Bebeklerde Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ses kısıklığına neden olan pek çok faktör var. Bebeklerde ses kısılması genellikle kısa sürede kendiliğinden geçse de ebeveynler için endişelendirici olabiliyor.

Bebeklerde ses kısıklığı neden olur ve nasıl tedavi edilir? Bebeklerde ses kısıklığına ne iyi gelir, evde çözüm önerileri neler? Hepsinden bahsettik.

Ses kısıklığı nedir?

Ses perdesinde meydana gelen; çatallaşma, gerginlik ve boğuklaşma gibi anormal değişikliklere ses kısıklığı deniyor.

Bebeklerde ses kısıklığı neden olur?

Öncelikle ses kısıklığının bir hastalık değil; hastalık belirtisi olarak değerlendirildiğini söyleyelim. Bu durum çoğu zaman kısa sürede geçiyor olsa da bebeğinin, sesini kullanmaya devam etmesi tamamen kısılmaya yol açabilir. Bebeklerde ses kısılması neden olur, tüm faktörlere birlikte bakalım:

1. Çok ağlama

Bebeklerde ses kısıklığı nedenlerinin başında, sesin aşırı kullanımı geliyor. Peki, bir bebek sesini nasıl kullanabilir? Çok ağlayarak! Uzun süre ağlayan bebeğin ses telleri şiştiği için seste kısılma meydana gelebiliyor.

Bir bebeğin ağlaması ne kadar normal bir durum olsa da kolik bebeklerde sık sık ağlama nöbetleri görülebiliyor. Yeni doğan bebeklerde ses kısıklığının en büyük nedeni genellikle kolik oluyor. Tabii ki başka bir sağlık problemi olabileceğini göz ardı etmemekte de fayda var.

Anlattık: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey

2. Boğaz reflüsü

Bebeklerin sesi neden kısılır, dendiğinde akla gelen ilk faktörlerden biri boğaz reflüsü. Mide asidinin genze doğru yükselmesi ses telleri ve gırtlakta tahrişe yol açabiliyor. Boğaz reflüsü denilen bu hastalık, bebeklerde ses kısıklığı ve öksürük semptomlarının aynı anda görülmesine neden oluyor. Eğer bebeğinin boğaz temizleme ve öksürme alışkanlığı normalden fazlaysa boğaz reflüsü ihtimali söz konusu olabilir.

Bebeklerde Reflü Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?

3. Alerji

Alerjiler ses tellerinde şişmeye yol açabildiği için bebekte ses kısılması ve burun tıkanıklığına neden olabiliyor. Özellikle bahar döneminde görülen alerjiler ses kısıklığı problemini beraberinde getirebiliyor.

Çeşitleri ve tedavisiyle: Çocuklarda ve Bebeklerde Alerji

4. Soğuk algınlığı

Ses kısıklığı ve boğaz ağrısının en sık görülen sebeplerinden biri viral hastalıklar. Yani, "bebeğimin sesi kısıldı" diyorsan, dikkat! Grip ve nezle gibi viral hastalıklar ses tellerinde tahrişe ve seste kısılmaya sebep olabiliyor. Burun akıntısı ve tıkanıklığıyla birlikte bebekte ses kısıklığı başladıysa soğuk algınlığından şüphelenebilirsin.

Neden olur, ne iyi gelir: Bebeklerde Grip ve Bebeklerde Soğuk Algınlığı

5. Balgam

Bebeklerde ses kısıklığı ve hırıltı balgamdan kaynaklanabiliyor. Viral enfeksiyon geçiren bir bebeğin boğazında daha fazla balgam birikebiliyor. Bebekler genellikle boğazlarını etkili bir şekilde temizleyemedikleri için meydana gelen birikme ses kısıklığına neden olabiliyor.

Öğren: Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır?

6. Ses teli nodülü, polip ya da kist

Bebeğimin sesi boğuk, diyorsan aklına nodül, polip ve kistler gelebilir. Bebeğin çok bağırması ses telleri üzerinde nodül, polip ya da kist gibi iyi huylu lezyonların oluşmasına yol açabiliyor. Ses tellerinin orta bölümünde meydana gelen bu oluşumlar iyi huylu olduğu için endişelenmene gerek yok. Ses kutusunu değerlendirmek üzere yapılan tahliller ve incelemelerle bu durum analiz edilebiliyor.

Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: Bebeğimin sesi kısıldı sebebi ne olabilir?

7. Bebeklerde ses kısılmasının diğer nedenleri

  • Larenjit,
  • Sinüzit,
  • Akciğer hastalıkları,
  • Kusma,
  • Sigara ya da kimyasal gazlara fazla maruz kalmak da bebeğin sesinin kısılmasına yol açabiliyor.

Büyüyünce ne olacak: Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde ses kısıklığı nasıl geçer?

Bunun bir hastalık değil; belirti olduğundan bahsettik. Dolayısıyla ses kısıklığına yol açan hastalığın iyileşmesi, bu semptomun da ortadan kalkmasını sağlıyor. Bebeklerde ses kısıklığı ciddi bir sağlık problemi söz konusu olmadığı takdirde kısa sürede kendiliğinden geçen bir durum.

Bebeklerde ses kısıklığı ne zaman geçer, diye merak ediyorsan bu durumun normal şartlarda 1 hafta içerisinde ortadan kalktığını söyleyelim. Eğer ki 1 haftadan uzun süren bir durum söz konusuysa vakit kaybetmeden bebeğini doktora götürmelisin.

Bebeklerde ses kısıklığı tedavisinde ses cerrahisinden çok, ses terapisi tavsiye ediliyor. Bu durum konuşma probleminin bir alt dalı olduğu için uzman bir dil ve konuşma terapisti tarafından tedavi uygulanıyor. Öncelikle KBB doktoru, var olan patolojik durumun teşhisini ve medikal tedavisini uyguluyor. Dil ve konuşma terapisti de durumun rehabilitasyon kısmıyla ilgileniyor.

Detaylı bilgi için: Çocuklarda Dil ve Konuşma Terapisi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

Bebeklerde ses kısıklığına ne iyi gelir?

Bebeklerde ses kısıklığına ne iyi gelir

Bebeklerde ses değişikliğinin sebebi ciddi bir sağlık problemine bağlı değilse birtakım önlemlerle ve basit uygulamalarla iyileşme süreci hızlandırılabilir. Bebeklerde ses kısıklığına neler iyi gelir, önerilerimize geçelim:

  • Bebeğinin sesinin kısılmasına yol açan şey çok ağlamasıysa buna yol açan faktörleri ortadan kaldırmakla ve bebeğini rahatlatmaya çalışmakla işe başlayabilirsin!
  • Anne sütü her şeyde olduğu gibi bebeklerde ses kısılması için de en doğal tedavi yöntemi. Bebeği sıklıkla emzirmek, boğazın nemlenmesini sağladığı için ses tellerini yumuşatıyor. Aynı zamanda bebeğin vücut direncini de artırıyor.
  • Bebeğinin ek gıdaya geçtiyse ona yeterince su içirmeye dikkat etmelisin.
  • Bebeğinin ses kısıklığı grip ya da nezle gibi viral durumlardan kaynaklanıyorsa burun dekonjestanları ve aspiratörleriyle tıkanıklığın açılmasını sağlayabilirsin.

Bebeklerde ses kısıklığına bitkisel çözüm önerileri

Bebeklerde ses kısıklığı ve öksürük bitkisel tedaviyle geçer mi, öncelikle bunu cevaplayalım. Altta yatan sebep bir hastalıksa doktorunun önerdiği tedavi şekline göre hareket etmelisin. Hastalık unsuru ortadan kalkmadığı müddetçe senin yaptığın uygulamalar bir işe yaramaz. Tedaviye ek olarak yapacağın bitkisel kürlerle yalnızca sürece katkıda bulunmuş olursun.

Bebeklerde ses kısıklığı için ne yapmalısın, uzmanların önerilerine bakalım:

  • Bebeklerde ses kısıklığına ne iyi gelir bitkisel çözüm önerileri neler, diyince akla gelen ilk isimlerin başında İbrahim Saraçoğlu geliyor. İbrahim Saraçoğlu bebeklerde ses kısıklığına ada çayı ve ebegümecinin iyi geldiğini söylüyor. Bu bitkilerinin çaylarının içilmesi ses kısıklığı için çok faydalı.
  • Saraçoğlu’nun bir diğer önerisi de iri kırmızı turpu katı meyve sıkacağından geçirerek çıkan suyu balla karıştırmak. Bunun için çocuğun 1 yaşından büyük olmalı. 5 yemek kaşığı turp suyuna, 5 yemek kaşığı bal ekleyerek hazırladığın karışımı buzdolabında bekletmelisin. Daha sonra bu karışımdan çocuğuna 1 çay kaşığı vermeli ve ağzından bekleterek boğazından kayıp gidecek şekilde tüketmesini sağlayabilirsin.

Dikkat dikkat: Bebeğinin 1 Yaşından Önce Yememesi Gerekenler

  • Mukustan kaynaklanan ses kısıklığı tedavisine limon da iyi geliyor. Ses tellerini yumuşatarak enfeksiyon oluşumunu engelliyor. Ancak bebeğinin reflüsü varsa limon önerilen bir şey değil.
  • Bebeklerde ses kısıklığı zeytinyağı, bal ve limon karışımıyla da iyileşme gösterebiliyor. 1’er çorba kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ile 2 çorba kaşığı baldan elde ettiğin karışımı bebeğine verebilirsin. Baldan dolayı 1 yaş sınırı burada da geçerli.
  • Antibakteriyel özelliğinin yanı sıra iltihap önleyici etkisiyle de bilinen zencefil, bebeklerde ses çatallaşmasına da iyi geliyor. Mukoza sağlığını yeniden düzenlediği için üst solunum yollarında enfeksiyonlara karşı etkili.
  • Bebeklerde ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelen bitkilerden biri de papatya çayı. Larenjitten kaynaklı ses kısıklığına da iyi geliyor.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Nasıl Olmalı?

Kaynakça ve İleri Okuma

Ceenta. "Do you know this important info about hoarse babies?". Erişim: 18.03.2020. https://www.ceenta.com/news-blog/do-you-know-this-important-info-about-hoarse-babies ParentingFirstcry. "Baby Hoarse Voice". Erişim: 18.03.2020. https://parenting.firstcry.com/articles/baby-hoarse-voice-causes-and-treatments/

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.