Hamilelikte Düşüğe Sebep Olan Yiyecekler Neler?

Her yiyecek herkes için faydalı olamıyor. Bazı yiyecekler bazı durumlarda tehlike arz edebiliyor. İşte hamilelik de bu durumlardan birisi. Bazı yiyeceklerin tüketilmesi, hamilelik süresince düşük riskine neden olabiliyor.

Hamilelikte düşüğe sebep olan yiyecekler neler, bu yazıda sana anlattık!

Bitki çayları

Düşüğe neden olan bitkilerin başında ada çayı geliyor. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında ada çayının düşük riski oluşturduğu biliniyor. Adaçayında bulunan thujone isimli maddenin özellikle tansiyon riski olan hamilelerde plasentanın erken ayrılması yani düşüğe neden olabiliyor.

Adaçayı dışında kantaron, biberiye, ısırgan otu gibi bitkilerden de uzak durulmasının faydası var.

Hamilelikte Bitki Çayı İçilir mi, Hangi Çaylar Güvenli?

Ananas

Düşüğe neden olan meyvelerden biri ananas. Ananasın içerisinde bulunan bromelain isimli madde, rahim ağzında yumuşamaya ve rahimde kasılmalara neden olur. Bu da düşüğün gerçekleşmesine sebep olabilir. Ananasın çok tüketilmesinin ayrıca kanamaya yol açtığı da biliniyor. Bu yüzden ananasın hamilelikte çok çok düşük miktarlarda tüketilmesi gerekiyor.

Aklında olsun: Yaz Meyveleri Hangileri? Yazın Yetişen Meyveler Neler?

Maydanoz

Maydanoz düşüğe neden olur mu, sık sorulan bir soru. Maydanoz bu konuda biraz yanlış anlaşılmış bir sebze. Evet, maydanozun içerdiği apiol ve beta bisabolene isimli maddelerin düşüğe neden olma ihtimali söz konusu. Bu yüzden düşüğe sebep olan yiyecekler denince akla ilk maydanoz geliyor. Bu yüzden özellikle ilk 3 ayda tüketilmesi biraz sakıncalı. Ancak yemeklerin içerisindeki bir miktar maydanozun düşüğe neden olmaz. Maydanozun tüketimini abartmadığın sürece bir sakıncası yok.

Kafein

Hayatlarımızda kafein içeren içecekleri sık tüketmeye çok alışkınız. Ancak hamilelikte sık kafein tüketmek düşüğe ya da düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olabilir. Her ihtimale karşı kafein tüketiminin sınırlandırılması daha iyi olacaktır. Bu konuda kafein tüketimi uzmanlar tarafından günde 1 fincan olarak öneriliyor.

Detayı burada: Hamilelikte Kahve ve Çay Tüketimi Nasıl Olmalı?

Cıva içeren balıklar

Düşüğe neden olan yiyecekler arasında yoğun cıva içeren dip balıkları da var. Uskumru, kılıç balığı, ton balığı gibi dip balıkları yoğun miktarlarda cıva içerdikleri için hem düşüğe hem de bebeğin sinir ve beyin gelişimini olumsuz etkileme ihtimali var. Bu yüzden daha güvenli balıkları tüketerek hem besin maddelerinden faydalanabilir hem de düşük riskinden uzak durabilirsin. Yine de sen balık tüketimini haftada 1-2 şeklinde yapmaya bak.

Hamilelikte Balık Tüketimi Nasıl Olmalı?

Çiğ gıdalar

Hamilelikte düşüğe neden olan yiyeceklerin başında çiğ gıdalar geliyor.

  • Çiğ yumurta,
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri,
  • Pastırma gibi şarküteri ürünleri,
  • Sushi gibi gıdalar,
  • Az pişmiş et ve tavuk gibi ısıyla pişirme oranı az olan gıdalar salmonella riski taşıyor. Salmonella da çok tehlikeli bir bakteri. Bunun tedavisine geç kalınması düşüğe neden olabiliyor.

Şekerli gıdalar

Bütün şekerli gıdaların hamilelikte fazla tüketilmesi, birçok farklı soruna neden olabilir. Özellikle işlenmiş şekerli gıdalar, jelibonlar, şekerler ve bu gibi gıdaların sık sık tüketilmesi hem farklı hamilelik sorunlarına hem de düşüğe neden olabilir. Bu gıdalar tüketilecekse de çok çok az miktarlarda tüketilmeli.

Karaciğer

Gebelikte düşüğe neden olan yiyeceklerden bir diğeri de karaciğer. Düşüğe neden olma sebebi ise yoğun miktarda A vitamini içermesi. Bu yüzden fazla karaciğer tüketimi düşük ve sinir sistemi sorunlarına neden olabiliyor.

Sana yukarıda düşüğe neden olan besinler hakkında bilgi verdik. Ancak şunu belirtmeliyiz, bu gıdaların yüksek miktarlarda tüketilmesi düşük riski teşkil eder. Bir yemeğin içerisinde bulunan az miktarlardaki maydanoz, ananas, şeker vs. düşük riski yaratmaz. Ancak çiğ gıdalar konusunda dikkatli davranmak gerekir.

Konuyla alakalı diğer her şey burada: Hamilelikte Düşük Neden Olur?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü - Müge Özyurt Şafak

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.