Çocuklarda Siğil Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çocuklarda siğil genellikle okul çağında ortaya çıkan ve çoğu zaman bulaşıcı olan bir hastalık. HPV isimli virüsün yol açtığı bu hastalık çoğu zaman nasırla karıştırılabiliyor.

Peki çocuklarda siğil neden olur? Siğil tedavisi nasıl yapılır? Hadi biraz konuşalım.

Siğil nedir?

Siğiller HPV (human papillomavirus) isimli virüsün genellikle cildin üst kısımlarına bulaşması ya da yerleşmesiyle oluşan iyi huylu bir deri problemidir. Bu virüsler ciltte bir kesik ya da yara olduğunda çok daha hızlı ve kolay bir şekilde bulaşabiliyorlar.

Bebeklerde siğil neden olur?

Aniden ortaya çıkan siğiller can sıkıcı olabiliyor. Bulaşma riski olduğu ve vücudun farklı bölgelerinde yayılım gösterebildiği için siğillerin tedavi edilmesi gerekiyor. Çocuklarda siğil neden olur, şimdi buna bakalım.

Çocuklarda siğil çıkmasının ana nedeni, HPV virüsü. Bu virüsle temasta bulunmak, virüsü kapmak için tek başına yeterli. Ancak siğillerin özellikle çocukluk çağında görülmesinin nedeni, çocukların vücutlarında sık sık yara ve sıyrıklar görülmesi. Çünkü çocuklar çok fazla düşüp yaralanabildikleri için vücutları bu virüsü çok daha kolay bir şekilde kapabiliyor. Özellikle tırnak yiyen çocuklarda siğillere daha sık rastlanabiliyor.

Detaylıca anlattık: Çocuklarda Tırnak Yemenin Sebebi ve Çözüm Önerileri

Siğillerin herkeste görülme riski var. Ancak bazı insanların vücudunun buna çok daha yatkın olduğunu söylüyor Deri Hastalıkları Uzm. Dr. Ayşe Deniz Akkaya. Kimi çocukta siğil çok sık görülebilen bir durumken kimi çocukta ise ne kadar çok temas ederse etsin siğil gelişmediği görülebiliyor. Vücutta çıkan bir siğilin vücudun bir başka kısmına bulaşma ihtimali de var. Zayıf bir bağışıklık sistemi siğile karşı daha savunmasız oluyor. Özellikle atopik dermatitli çocuklarda siğiller daha yaygın görülüyor.

Siğil bulaşıcı mıdır?

çocuklarda siğil

Evet, siğiller direkt temas ile bulaşabiliyor. Ortak eşyaların kullanımı da siğilin bir başkasına geçmesine yol açabiliyor. Bebeklerde genital bölgede siğil görülmesinin sebebi HPV anogenital siğillerin, annenin anogenital kanalından bulaşması. 2 yaşından büyük çocuklarda görülen genital siğillerde ise cinsel istismar konusunun araştırılması gerekiyor. Çünkü çocuklarda genital siğil genellikle görülmüyor.

Bunları öğren: En Sık Görülen Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları

Bebeklerde siğil belirtileri

Bebeklerde çıkan siğiller en çok elde, parmaklarda ya da ayaklarda görülüyor. Çocuklardaki siğillerin rengi genellikle cilt tonunda olurken, sert ve pürüzlü bir yapıları oluyor. Deride kabarık bir görünüm sergilerken üzerinde siyah noktacıklar bulunabiliyor.

Okul çağındaki çocuklarda ayakta çıkan siğiller ise genellikle nasırla karıştırılabiliyor. Ayaktaki siğiller daha çok ayak tabanında, parmakların alt kısmına yerleşerek basıncın etkisiyle içeriye doğru büyüme eğilimi gösterebiliyorlar. Birbiriyle birleşmiş küme halinde ya da basmanın etkisiyle ağrılı olup yürümeyi zorlaştırabiliyorlar. Bu türdeki lezyonların bir cilt uzmanı tarafından incelenip tedavi edilmesi gerekiyor.

Çocuklarda siğil nasıl iyileşir?

Uzm. Dr. Ayşe Deniz Akkaya, siğiller kendiliğinden gerileyebildiklerini söylüyor. Vücudun bağışıklık hücreleri bu virüsle mücadele edip yok olmasını sağlayabiliyor. Ancak başkalarına bulaşabildiği ve vücutta yayılım gösterebildiği için çoğunlukla siğilleri tedavi etme yoluna gidiliyor.

Çocuğunda siğil problemi olan annelerin en çok sorduğu şeylerden biri, siğil için ne yapmak gerekir, sorusu. Domatesle siğil tedavisi, elma sirkesi, aloe vera ya da karbonatla siğil tedavisi gibi birtakım uygulamaların siğilin iyileşmesinde etkili sonuç gösterebilse de bunların bilimsel bir geçerliliği yok.

Oku: Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalı?

Çocuklarda siğil tedavisi nasıl yapılır?

siğil tedavisi nasıl yapılır

Çocuklarda siğil tedavisi için uygulanan farklı yöntemler var. Bunlardan biri, yakma tedavisi de denilen elektrokoterizasyon. Bu yöntemde önce deri uyuşturuluyor daha sonra içinden elektrik akımı geçen bir metal, siğil üzerine dokundurularak siğil ortadan kaldırılıyor.

Kriyoterapi denilen dondurma tedavisinde ise deriyi uyuşturmaya gerek yok. Siğil sıvı azot gazıyla dondurularak tedavi ediliyor. Bunların dışında ise ilaçla tedavi ve günümüzde uygulanan lazerle tedavi yöntemleri de var.

Çocuklarda siğil tekrarlayabilir mi?

Siğil tedavisi yalnızca görünen siğillerin yok olmasını sağlıyor. Fakat yapılan çalışmalarda siğilin çevresindeki 2 cm’lik sağlam alanlarda virüsün varlığına rastlanmış. Tedavi sonrası tekrarlamalar da bu alanlarda bulunan virüslerden kaynaklanıyor. Tedaviden sonraki ilk 6 ayda tekrarlama yoksa bu, nüks ihtimali azaldı demek. Bunun dışında siğilleri önlemek için temizlik ve hijyen faktörlerine dikkat etmek de önemli bir unsur.

Bu da ilgini çekebilir: Çocuklarda Sedef Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: