Anne Karnında Bebeğin Kafasının Büyük Olması Normal mi?

Anne karnında bebek gelişimi çok önemli ve doktorun tarafından bunun kontrolü düzenli olarak yapılır. Bazen anne karnında bebeğin kafasının büyük olduğu durumlar da görülebiliyor. Peki bu ne manaya geliyor?

Anne karnında bebeğin kafasının büyük olması hamilelikte ne anlama geliyor, bu durum normal mi? Sana bu konuyla ilgili bilgiler verdik.

Gebelikte bebeğin baş çevresinin büyük olması ne anlama gelir?

Gebelikte bebeğin gelişimini takip etmek amacıyla düzenli kontroller yapılır. Bu kontrollerde bebeğin kilosu, boyu, organ gelişimi, baş çevresi gibi verilere bakılır. Bebeğin baş çevresinin büyük olduğu bazı durumlar da söz konusu olabilir. Bu durum, hem sıkıntılı durumlara yol açabilir hem de bazı zamanlarda gayet zararsızdır.

Bebeğin doğduğunda ihtiyacın olacak: Persentil (Büyüme Eğrisi) Nedir?

Eğer ultrasonda bebeğin kafası olması gerekenden büyük görünüyorsa bu her zaman bir hastalık olduğu anlamına gelmiyor. Bazen doktorlar ultrason görüntüsünde bebeğin başının 1 hafta, 2 hafta ileride olduğunu söyleyebilirler. Bu bebeğin doğduğunda çok büyük bir baş çapı ile doğacağı anlamına gelmiyor.

Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

Bu noktada önemli olan, bebeğin kafatası ve beyni içerisinde sıvı birikiminin olup olmaması. Eğer böyle bir durum varsa makrosefali söz konusu olur ve bu, hayatı tehdit eden bir sorundur. Bazı türleri hem zihinsel hem de fiziksel bazı sorunlara neden olabilir.

Eğer sıvı toplanması nedeniyle bebeğinin baş çevresinin büyük olduğu tespit edildiyse, bu aşamada devreye beyin cerrahı girer ve bebek anne karnındayken müdahale ederek beyinde biriken sıvıyı boşaltır. Bu sayede bebeğin dünyaya sağlıklı gelmesi sağlanır.

İşte tam da bu yüzden, ultrason randevularının atlanmaması ve mutlaka doktor kontrolünde bir hamilelik geçirilmesi gerekir.

Makrosefali nadir görülen bir sorundur. Bu duruma;

  • Birçok nadir hastalık,
  • Omurilik sorunları,
  • Beyin kanaması,
  • Metabolik hastalıklar,
  • Genetik,
  • Anne karnında yaşanan enfeksiyonlar,
  • Annenin uyuşturucu bağımlılığı,
  • Kafa içi lezyonları gibi birçok sorun neden olabilir.

Ancak belirttiğimiz gibi, kafa içerisinde sıvı birikimi gibi durumlar söz konusu olmadığı sürece bebeğin kafasının 3 hafta büyük olması ciddi bir sorun teşkil etmez. Doktorun sana bunun bilgisini zaten verecektir.

Gebelikte bebeğin kafasının büyük olması doğumu etkiler mi?

Bebeğin başının büyük olması vajinal doğumu engelleyebilir. Eğer büyüklük rahim ağzını zorlayacak orandaysa bebeği riske atmamak adına sezaryen doğum önerilebilir. Bunun kararı zaten doğumdan önce verilecektir. Bu gibi durumlarda doktorun dinlenmesi ve normal doğum diye boşuna diretilmemesi gerekir.

12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.