Okul Fobisini Yenmek İçin 7 Tavsiye!

Çocuğun okula gitmek istemiyor ya da tam da okula başlamasına az bir zaman kala okuldan korkuyor olabilir. Okul fobisi her 100 çocuktan 4’ünde ya da 5’inde görülebilen ve ebeveynleri oldukça zora sokan bir durum. Peki çocuğun okul korkusu nasıl yenilir? Hadi senin için hazırladığımız tavsiyelerimize geçelim!

Okul fobisi nedir?

Okul fobisi çocuğun okuldan korkması, okula gitme isteğinin olmaması ya da okula gitmeyi tamamen reddetmesi durumudur. Genellikle okula başlama evresinde görülen bu sorun, çocuğun evden/anneden uzaklaşma endişesine kapılmasıyla baş gösterir.

Çocuğun okul korkusu nasıl yenilir?

Çocuklarda okul fobisi ev içindeki huzurunuzu kaçırdığı gibi sınıftaki atmosferi de olumsuz etkileyebilir. Çocuğunun her gün yeni bir bahaneyle okula gitmek istememesi bir süre sonra yıpratıcı bir hal alabilir. Bu yüzden ebeveyn olarak vakit kaybetmeden “okul fobisi nasıl yenilir”, konusunda bilinçlenmeli ve çocuğuna doğru yönlendirmelerde bulunmalısın. Senin için tavsiyeler hazırladık.

1. Okulun ilk günü senaryosu hazırla

Okulun ilk günü bir bilinmez olduğu için çocuğunun kaygılarına yönelik hayali bir senaryo hazırlaman çok iyi olur. Bu senaryo çocuğunun uyandığı saatten, okul çıkışına kadar olan anı kapsayan detaylı bir senaryo olmalı. Sabah yataktan kalkış, kahvaltı, okul kıyafetlerinin giyilmesi, okula gidiş, sınıfa giriş anı, öğretmenle tanışma, arkadaşlarla karşılaşma gibi tüm detayları çocuğunun zihninde canlandırmalısın.

Tüm bunları çocuğunla birlikte hayal ederken ona “görebiliyor musun” diye de sor. Her bir ayrıntıyı onunla konuşman ve zihninde canlanmasını sağlaman çok önemli. Gözlerini kapattırarak zihinsel canlandırma da yapabilirsin, özellikle görsel algısı gelişmiş çocuklarda okul korkusunu yenmek için başarılı sonuçlar veriyor.

2. Çocuğunun seninle konuşmasını sağla

Her korkuyla baş etmekte olduğu gibi okul fobisinde de yapılması gereken en önemli şey “konuşmak”. Çocuğunla konuşarak onun sana kendisini açmasını sağlamalısın. Sakin ve yatıştırıcı bir dille onu okula gitmekten alıkoyan şeyin ne olduğunu anlamaya çalış. Böylece sorunun ana kaynağını öğrenerek tavsiyelerini bu yönde geliştirebilirsin. Unutma ki çocuğun keyfi bir nedenden değil, kaygı ve korku hissettiği için okula gitmeyi reddediyor.

3. Aşırı korumacı davranma

çocuklarda okul fobisi

Çocuğunun kaygısı karşısında anlayışlı olup sakin bir ses tonunda konuşmaya çalışmalısın. Çocuğunun sorunu görmezden gelmeden sabırlı ve tutarlı bir şekilde hareket etmelisin. Çocuğunu okula vaktinde götürüp vaktinde almaya özen göstermeli ve ayrılık zamanlarında vedayı çok uzun tutmamalısın. Çocuğundan gizlice okuldan ayrılmak gibi davranışlarda da bulunmamalısın. Bu her iki davranış da çocuğunda daha çok güvensizlik olmasına yol açar ve bu da okul fobisini tetikleyebilir.

4. Kendi kaygılarını çocuğuna yansıtma

Çocuklarda okul korkusu ebeveyne bağlı da gelişebilir. Eğer ondan uzak kalmaktan duyduğun korku ve kaygıyı çocuğuna hissettirirsen çocuğunu da endişelendirebilirsin. Kendinde böyle bir durum tespit ettiğin takdirde çocuğunun kapasitesine güvenmeyi ve ona yardımcı olmayı denemelisin.

5. Olaya dışarıdan bakmasını sağla

Çocuğunun korkularına çözüm bulmasına yardımcı olmak için olaylara dışarıdan bakmasını sağlayabilirsin. Mesela bu kaygı verici durumu bir arkadaşının yaşadığığnı hayal etmesini isteyebilirsin. Aslında bu da okul fobisini yenmek için bir senaryolaştırma yöntemi. “Sen onun yerinde olsan nasıl davranırdın?”, “Sence arkadaşının nasıl davranması gerekirdi?” gibi sorularla korkularının ve bu korkularıyla mücadele etme şeklinin ortaya çıkmasına yardımcı olabilirsin.

Bu canlandırmalar sırasında çocuğunun olumsuz duygularını olumluya çevirecek bir versiyon oluşturabilirsin. Böylece çocuğundaki çözümleyici benlik algısı yükselebilir ve hayatının ileri dönemlerinde farklı kaygılarında da çözüm bulmayı öğrenebilir.

6. Akranlarıyla ilişkisini destekle

Çocuklarda okul fobisini yenmenin yollarından biri de çocuğun sosyalleşmesini sağlamaktan geçiyor. Çocuğunun aile üyeleri dışında da ilişkiler kurabileceği insanların olması, özellikle akranları ile ilişki kurması kendine olan güvenini arttırır. Bu, aynı zamanda kendisini güvende hissetmesi açısından da çok önemli.

Mutlaka bak: 6 Yaş Oyunları ile Çocuğunun Okul Başarısını Destekle!

7. Okulun rehberlik servisine başvur

Okul fobisi söz konusu olduğunda hem anne, baba ve çocuk hem öğrenci ve öğretmen hem de öğretmen ve veli ilişkisi yıpranmadan önce profesyonel bir destek almak en iyisi. Hiç vakit kaybetmeden, okulda ve evde ciddi bir kriz oluşmadan okulun psikolojik danışmanlarından profesyonel destek alabilirsin. Bu sayede okulun psikolojik danışmanı okul dışında da bir yardıma ihtiyaç olup olmadığını tespit ederek başka bir uzmana yönlendirme yapabilir. Senin çabalarınla giderilebilecek seviyede bir durum söz konusu değilse profesyonel bir uzman eşliğinde okul fobisi tedavisi başarıyla uygulanabilir.

Alanında en iyi psikolojik danışmanlar ile iletişime geç!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: