Doğum Sonrası Kabızlık ve Hemoroit

Doğum sonrası kabızlık ve hemoroit, sıklıkla görülen bir durum. Aslında birbirine bağlı olarak gelişen bu iki rahatsızlığı anlamak, önlem almak ve tedavi etmek için gereken bilgileri bu yazıda senin için derledik.

Ayrıca, Heidi Murkoff'un yazdığı "Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?" kitabındaki bilgilerden de faydalandık. Okumadan geçme!

Doğumdan sonra kabızlık neden olur?

doğum sonrası kabızlık

Kabızlık aslında hamilelikte de sık yaşanan bir durum. Her ne kadar hamileliğin ardından bağırsak hareketlerinin düzene gireceği düşünülse de bazen bu beklenti karşılanmıyor ve kabızlık doğumdan sonra da devam ediyor.

Bakalım doğum sonrasında kabızlığa neden olan durumlar neymiş:

  • Doğum sırasında sindirim sisteminin yavaşlaması,
  • Gebelik boyunca yüksek progesteron hormonunun salgılanması,
  • Boşaltımda önemli bir rol oynayan karın kaslarının, doğum sırasında gerilmesi yüzünden işlevini yerine getirememesi,
  • Aynı mesane gibi bağırsakların da doğum sırasında hırpalanması ve buna bağlı olarak hareketlerinin yavaşlaması,
  • Doğumdan önce yapılan bağırsak temizliği,
  • Doğumdan sonraki heyecan ve yorgunluğun neden olduğu iştahsızlık yüzünden doğru besinleri tüketememe (lohusalıkta kabızlık sorununun en önemli nedenlerinden),
  • Psikolojik bir etmen olarak, dikişlerin açılacağı korkusuyla tuvalete çıkmak istememe. Bu durum özellikle doğumdan sonra geçmeyen kabızlık sorununun en önemli sebeplerinden biri.

Tüm bu nedenler hem normal doğumdan sonra büyük tuvalet yapamama hem de sezeryan doğumdan sonra büyük tuvalet yapamama durumları için geçerli.

Bu süreç için uzman önerileri almak ister misin: Doğum ve Doğum Sonrası İçin Ayşe Öner’in Önerdiği 10 Şey

Doğumdan sonrasında kabızlık nasıl geçer?

normal doğum sonrası kabızlık

Heidi Murkoff kitabında bağırsak hareketlerinin kendiliğinden düzelebileceğini ama bu rahatsız durumdan bir an önce kurtulabilmen için yapabileceğin bazı şeyler olduğunundan bahsediyor.

1- Endişelenme!

Bu durumu kafana takmandan başka hiçbir şey, bağırsak hareketlerini bu kadar etkilemez. Dikişlerinin açılacağından korkma, bazen öyle hissetsen bile açılmazlar. Bu yüzden eğer dışkılaman gerekiyorsa kendini engelleme.

2- Beslenmende lifli gıdalara yer ver!

Doğum sonrası menüne yulaf gibi rafine edilmemiş tahıllar, taze sebze ve meyveler, erik kompostosu gibi gıdalar ekle. Bunlar hem bağırsak hareketlerinin hızlanmasına hem de anne sütünün artmasına yardımcı olur. Ayrıca kuru meyveler de kabızlığın ortadan kalkmasında etkili. Bu şekilde emziren anne kabızlık sorununu çözerken süt üretimine de katkı sağlar.

İhtiyacın olabilir: Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Yiyecekler

3- Sıvı almayı unutma!

Doğum sırasında kaybedilen sıvıları geri kazanmak ve bağırsak içeriğini yumuşatmak için bol bol sıvı tüketmen önemli. Günde en az 8-10 bardak su içmeli, evde taze sıkılmış meyve sularını sık sık tüketmelisin. Özellikle erik, kayısı gibi meyvelerin suları güçlü birer laksatif yani bağırsak çalıştırıcıdır.

4- Hareketlen!

Doğum sonrasında kimse senden var gücünle koşmanı beklemez ama en azından kısa yürüyüşlere çıkabilirsin.

Ayrıca Kegel egzersizleri de bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Denemekte fayda var.

"Neymiş bu Kegel egzersizleri?" diye soruyorsan, cevabın bu yazıda!

5- Kendini zorlama!

Tuvalete çıkmaya çalışırken ıkınmak dikişlerinin patlamasına neden olmaz ama hemoroit gelişimine ya da var olan hemoroidin ilerlemesine neden olabilir (Doğum sonrası hemoroit sorunundan birazdan bahsedeceğiz).

Ikınmamak için çömelerek tuvaletini yapmayı deneyebilirsin. Bunun için alaturka tuvaletleri kullanman daha faydalı olacak. Bu pozisyon bağırsak geçişinı sağlar ve doğal bir pozisyondur, ıkınmayı önler.

Tüm bunları deneyip, ilk dışkılaman gerçekleştiğinde çok rahatlayacağın kesin. Ama eğer dikkat etmezsen kabızlık tekrarlayabilir. Bu yüzden verdiğimiz önerileri sürekli uygulamanı öneririz.

Emzirirken kabızlık için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalı. Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmak zararlı olabilir.

Doğum sonrası basur (hemoroit) neden olur?

doğum sonrası hemoroid

Hemoroit (basur), makatın üst kısmında bulunan, varisleşmiş damar yumaklarına verilen isimdir. Bu damar yumakları bazı sebeplere bağlı olarak zamanla makatın dışına doğru çıkabilir ve kanama, makatta kaşıntı, dolgunluk hissi gibi sorunlara yol açabilir.

"Doğumdan sonra basur oldum!" diye yakınan pek çok anne var merak etme.

Hamileliğinin son 3 ayında hemoroit problemi ile karşılaşabilirsin. Eğer böyle bir durum yaşadıysan, doğum sırasında daha da kötüleşebileceğini bilmen lazım. Çünkü bu esnada rektum ve anüs üzerine binen yük, hemoroidin dışarı fırlamasına ya da ilk kez ortaya çıkmasına neden olabilir ve sonrasında tuvalete çıkmak bir işkence haline gelir.

Ayrıca hamilelik esnasında ve doğum sonrası kabızlık da hemoroidin ortaya çıkmasına neden olan etmenlerden. Özellikle tuvalet yapmak için ıkınmak, hemoroidin başlıca sebeplerinden biri.

Doğum sonrası hemoroit nasıl geçer?

doğumdan sonra kabızlık ve basur

  • Kabızlık hemoroidi canlandırır demiştik. Bu yüzden yukarıda verdiğimiz kabızlık önerilerini uygulamayı sürdürmen lazım.
  • Hemoroidi olan kişilere soğuk ya da sıcak oturma banyosu önerilir. Bir kap içerisine yakmayacak seviyede sıcak su ya da buz kalıpları koy ve üzerine otur, bu hemoroidin acısını dindirir. Bu iki uygulamayı da maksimum 20 dakika yapman lazım.
  • Perine bölgesini temiz tutmalısın. Özellikle her dışkılamadan sonra su ile temizliğini yapman ve önden arkaya doğru temizlenmen önemli. Temizliğinde kokusuz ve yumuşak tuvalet kağıdı ya da pamuk kullanmanı öneririz. Normal doğumdan sonra hemoroid nasıl geçer konusu için özellikle bu maddeye dikkat etmelisin.

Bilmen gerekenler bu yazıda: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı

  • Uzun süre oturmaktan kaçınmalısın. Oturduğun zemin sert olmamalı. Ayrıca sırtüstü yatmak da iyi bir fikir değil. Mümkün olduğunca yan dönerek uyumalısın.
  • Giydiğin kıyafetler ve iç çamaşırları mümkün olduğunca bol ve rahat olmalı.
  • Makattaki kan dolaşımını düzenlemek için Kegel egzersizleri yapmalısın.
  • Eğer doktorun önerdiyse fitil ve anestezik ilaçlar kullanabilirsin.
  • Doğum sonrası hemoroid tedavisi zeytinyağı ile de denenebilir. Zeytinyağı kompresi de faydalı olabilir. Bir pamuğu saf zeytinyağına batır ve 20 dakika bu pamuğu hemoroit bölgesinde tut.
  • Eğer hemoroidin kanama yaparsa ciddi bir tedavi almaya ihtiyacın var demektir, muhakkak doktoruna görünmelisin.

Anneysen annelerinin yorumlarına bakmak ister misin?

Doğum sonrası kabızlık neden olur?

Doğum sonrası basur nasıl geçer?

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.