Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeğinin büyüyüp gelişmesini izlerken “Bebekler kaçıncı ayda emekler?” diye merak ediyor, onun kolayca emeklemesi için neler yapabileceğini öğrenmek istiyorsun değil mi?

Gelişiminde en önemli dönüm noktalarından olan bebeklerde emeklemeye dair ne varsa anlattık!

Bebekler ne zaman emekler?

Bebeğin 6. ayı ile birlikte artık büyük gelişim özellikleri gösteriyor. Dik oturabiliyor, katı gıdalarla besleniyor ve seninle iletişim kuruyor. Sırada merakla beklediğin emekleme var, biliyoruz.

Emeklemek önemli, çünkü bebeğinin kollarını ve bacaklarını güçlendirir ayrıca gelişimi hakkında sana bilgi verir. Doğru zamanda ve şekilde emekleyen bebek, kaba motor becerilerini geliştiriyor demektir.

Bebeğin 8. ayıyla birlikte emekleme alıştırmalarına başlayacak. Bu süreçte emekleme işini tam manasıyla becerebilir ya da şimdilik sadece sürünerek 9. aya kadar alıştırmalar yapabilir. Yani "Bebekler kaç aylıkken emekler?" sorusunun cevabı için ortalama olarak 8. veya 9. ay diyebiliriz.

Bu bilginin üzerine “8 aylık bebeğim emeklemiyor!” diye telaşlanmana gerek yok! Bazı bebekler 6 aylıkken emeklemeye başlar, bazıları ise poposunun üzerinde sürünerek emekleme işlemini gerçekleştirir. Emeklemeden yürüyen bebekler bile var ve meraklanma, bunların hepsi normal! Bilmen gereken şey, tüm bu faaliyetlerin en erken 6. ve en geç 10. aylar arasında muhakkak gerçekleşmesi gerektiği.

Merak ediyorsan: Çocuklarda Yetersiz Büyüme Nasıl Anlaşılır?

Bebekler nasıl emekler?

Bebeğinin ilk emekleme denemelerinde muhtemelen yüzünü güldürecek görüntüler ortaya çıkacak. Çünkü henüz bu işin nasıl yapılacağını kavrayamayan bebeğin, çeşitli denemelerle kendi için uygun pozisyonu aramaya başlayacak.

Bebeğinin ilk aşamalarda sadece kollarını kullanarak komandolar gibi yerde yürünmesi seni korkutmasın. Bunu yapma sebebi kollarının bacaklarından çok daha güçlü olması! Bebeğin bunun dışında olayı henüz kavrayamadığı için geri geri de hareket edebilir.

Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda ona doğrusunu göstermek için yolundan alıkoyma! Bebeğin eninde sonunda kol ve bacaklarını senkronize şekilde kullanmayı öğrenecek.

Ama bazı bebeklerde emekleme, alışkın olduğundan çok daha farklı bir şekilde, poposunun üzerinde kayma şeklinde görülebilir. Bebeğinin bunu yaptığını görürsen onu doğru pozisyona alabilirsin.

Zamanla güçlenen kolları ve bacakları sayesinde bebeğin, bir karınca gibi evin içerisinde gezecektir. Zor zamanlar başlıyor, ona bir emekleme dizliği alarak dizlerinin aşınmasını engelleyebilirsin!

Bebeklerin emeklemesi için ne yapmalı?

Bebeğin 9. ayda beklediğin gibi emeklemeye başlamadı ya da emeklemek için isteksiz mi görünüyor? Bu gibi bir durumda kafanda hemen “Bebeklere emekleme nasıl öğretilir” sorusu oluşacak. Onu bu eyleme teşvik etmek için yapabileceklerinden bahsedelim.

  • Uzanabileceği uzaklıktaki mesafelere ilgisini çeken eşyalar koy. Bir oyuncak, televizyon kumandası veya renkli herhangi bir nesne olabilir. Bebeğin neyle oynamaktan hoşlanıyorsa o olsun! Mesela bunları tercih edebilirsin: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 0-1 Yaş Oyuncakları

  • Sırt kaslarının gelişmesine yardımcı ol. Bu yazı işine yarayacak: Bebekler Daha Güçlü: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)

  • Yerde vakit geçirmesine izin ver. Bırak dönsün, sürünsün. Yer pis, soğuk kapar, hasta olur düşüncelerinden uzaklaş.

  • Bebekleri emeklemeye teşvik etmek için bazı emekleme oyuncakları da mevcut. Dilersen bu ürünlerden edinebilirsin.

  • Aynadaki görüntüler bebeğinin ilgisini çeker ve ona dokunmak ister. Emeklemesini sağlamak için önüne bir ayna koyabilir ve bebeğinin ulaşmasını sağlayabilirsin.

  • Bebeğin emekleme pozisyonunu alıyor ama ilerlemekte zorlanıyorsa arkasına geçip ona fark ettirmeden poposundan ya da bacaklarından hafifçe ittirebilirsin. Bu sayede bebeğin gereken ivmeyi alır ve yoluna bakar.

  • Emeklemesini engellememelisin. Çoğu ebeveyn, bebeği oturmaya başlayıp hareketlendiği zaman emeklemesine izin vermeden bebeğini bir yürütece koyuyor. Yürüteçler yürüme alıştırmaları yapan bebekler için işe yarayabilir ama emekleme çağındaki bir minik için uygun değil!

  • Emeklemeyi çözdükçe bu faaliyeti hep zinde tutmak için işin içine küçük heyecanlar katabilirsin. İlerlediği yola oyuncak, yastık gibi küçük engeller koymak ve sonunda sana ulaşmasını sağlamak eğlenceli bir yöntemdir. Bebeğinin bu engelleri aşması için onu cesaretlendirmeli ve el hareketlerinle yönlendirmelisin. Göz teması kurmayı da unutma!

Videosu da var!

Eğer bebeğin;

  • Onuncu ayına kadar emeklemiyorsa,
  • Emeklemeye çalışırken kolları ve bacakları titriyorsa,
  • Emekleme pozisyonunda başını kaldırıp bakamıyorsa bir doktora danışmalısın.

Bu arada prematüre bebeklerin zamanında doğanlara göre daha geç emekleyebileceğini unutma!

Emekleyen bir bebeğin olduğu evde güvenlik nasıl sağlanır?

  • Sivri kenarı olan mobilyalara köşe koruyucular takarak tehlikesiz hale getirebilirsin.
  • Priz kapakları kullanarak elektirik çarpması riskini azaltabilirsin.
  • Çekmeceleri açıp dağıtmaması için çekmece kilitleri kullanabilirsin.
  • Halı üzerindeki iplik, tüy gibi cisimleri yutmasını engellemek için halı örtüsü kullanabilirsin.

İşine yarayacak her şey burada: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

Kaynaklar:

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov

Bebeğinizin İlk Yılında Seni Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay