Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?

Hamileliğinin son bir ayına girince annelerin en çok aklına gelen sorulardan biri, bebek doğum kanalına ne zaman girer, oluyor. Kimi anne adayında bebeğin doğum kanalına girmesi daha erken haftalarda olurken kiminde gecikmeler olabiliyor.

Bebek kanala girdikten kaç gün sonra doğum olur, bunu kolaylaştırmak için yapabileceğin egzersizler neler? Tüm detaylara değindik!

Bebek doğum kanalına ne zaman girer?

İlk gebeliklerde doğumdan birkaç hafta önce, sonraki gebeliklerde ise doğumdan yaklaşık birkaç gün önce bebeğin başı doğum kanalına yerleşiyor. Bebek doğum kanalına yerleşmeden doğum başlamıyor. Bazı durumlarda bebek, doğumun gerçekleşmesine az bir süre kala da doğum kanalına girebiliyor.

Net bir aralık vermemiz gerekirse bebeğin doğum kanalına girişi genellikle gebeliğin 36. haftası ile başlıyor. Bu, bazı anne hamilelerde 40. haftayı da bulabiliyor.

Bebek kanala girdikten kaç gün sonra doğum olur?

Bunun için tam bir gün belirtmek zor. Çünkü kimi anne adayı bebeğin kanala girmesiyle birlikte doğum yapabilirken kiminin haftalarca daha beklemesi gerekiyor. Bebek doğum kanalına girdikten sonra suyun gelmesi, kasılma ve sancı gibi diğer doğum belirtilerinin de başlamış olması gerekiyor.

Detaylar burada: Doğum Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin doğum kanalına erken girmesi halinde ne yapılır?

Erken doğum başlamadan önce meydana gelen rahim kasılmaları bebeğin baş kısmının doğum kanalına ilerlemesine yol açıyor. Bebeğin baş kısmının, rahmin alt kısmına baskıyla yönlendirilmesi vajinal bölgede dolgunluk hissi yaratabiliyor. Böyle bir belirtide vakit kaybetmeden doktora gitmelisin.

Anlattık: 7 Maddede Erken Doğum

40 hafta kanala girmeyen bebek için ne yapılır?

Bebekler mutlaka doğum kanalına giriyorlar. Ancak Prof. Dr. Bülent Tıraş, gebelik haftası doldurulduğu halde doğum gerçekleşmediyse bebeğin doğum kanalına girmesi için tıbbi yardım uygulanması gerekebileceğini söylüyor.

Hamilelikte karın ne zaman aşağı iner?

Doğum yaklaştıkça göbek deliği ile rahim arasındaki ölçü kısalıyor. Yani, göbek deliği aşağıya doğru iniyor. Peki karın aşağı indikten ne kadar sonra doğum olur, bunu söyleyelim. Kimi anne adayı birkaç gün içinde doğum yapabildiği gibi kiminin doğum yapması haftaları bulabiliyor. Bunun için net bir şey söylemek zor, ancak karnın aşağı inmesi doğumun yaklaştığı anlamına geliyor.

Bebeğin doğum kanalına girmesi nasıl anlaşılır?

Doğum kanalına giren bebek hareketleri

Bebeğin doğum kanalına girdiğini nasıl anlarız sorusunu cevaplayalım.

  • Doğum kanalına giren bebek karnın üst kısmında boşluk hissine yol açıyor.
  • Bebeğin aşağı doğru inmesiyle akciğerlerdeki basınç azalıyor ve daha kolay nefes alınıp veriliyor.
  • Vajinal akıntı miktarında artış oluyor.
  • Mesane üzerindeki baskının artışıyla sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabiliyor.
  • Midede yanma şikayetlerinde azalma meydana geliyor.

Bu konuda sık sorulan bir soru da "Doğum kanalına giren bebek hareketleri nasıl olur?" oluyor. Bebek doğum kanalına girerken bebeğin hareketlerinde yavaşlama eğilimi oluyor.

Oku bakalım: Doğumun Yaklaştığının İlk Belirtisi Nişan Gelmesi!

Bebek doğum kanalına girerken ağrı olur mu?

Hayır, hatta bunu hissedemeyebilirsin bile. Bebeğin doğum kanalına girmesiyle birlikte vücudunda fiziksel olarak bir rahatlama hissedebilirsin. Çünkü karnının üst tarafındaki basının azalmasıyla birlikte artık daha rahat nefes almaya başlayacaksın. Ancak bu durumda bebeğin pelvise baskı yapacağı için daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilirsin.

Bunları öğren: Doğum Sancısı Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir?

Doğum kanalına giren bebek sezaryen olur mu?

Ayakları ve kalçası başından önce doğum kanalına giren bebeklerin sezaryenle doğması gerekiyor. Bazı durumlarda doktorlar, doğum süreci başlamadan önce karnın üstüne bastırarak bebeği daha uygun bir pozisyona getirmeyi ve sezaryen ihtiyacını ortadan kaldırmayı başarabiliyor. Eğer bebek rahimde yatak olarak uzanıyorsa ve bebeğin doğum kanalına girmemesi söz konusuysa bu durumda sezaryene ihtiyaç duyuluyor.

Nedir, nasıl yapılır anlattık: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

Bebeğin doğum kanalına girmesi için egzersizler

Bazı anne adaylarında bebeğin kanala girmesi gecikebiliyor. Bu durumda akla, “Bebeğin doğum kanalına girmesi için ne yapmalıyım?” sorusu geliyor.

  • Hamileliğinin son aylarına geldiğinde kaslarını güçlendirecek ve vücudunu rahatlatacak hareketler yapman, bebeğinin aşağı inişini kolaylaştıracaktır. Doğum topu üzerinde dizlerini iki yana açarak oturman ve toptan destek alarak çömelmen, kasılmalar sırasında vücuduna güç verecektir.
  • Hamilelikte yürüyüş yapmak bebeğin inişini daha kolay bir hale getiriyor. Kendini yormayacak şekilde 1 saatlik yürüyüşler yapabilirsin.
  • Bebeğinin doğum kanalına doğru ilerlerken manevra yapabilmesi için squat hareketi yapabilirsin. Bu sırada sandalyeden ya da partnerinden destek almak işini kolaylaştırır.

Yapabileceğin en iyi egzersizleri resimlerle burada anlattık: En İyi Doğum Pozisyonları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içeriği hazırlarken görüşlerinden faydalandığımız uzmanlar;

  • Prof. Dr. Bülent Tıraş.