Doğum Sancısıyla Baş Etmenin 12 Yolu

Bebeğine kavuşma vakti yaklaşırken seni en çok kaygılandıran şey doğum sancıların olacak, biliyoruz. Ama onlarla nasıl baş edeceğini bilirsen, korkularını da bir bir ortadan kaldırabilirsin.

Bu yazıda doğum sancılarını alt etmenin 12 yolunu anlattık. Şimdi onlar korksun!

1- Seni neyin beklediğini öğren!

Hamileliğinin ilk anlarından itibaren kafanda doğumla ilgili birçok soru olduğunu tahmin ediyoruz. Özellikle, “Doğum sancıları ne kadar sürer?”, “Beni neler bekliyor?”, “Doğum sancıları neye benzer?” gibi soruların cevabını çok merak ediyorsundur. Bilmediğin şeylerle karşılaşmaman ve korkunun artmaması için doğum anı gelene kadar doktoruna istediğin her şeyi sor. Böylece telaşın ve bilinmezlik korkun hafifler.

Bak burada anlattık: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları

2- Sancıların başlar başlamaz hastaneye gitme!

Doğumun birkaç evresi var. Bunlardan ilki olan latent faz, doğumun en uzun süren ama en sakin geçen evresidir. Bu fazda sancıların yavaş yavaş başlayacak ve eğer durumdan haberdar değilsen seni biraz telaşlandıracaktır. Merak etme, bu sancılar başladığında hemen hastaneye koşmana gerek yok! Heyecanlı ve gergin olacağını tahmin ediyoruz ama bu evreyi evde geçirmen daha iyi çünkü rahim ağzın açılana kadar seni bekleyen koca bir süreç var.

3- Hangi durumlarda doktorunu araman gerektiğini bil!

Doktorun sana sancılarının aralığı azaldığında kendisine ulaşmanı söylemiş olabilir. Ama eğer;

  • Suyun gelirse,
  • Rengi bulanık, yeşilimsi veya kanlıysa,
  • Kanaman varsa,
  • Bebeğinin hareketlerini hiç hissetmiyorsan kesinlikle hastaneye ve doktoruna ulaşmalısın.

Bebek Firarda: Doğum Belirtileri Nelerdir?

4- Yavaş yavaş nefes egzersizlerine başla!

Buna doğum esnasında daha fazla ihtiyacın olacak ama sancılar başladığında panik olmanı engellemen ve rahatlaman için ufak ufak nefes egzersizlerine başlayabilirsin.

Vakit kaybetmeden başla: Rahat Bir Hamilelik ve Doğum Geçirmenin En Doğal Yolu: Nefes Egzersizleri!

5- Bol bol hareket et!

Yürü, merdiven çık, doğum topuna otur, her türlü hareketi dene! Çünkü muhakkak rahat edeceğin bir pozisyon bulacaksın. Ancak yorulmamaya dikkat et, çünkü aktif faz evresi başladığında enerjiye çok ihtiyacın olacak!

6- Kendini oyala!

Sancılarının ne zaman başlayacağının garantisi yok ve yukarıda da dediğimiz gibi, başlar başlamaz hastaneye gitmene gerek yok! Eğer latent faz gece başladıysa yapabiliyorsan uyumaya devam edebilirsin. Ama heyecan yüzünden uyuyamıyorsan, evde kendini oyalayacak bir şeyler yapmaya çalış. Örneğin, bebeğinin kıyafetlerini katlamak, odasıyla ilgilenmek, televizyon izlemek iyi seçenekler olabilir.

Bunları inceleyebilirsin: Yenidoğan İhtiyaç Listesi: Tepeden Tırnağa Lazım Olan Her Şey!

7- Yakınlarına haber ver!

Sancılarının başladığını yanında refakat edecek kişiye haber vermen iyi olur. Ailene de haber verebilirsin tabii ki ancak etrafında çok panik ve telaşlı biri varsa ondan biraz uzak durmanı tavsiye ederiz.

Eğer bir doula’n varsa saat kaç olursa olsun ona haber vermen gerektiğini biliyorsun. O seni rahatlatacak ve yanına gelene kadar sakin kalmanı sağlayacak direktifleri verecektir.

Bilgi almak istersen: Doula Nedir? Doğuma Hazırlıkta Sana Nasıl Yardımcı Olur?

8- Ilık bir duş al!

Bu halde duş alma fikri sana biraz tuhaf gelse de gerçekten faydası olacak! Güzel bir duş almanın yanında eğer ağrın varsa sırtına ve beline sıcak su torbası koyman da ağrının dinmesine yardımcı olacaktır.

9- Seni mutlu edecek şeyler düşün!

Ağrını ya da gerginliğini unutmak için güzel şeyler düşünmek etkili olur. Mesela bebeğini kucaklayacağın o ilk anı, minicik ayaklarını, mis kokusunu hayal edebilirsin. Bunların dışında eşinle geçirdiğin güzel bir gün, düğünün de seni mutlu edecektir!

Bak bunu da unutma: Ne Eksik Ne Fazla: Doğum Çantasında Olması Gerekenler Listesi

10- Sık sık tuvalete git!

İhtiyacın olmadığını düşünsen de tuvalete git. Mesaneyi boşaltma hissi her zaman rahatlık verir. Ayrıca mesanenin dolu olması doğum sürecini yavaşlatabilir. Sen mümkün olduğunca tuvaleti ziyaret et!

11- Hafif bir yemek ye!

Bir zararı olur diye korkma, açsan hafif ve hazmı kolay şeyler tüketebilirsin. Önünde uzun bir süreç var ve enerji depolamak için bundan iyi bir fırsat yok! Tek dikkat etmen gereken çok yememek, asitli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak!

Ayrıca vücudunun sıvı dengesini koruman da çok önemli. Bu yüzden su içmeyi de ihmal etme!

Bu besinler aklında olsun: Hamilelik Döneminde Yiyebileceğin 200 Kaloriden Az 9 Atıştırma

12- Masaj yaptır!

Eğer bir doula’n varsa o zaten ne yapacağını bilir ama yoksa eşin ya da yanındaki refakatçinden beline ve sırtına nazik dokunuşlarla masaj yapmasını isteyebilirsin. Bu her zaman rahatlatıcı bir yöntemdir. Bu esnada kullanmak için badem gibi doğal yağlar alabilirsin.

Doula ve doğuma hazırlık kursları ve fiyatları hakkında bilgi burada!

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları