Hamilelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?

Hurma, yakından tanıdığımız ve sevdiğimiz meyvelerden biri. Tüm insanlar için faydaları bir yana, hamileler için de önemli özellikler taşıyor. Peki hamilelikte hurma yemek nasıl faydalar sağlıyor merak ediyor musun?

Bu yazımızda hamilelikte hurmanın faydaları neler, hurma doğumu kolaylaştırır mı, nasıl ve ne kadar yemen gerekiyor, hepsini anlattık!

Bu arada yazıda bahsettiğimiz hurma, Medine hurması olarak da bildiğimiz meyve. Yani yaş olan ve domates görünümündeki Trabzon ya da cennet hurması değil!

Hamilelikte hurmanın faydaları neler?

Hamileyken hurma yemek konusunun ayrıntılarına geçmeden önce, bu meyveyi genel olarak tanıyalım.

  • Protein, potasyum, magnezyum, manganez, demir, bakır ve B1, B2, B3, A1, C vitaminleri açısından zengin.
  • Gerçek bir faydalı karbonhidrat deposu.
  • Lif oranı çok yüksek. Bu sayede sindirim sistemini düzenliyor ve tokluk hissi veriyor.
  • Flavonoid ve karotenoid başta olmak üzere çeşitli antioksidanlar içeriyor. Bu sayede Alzheimer ve göz hastalıklarıyla savaşıyor.
  • Folik asit sayesinde hem hamile kalmayı hem de hamilelik sırasında bebeğin sağlıklı gelişmesini kolaylaştırıyor.
  • Fenolik asit sayesinde kalbi koruyor ve kanser riskini azaltıyor.
  • Tok tuttuğu için kilo vermeye yardımcı oluyor.

Tüm bu özellikleri ile hurma, muhakkak tüketilmesi gereken meyvelerden biri.

Hamilelikte hurma yemek neden öneriliyor?

Yukarıda saydığımız özellikleriyle hurma, “Hamilelikte hangi meyveler yenmeli?” sorusunun yanıtlarından biri olabilir. Ama hamileyken hurma yemek, bunlar dışında başka ilginç faydalar da sağlıyor. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekeni, rahim açıklığını arttırması! Dolayısıyla doğum yaklaştıkça rahmin açılması, suni sancı veya beklemeye gerek kalmadan normal doğumun kolayca gerçekleşmesine yardımcı olur. Peki hurma bunu nasıl başarıyor?

Bu konuda da bilgi sahibi ol: 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Çünkü hurmanın içerisinde oksitosin mevcut. Oksitosin, rahim ağzının dış etkenlere gerek kalmadan kolayca açılmasını sağlar. Hurmanın da bu nedenle normal doğumu kolaylaştıran şeyler arasında olduğu düşünülüyor. Hurma yiyip kolay doğum yapanların sayısı da az değil.

gebelikte hurma yemek

Yani gebelikte hurma yemenin, saatlerce beklemeye gerek kalmadan kolayca sancı getirdiğine ve rahminin açılmasını sağlayarak kolay bir normal doğum yaşanmasına yardımcı olduğu düşünülüyor. Yani “Hamilelikte açılma olması için ne yapmak gerekir?” sorusunun cevabı olarak ilk akla gelenlerden biri hurma oluyor!

Ancak belirtmekte fayda var. Hamilelikte hurma tüketiminin doğumu kolaylaştırdığı konusu bilimsel olarak ispat edilmiş değil. Bu nedenle “Hurma doğumu kolaylaştırır mı?” sorusunun cevabı için doktorunla konuşup beslenmeni buna göre düzenlemen gerekiyor.

Bunlar da aklında olsun: Doğum Sürecini Hızlandıran ya da Yavaşlatan 9 Faktör

Hamilelikte hurma ne zaman yenmeli?

Doğumu kolaylaştıran yiyecekler arasındaki hurma, yukarıda da belirttiğimiz gibi rahim açılmasını hızlandırıyor. Bu nedenle doğuma az bir vakit kala yenmesi gerekiyor. Bu nedenle hamileliğin 34. haftası gibi yenmeye başlanması gerekiyor. Tabii ki bunu doktoruna danışmadan yapmamalısın.

Hamilelikte hurma düşüğe sebep olur mu?

Belirttiğimiz gibi, kolay doğum için hurma yemek tıbbi açıdan kanıtlanmadığı için kesin bilgiler veremeyiz. Ancak kimi kesim, oksitosin içeriği nedeniyle hurmanın düşüğe neden olabileceğini savunuyor. Bu nedenle özellikle hamileliğin ilk aylarında hurma yemek zararlı mı sorusuna evet diyebiliriz.

Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Hurma erken doğuma neden olur mu?

Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi hurmanın rahim ağzı açılmasını ve sancıların gelişini kolaylaştırması nedeniyle erken doğuma neden olma riski var. Bu konuda en doğru bilgiyi almak için doktoruna başvurmalısın.

Öğren: 7 Maddede Erken Doğum

Hamilelikte hurma yemek bebeğe kilo aldırır mı?

Karbonhidrat ve lif içeriği nedeniyle besleyici bir meyve olan hurma, anne karnındaki bebeğin kilo alması ve sağlıklı beslenmesi açısından faydalı olabilir. Ama tabii ki bu meyveyi belli bir sınırlar içerisinde tüketmen gerekiyor.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: