Kordon Kanı Hakkında Yanlış Bilinen 6 Bilgi

Kordon kanı saklama konusu, çok ciddi hastalıklara çare olduğu için son zamanlarda yaygınlığını iyice arttırdı. Ancak bu konu ile ilgili yanlış bilinen birçok bilgi var.

Bilgi kirliliğini önlemek adına kordon kanı alımı, saklaması ve faydalarıyla ilgili yanlış bilinen 6 bilgiyi doğrularıyla birlikte paylaştık. Hadi hemen oku!

1- Kordon kanı alımı sırasında bebeğin canı yanar.

Doğrusu: Doğumdan sonra göbek kordonu klemplenerek bebekten ayrılır. Yani bebeğin kordona hiçbir teması bulunmamaktadır. Zaten göbek kordonu bir süre sonra kendiliğinden düşecektir. Yani kordon kanı, doğumdan sonra tıbbi atık olarak değerlendirilen plasenta ve kordon dokusundan alınan kan olduğu için anne ya da bebeğe hiçbir zararı yoktur.

Hadi bak: 8 Maddede Kordon Kanı Bankası

2- Kordon kanı tedavileri halen deneysel aşamadadır.

Doğrusu: Kordon kanı hematopoetik kök hücre nakilleri Türkiye’de lenfoma, lösemi, Talasemi, anemi ve Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış diğer endikasyonlarda rutin olarak uygulanmaktadır. Kordon kanı tedavisi ile sağlığına kavuşan birçok hasta mevcut.

3- Kordon kanı uzun yıllar saklatılırsa kullanılamaz hale gelir.

Doğrusu: Amerikan Hematoloji Topluluğu Başkanı ve kordon kanı kök hücre tedavilerinin en önemli isimlerinden olan Prof. Dr. H. Broxmeyer tarafından yapılan bir çalışma ile; kordon kanı kök hücrelerinin depolandıktan 24 yıl sonrasında bile kullanılabilirliği kanıtlanmıştır.

Ayrıca saklanan kordon kanları her yıl kontrol edilir, canlılığını ve verimliliğini koruyup korumadığı incelenir. Gelişen teknolojiler sayesinde de ömür boyu saklama olasılığı gittikçe artmaktadır.

Burada detaylı bilgi var: Kordon Kanı Saklama İle İlgili Merak Edilen 9 Soru

4- Kordon kanı kök hücreleri yüksek ücret ödeyen bir aileye satılabilir.

Doğrusu: Böyle bir durum söz konusu değil. Kordon kanı kök hücresi satılabilen bir materyal değil. Ayrıca aile bankacılığında kök hücrenin HLA yani insan lökosit antijen sistemi haritası çıkarılmadığı için kök hücrenin kime uyduğu bilinmediğinden erişime açık değildir. Yalnızca ailenin kendi kullanım talebinde HLA haritası incelenir ve aile içi nakil durumu söz konusu olur.

Kordon kanı dokusunun aile içi bireylere tam uyum sağlamada %25, kısmi uyum sağlamada ise %50 oranında ihtimali vardır.

5- Kordon kanı yalnızca belli hastanelerde alınabilmektedir.

Doğrusu: Yaşam Bankası tüm Türkiye’de tüm hastanelerde hizmet vermektedir. Çünkü sen bebeğinin kordon kanını saklatmak istediğin için başvurduğunda kurumun sorumlu çalışanları doğumunu gerçekleştirecek doktorlar görüşür ve doğum esnasında da doktorunun yanında bulunurlar. Doğumdan hemen sonra doktorun kordon kanını alır ve kurum sorumluları istediğin zaman kullanabilmen için kordon kanını saklanacağı merkeze götürürler.

Bu sayede doğumunu istediğin hastanede gerçekleştirebilme imkanın mevcut.

6- Kordon kanı saklatma işlemi pahalıdır.

Doğrusu: Kordon kanı saklatmak için öncelikle 1 defaya mahsus işlem ücreti ödenir. Daha sonrasında yılda 1 kez yıllık ücret ödenir. Yani saklandığı süre boyunca her ay ödeme yapılması durumu söz konusu değil.

Okuduktan sonra isteyeceğine eminiz: Doğum Sırasında Bebeğinin Kordon Kanını Saklatman İçin 8 Mükemmel Neden!