağzın açılmıyor ya da incelmiyorsa doktorun, işleri hızlandırmak için biraz hareket etmeni veya dinlenme moduna geçmeni önerebilir.

Doula Sima Ölçer ve Nur Sakallı doğuma hazırlık için neler yapabileceğini anlattı!

4. İlaç

Ağrı dindirici bazı ilaçlar doğum sürecine yardımcı olabileceği gibi engelleyebilir de. Kimi doktora göre doğumun başındayken ağrıyı ilaçlarla hafifletmek hem senin yorulmamanı hem de bebeğinin daha kolay doğmasını sağlar.

Yeteri kadar beklenildiği halde rahim ağzın açılıp incelmeye başlamadıysa doktorun akışı hızlandırmak için de ilaç verebilir. Pitocin (oksitosin), prostaglandin E ya da doğumu hızlandıracak herhangi bir ilaç olabilir.

Bazı ilaçlarsa ıkınmayı zorlaştırabilir ve bu yüzden sağladıkları yararı da yok etmiş olurlar.

5. Leğen kemiğinin biçimi ve genişliği

dogumu hızlandıran seyler

Doğumu hızlandıran şeyler arasında fizyolojik yapı var. Leğen kemiğinin bebeğin başının geçmesine imkan verecek kadar geniş olması gerekir ve bebekler genellikle annelerinin çatılarına uyumlu büyüklükte olurlar.

Örneğin, çatısı dar olan kadınların bebekleri daha küçük olur. Leğen kemiğinin genişliği sebebiyle doğum sürecinin yavaşlaması nadir olarak görülen bir durum.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Sana ve Bebeğine Sağladığı 12 Fayda

6. Ikınma becerisi

  • Bebeğini doğurmak için ıkınırken karın kaslarından bolca faydalanacaksın. Bu nedenle fiziksel durumun ne kadar iyi olursa doktoruna da o kadar yardımcı olursun.
  • Ikınma safhasında yarı oturur ya da yarı çömelir bir pozisyon, bebeğinin doğumunu hızlandırabilir.
  • Doğum sancılarının uzun sürmesi ve yorgun olman iyi ıkınamamana sebep olabilir. Bu da bebeğine kavuşma süreni uzatabilir.

Farklarını öğren: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları

Eğer;

  • 2 ya da 3 saatten fazla süredir ıkınıyorsan,
  • İlk doğumunsa,
  • Epidural almadıysan doktorun, bebeğinin pozisyonunu kontrol eder. Kendini nasıl hissettiğine baktıktan sonra bebeği vakum ya da forseps kullanarak doğurtmaya veya sezaryen yapmaya karar verebilir. Bunları yaşamamak için vücuduna iyi bak.

Nedir, ne zaman yapılır, riskleri neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

7. Fiziksel durum

doğumu hızlandıran hareketler

Doğum sürecine sağlıklı ve dinlenmiş olarak girersen kasılmalarla baş edecek gücün olur. Hasta ya da yorgunsan, ilk aşama çok uzun sürdüyse ıkınmaya gücün kalmayabilir. Bu nedenle doğumdan önce dinç olmaya çalış.

Kolay bir doğum için bunları mutlaka yap: Nefesten Kegele En Çok İşine Yarayacak Hamile Egzersizleri

8. Bakış açısı

Doğuma girmeden önceki bakış açın da bu işte önemli bir etken. Olumlu duygulara sahipsen ve süreçte yeterince aktifsen her şeyle daha iyi başa çıkabilirsin. Böylelikle süreç daha hızlı işler.

9. Tıbbi personel ve doğum koçundan alınan destek

Doğumda yaşadığın zorluklar sebebiyle kendini duygusal açıdan savunmasız, bunalmış ve tükenmiş hissedebilirsin. Cesaretini kaybedebilir, huzursuzlanabilir ve motive olmakta güçlük çekebilirsin. Böyle anlar için doktorunun, ebenin veya varsa doula’nın desteğini alman çok önemli.

Rahatlamaya ve güce ihtiyaç duyduğun anlarda yanı başında sana sevgiyle destek veren insanlar olacağını unutma. Bunun tüm işleri kolaylaştıracağına emin olabilirsin.

Oku bakalım: Doula Nedir? Doğuma Hazırlıkta Sana Nasıl Yardımcı Olur?

Annelerimiz neler diyor bakalım: Açılma olmadan, suni sancıyla normal doğum olur mu?

Kaynakça ve İleri Okuma

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel