Çocuklarda Göz Tembelliği Belirtileri ve Tedavisi

Erken çocuklukta ortaya çıkan bir göz rahatsızlığı olan göz tembelliği, kişiyi hem sosyal hem de fiziksel sağlık açısından etkileyen bir konu.

Çocuklarda göz tembelliği nedir, belirtileri nelerdir, ilerleyişi nasıl durdurulur ve tedavi edilir, hepsini yazımızda anlattık.

Göz tembelliği nedir?

Göz tembelliği, bir diğer ismi ile ambliyopi; gözde yapısal bir bozukluk olmamasına rağmen gözün diğerine göre daha az görmesi olarak açıklanabilir. Donuk göz olarak da bilinen göz tembelliğinde, retina ve beynin o göze bağlı görme merkezinin uyarılmaması sonucu görme işlevi azalır. Çoğunlukla tek gözde meydana gelir.

Göz tembelliği bebeklik çağından 7 yaşına kadar tespit edilebilen bir göz hastalığı ve çocukların %1,6 ila %3,6’sında görülebiliyor.

Çocuklarda göz tembelliği neden olur?

  • Göz kaslarındaki dengesizlik,
  • Şaşılık,
  • Göz kapağında düşüklük,

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü ve Tedavisi

  • Gözlerden birinde diğerine göre daha ileri seviyede miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozukluklarının olması (refraktif ambliyopi),
  • Nadiren gözde katarakt olması gibi durumlar, göz tembelliğine neden olan durumlar arasında bulunuyor.

Çocuklarda göz tembelliği belirtileri nelerdir?

Erken çocuklukta göz tembelliği belirtilerini fark etmek zor olabilir. Bu yüzden öncelikle şunu söylemeliyiz ki, çocuğunun düzenli göz kontrollerini aksatmamalısın.

Göz tembelliği belirtileri arasında;

  • Sık sık göz kırpma,
  • Gözleri ovalama ve kısarak bakma,
  • Bir gözde kapanma,
  • Bir gözde şaşılık,
  • Nesnelerin uzaklığını doğru şekilde tespit edememe,
  • Yakına bakmaktan kaçınma,
  • Dikkat eksikliği ve düşünceli olma durumu var.

Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!

Çocuklarda göz tembelliği tedavisi nasıl yapılır?

Yukarıdaki belirtilerle doktora başvurduğunda ya da düzenli göz kontrollerinde çocuğunun göz tembelliği olduğu fark edilirse önce sorunun nedeni tespit edilir ve soruna yönelik tedavi planlanır. Bu durumda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir çünkü soruna neden olan alttaki etmene bağlı olarak göz kaybı bile söz konusu olabilir.

Önce “Çocuklarda göz tembelliği düzelir mi” sorusuna yanıt verelim. 7 yaşından önce tespit edilen göz tembelliği durumlarında sorunun tamamen düzelmesi söz konusu. Erken teşhis bu yüzden çok önemli.

Eğer göz tembelliği görme bozukluklarından kaynaklanıyorsa gözlük ve lens kullanımı ile tedavi tercih edilir ve çoğunlukla olumlu sonuçlar alınır. Yani göz tembelliği gözlükle düzelir mi diye merak ediyorsan, sorun görme bozukluklarından kaynaklanıyorsa evet cevabı verebiliriz. Yine şaşılık söz konusuysa gözlük ya da lens kullanımı tercih edilebilir.

Göz kapama yöntemi de çok tercih edilen tedavi şekillerinden birisi. Bu yöntemde sağlıklı göz bir bant ile kapatılır ve çocuğun diğer gözü ile görmeyi öğrenmesi hedeflenir. Bu sayede görme fonksiyonu zayıf olan gözün faaliyetleri artar ve iki gözün fonksiyonu eşitlenir. Bu yöntemde göz bandı gün içinde 2-6 saat kullanılır.

Benzer bir yöntem göz damlası kullanımı ile yapılır. Sağlıklı göze görme fonksiyonunu biraz düşürecek bir damla damlatılır ve damlanın etkisi sürdüğü sürece tembelliği olan gözle görme alıştırmaları yapılır. Bu damla haftada 2-3 gün kullanılır.

Eğer katarakt ya da göz kapağı düşüklüğü nedeniyle meydana gelen bir göz tembelliği söz konusuysa cerrahi müdahale yapılabilir.

Bunlar dışında göz tembelliğine ne iyi gelir diye merak ediyorsan, gözün faaliyetlerini geliştirmek için resim, yapboz, bir noktaya odaklanma gibi yöntemler de ek olarak uygulanabilir.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

"Ambliyopi ve Tedavisi", Gözde Koçak, Yaşar Duranoğlu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.