Doğumdan Sonra Kanama Kaç Gün Sürer?

Doğumdan sonra kanama rahmin yeniden toparlanmaya başlamasının bir sonucu olduğu için normal kabul edilir. Lohusa kanaması da denilen bu duruma karşın seni neyin beklediğini bilmeli ve tehlikeli durumları öğrenmelisin.

Doğumdan sonra kanama kaç gün sürer, lohusalıkta kanamanın bitip tekrar başlaması normal mi? Bilmen gereken tüm detaylar bu yazıda!

Doğumdan sonra kanama neden olur?

Lohusa kanaması olarak da bilinen doğum sonrası kanamaları, kulağa korkunç gelse de aslında vücudunun toparlandığının bir işaretidir. Doğumdan sonra rahmin kendini eski haline döndürmeye çalışır, yavaşça küçülür ve sık sık kasılır. Bu eylemleri yaptıkça damarların da gerilip açılacağı için kanamalar gerçekleşir. Rahmin artık son halini aldığında ise aksi bir durum yoksa kanamaların biter.

Kanamalar normal doğumda da sezaryen doğumda da görülür.

Doğum sonrası kanamaları, bebeğini dünyaya getirdiğin ilk an ve bunu takip eden 6 hafta boyunca sürer. Bu süreç içerisinde miktarı ve rengi sürekli değişir. Bu değişimler sana iyileşmenin durumu hakkında bilgi verir.

Doğumdan sonra kanama kaç gün sürer?

Lohusalıkta kanama yaklaşık 6 hafta kadar sürebiliyor. Özellikle ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde kanama yaşayabilirsin. Kanın rengi daha sonra gittikçe pembeleşmeye ve kahverengi lekelenmelere dönüşür. Tüm bu sürecin 6 haftaya yayılması beklense de lohusalıkta kanamanın erken bitmesi de mümkün.

Sezeryan sonrası kanama ne kadar sürer, diye merak edebilirsin. Sezaryen doğum sonrası kanamalarının bir miktar daha fazla görülmesi normal. Bazı anneleri sezeryan sonrası pıhtılı kanama korkutabiliyor. İlk günlerde kanamanın içinde bazı pıhtılar olmasında da bir sakınca yok ancak çok iri parçalarla karşılaşırsan bu, bir soruna işaret edebilir.

Tecrübeli anneler yanıtladı: Sezaryenden 5 ay sonra kanamam başladı, normal mi?

Aşağıda günlere göre doğum sonrası kanamaları hakkında işine çok yarayacak bilgiler verdik. Bu bilgileri inceleyerek sağlık durumunun takibini yapabilirsin.

doğumdan sonra kanama kaç gün sürer

Doğumdan hemen sonra kanama

Miktar: Çok yoğun.

Görünüm: Akışkan, kırmızı.

Doğumla birlikte bebeğinle beraber plasenta da vücudundan çıkar. Plasenta vücudundan ayrılırken yoğun kanaman olacaktır. Bu kanama kendiliğinden durabilir ya da sağlık personeli bunun için sana bazı müdahalelerde bulunabilir. İlk 24 saat içinde kanaman biraz hafifleyecektir.

Bunları bilmelisin: Anne Karnındaki Bebeğe Ondan Yakını Yok: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey

Doğumdan 1-4 gün sonra kanama

Miktar: Yoğun.

Görünüm: Yarı akışkan, parlak ve koyu kırmızı.

İlk günlerde kanaman yine yoğun olacak, tabii doğum esnasındaki gibi değil! Çok ağır geçirdiğin bir regl dönemi düşün, bu kanama ona benzeyecek! Bu süreçlerde muhakkak lohusa pedi kullanmalısın ve bu pedleri sık sık değiştirmelisin.

Bunlara da ihtiyacın olacak: Doğumdan Sonra Kendini Şımart: 11 Lohusa Ürünü

İlk günlerde kanamanın içinde bazı pıhtılar olabilir. Bu pıhtılar çok büyük olmadığı sürece herhangi bir sorun yok ama doktorunu bilgilendirmende fayda var. Eğer büyük parçalarla karşılaşıyorsan, bir sıkıntı var demektir.

Doğumdan 5-8 gün sonra kanama

Miktar: Normal.

Görünüm: Kırmızı/pembe.

Bu süreçte kanaman artık hafiflemeye başlayacak. Bu yüzden daha küçük boyutlarda pedler kullanmaya başlayabilirsin. Pıhtılar hala görülebilir ama bir nohut tanesinden büyük olmamalı!

Doğumdan 9-14 gün sonra kanama

Miktar: Hafif

Görünüm: Pembe veya açık pembe.

Bu süreçte kanaman, bir regl döneminin sonlarına benzer. Artık pedlerin ıslanmaz; çünkü yapısı koyulaşmıştır. Çoğunlukla açık pembe bir renktedir, bazen kahverengiye de çalabilir.

Doğumdan 3-4 hafta sonra kanama

Miktar: Minimum

Görünüm: Soluk pembe, kahverengi veya açık kahverengi

Bu dönemde kanaman mukus halini alır ve akıntı şekline dönüşür. 4. hafta geçtikten sonra kesilebilir ya da 6. haftaya kadar bu miktarlarda devam edip yavaşça son bulabilir.

Günlük pedler kullanabilirsin.

Doğumdan 6 hafta sonra kanama

Miktar: Normal vajinal akıntı.

Görünüm: Mukus şeklinde, soluk krem, beyaz.

Doğumdan 6 hafta sonra, altında yatan başka bir neden yoksa kanamanın durması gerekir. Artık herhangi bir ped kullanmana gerek yok. Kanaman durmadı ya da tekrar başladıysa bir sorun söz konusu olabilir. Muhakkak doktoruna danışmalısın.

Doğum sonrası kanama 40 günü geçerse

Normal şartlarda doğum sonrası kanamanın 6 hafta sonra bitmesi beklense de daha sonra sarı dönem denilen sızıntı şeklinde kanamalar görülebiliyor. 40 günden sonra devam eden kanamanın adet kanı değil, özür kanı olduğu söyleniyor. Kırkım çıktı kanamam devam ediyor, diyorsan mutlaka doktorunla iletişime geçmelisin. Çünkü 40-50 güne kadar kanamaların bitmiş olması gerekiyor.

Yani "Doğumdan sonra kanama 2 ay sürer mi?" ya da "Doğumdan sonra 3 ay kanama normal mi?" gibi soruların cevabının hayır olduğunu söyleyebiliriz. Bu gibi durumlara karşın kanamanın altında yatan nedenin tespit edilmesi için doktorunla görüşmelisin.

Doğum sonrası kanamaları etkileyen faktörler

doğumdan sonra kanamayı artıran faktörler

Tehlikeli durumlar

Doğum sırasında ya da sonrasında meydana gelen bazı sorunlar nedeniyle rahim kasılmaların doğru bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Bu duruma "uterin atoni" denir ve çoğu aşırı kanamanın nedeni budur. Eğer çoğul gebelik yaşadıysan, miyomların varsa, bebeğin iri doğduysa ya da doğumun çok uzun sürdüyse bu durumla karşılaşabilirsin.

Normal doğumdan sonra parça kalması belirtilerinden biri de kanamadır. Rahmin içerisinde plasenta parçalarının kalması da aşırı kanamaya sebep olur. Böyle bir durum tespit edilirse kürtaj yöntemi ile kalan parçalar rahminden temizlenebilir.

Epizyotomi, vakumla doğum, perinenin yaralanması gibi durumlar da kanama miktarını arttırır. Doktorun buna uygun bir tedaviyi uygulayacaktır. Ayrıca pıhtılaşma bozuklukları da aşırı kanamaya neden olabilir.

Kanamaların artmasını önlemek için bakmalısın: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı

Emzirme

Emzirme süresince hormonların en üst seviyelerde kalacak ve her emzirme eylemi rahminin kasılıp küçülmesini sağlayacak. Bu yüzden emzirme esnasında kanamanın arttığını görebilirsin.

Süreçle ilgili faydalı bilgiler bu yazıda: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler

Aktivite

Doğumdan yaklaşık 1 hafta sonra kendini iyi hissedebilirsin ve yürüyüşlere, ev işlerine başlayabilirsin. Ancak bu işlere hemen girişmemen lazım. Çünkü erkenden hareketlenmek kanamanı arttırabilir.

Bazı ilaçlar

Doktorun doğumdan sonra kanamanın pıhtılamaması için sana bazı kan sulandırıcı ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar kanın kıvamını ve akışını etkileyebilir ama rengini etkilemez.

Uzanmak

Kanaman yatar pozisyondayken rahminin içinde kalacak ve sen uyanıp ayağa kalktığında gece boyu biriken kan açığa çıkmaya başlayacak. Korkma, bu tehlikeli bir durum değil.

Bu konuyu da merak ediyor olabilirsin: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey

Doğum sonrası kanamalarını kontrol altına almak

doğumdan sonra kanama nasıl azalır

  • Özellikle kanamanın yoğun olduğu dönemlerde lohusa pedi kullanmalısın. Bu pedler kanı iyi bir şekilde emer ve hacmi geniştir. Bu pedlerde biriken kanın kıvamını, miktarını ve rengini kontrol etmeli, olağanüstü bir durumda doktoruna danışmalısın.
  • Bu süreçte vücudun enfeksiyonlara çok açık! Bu yüzden hijyenine özen göstermen lazım. Pedlerini sık sık değiştirmeli ve temizliğini yalnızca ılık su ile yapmalısın.
  • Kanamanı kontrol altına almak için kesinlikle tampon kullanmamalısın. Tamponlar hem enfeksiyon riskini arttırır hem de kanama miktarını izlemeni zorlaştırır.
  • İdrara sık sık çıkman önemli. Eğer idrar oranın azsa sıvı tüketimini arttırmalısın. Ayrıca tuvaletini tutman rahminin kasılmasına, dolayısıyla kanama miktarının artmasına neden olur.
  • Dinlenmenin iyileştirici bir gücü var. Sen de bu süreçte yeterince dinlenir, ağır işler yapmaktan kaçınırsan kanaman olması gereken seviyede kalır ve sana zorluk çıkarmaz. Bu yüzden kendini fazla yorma ve yakınlarından yardım istemekten çekinme!

Kısa sürede eski günlere döneceksin: Doğum Sonrasında Vücudunu Toparlamak İçin Yapman Gereken Her Şey

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

"Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?" Yazar: Heidi Murkoff Yayınevi: Epsilon Yayınları*