Kaybolan İkiz Sendromu (Vanishing Twin) Nedir?

Çoğul zannedilen gebeliklerde keselerden bazılarının yok olmasıyla ortaya çıkan kaybolan ikiz sendromu (vanishing twin sendromu) nedir? Bu, anne karnında ikizini yemekle aynı şey mi? Kaybolan ikiz sendromu ne zaman ortaya çıkıyor, hadi detaylara geçelim!

Vanishing Twin sendromu nedir?

Vanishing Twin sendromu olarak da bilinen kaybolan ikiz sendromu, hamileliğin ilk haftalarında ikiz ya da üçüz gebelik olarak saptanmış olmasına rağmen, ilerleyen dönemlerde gebelik keselerinden bazılarının kaybolup tekiz gebeliğe dönüşmesi durumudur.

Kan ikizi nedir?

Anne karnında ikizini yemek denilen durumla kaybolan ikiz sendromunun bir alakası yoktur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Suat Süphan Erşahin, aslında tıp literatüründe anne karnındaki bebeğin bir diğerini yemesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söylüyor. Yani, ikiz bebek kardeşini yer mi, gibi bir durumun gerçek olabilme ihtimali yok. Bu, twin twin (kan ikizi) denilen bir sendrom ve böyle bir durumda bir bebeğin kanı diğerine geçiyor.

Anlattık: İkiz Gebelik Belirtileri ve İkiz Bebek Hamileliği

Kaybolan ikiz sendromu neden olur?

Kaybolan ikiz sendromu yaşayanların bunu neden yaşadıkları aslında tam olarak bilinmiyor. Yapılan incelemelere göre canlı kalan bebek sağlıklı ve normal bulunurken, canlılığını kaybedende kromozomal bir bozukluk saptanabiliyor.

Genel olarak nedeni tam olarak bilinmese de kaybolan ikiz sendromunda, genetik ya da kromozomal anomalilerin rol oynadığı düşünülüyor.

Kaybolan ikiz sendromu belirtileri

Kaybolan ikiz sendromunda çoğu zaman hiçbir belirti ortaya çıkmıyor. İlk trimester'de yaşanan kayıplarda çoğu zaman düşük tehdidi olarak değerlendirilen hafif vajinal kanama ve hafif bir ağrı görülebiliyor.

Gebeliğin geç dönemlerinde ise doğuma kadar bebek iyice atrofiye uğrayıp küçülerek kalabilir ve diğer canlı bebeğin doğumu sırasında fark edilebilir.

Farkları öğren: Düşükte Kanama Nasıl Olur?

Kaybolan ikiz sendromu kaçıncı haftada belli olur?

Kaybolan ikiz sendromu ne zaman

Kaybolan ikiz sendromu ne zaman fark edilebilir durumda olur, söyleyelim. Bazen iki fetüsten biri gelişirken diğerinin gelişimi durup kaybolabilir. Bu nedenle ikiz bebeklerin varlığı kesin olarak 7. ve 8. haftalaerda netleşebiliyor.

Bununla birlikte kaybolan bebeklerin aslında tespit edilenden çok daha fazla olduğu söyleniyor. Çünkü kaybolan ikiz sendromunda bebeklerin bir kısmının tespit edilmeden kaybolduğu düşünülüyor.

Mutlaka oku: Anne Karnında Bebeğin Kafasının Büyük Olması Normal mi?

Kaybolan ikiz sendromu tanısı koyulur?

Kaybolan ikiz sendromunun tespitinde yaşanabilecek 2 senaryo var. Birinde adet gecikmesi yaşayan kadın jinekoloğa gider ve yapılan ultrasonda rahim içinde iki tane gebelik kesesi görülür. Böylelikle ikiz bebeğin müjdesi verilmiş olunur. Anne adayı 3-4 hafta sonra yeniden rutin kontrole çağırılır. Bu defa ultrasonda yalnozca 1 tane gebelik kesesi ve bebek görülür.

İkinci senaryoad ise ikiz gebelik beklediğini öğrenen anne adayında hafif vajinal kanama ve ağrı görülebilir. Böyle bir durumda akla ilk olarak düşük gelir. Yapılan ultrasonda gebelik keselerinden biri büyürken diğerinin küçülmeye başladığı saptanır ve anne adayına kaybolan ikiz sendromu tanısı koyulur.

Bu da var: Hamilelikte Renkli Ultrason (Renkli Doppler) Neden Yapılır?

Kaybolan ikiz sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Kaybolan ikiz sendromunda anne adayı ya da geride kalan ikiz eşi için herhangi bir tıbbi tedavi gerekmiyor. Ancak ikiz eşi erken dönemde değil de 20. gebelik haftası civarında kaybedildiyse bebekte serebral palsi görülme riskinde artış olur.

Bu da ilgini çekebilir: Fetal Distres (Bebekte Sıkıntı Hali) Nedir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: