Tummy Time Ne Demek? Tummy Time Egzersizleri!

Tummy time egzersizleri ile bebeğinin kaslarına hareket katarak onun fiziksel ve bedensel gelişimine katkıda bulunabilirsin! Daha güçlü ve sağlıklı bebekler için bebeklerde karın üstü hareketlerinin önemi büyük.

Peki tummy time ne demek? Tummy time egzersizleri nasıl yapılır? Hadi detaylara geçelim!

Tummy time ne demek?

Bebeklerde karın üstü egzersizleri de denilen tummy time, miniklerin karınlarının üzerinde yüzüstü yatırılarak emeklemeye ve sürünmeye teşvik edildiği bir aktivite. Kasları güçlendirmesi de cabası!

Bebekler uyurken, sırtüstü çok vakit geçirirler ve gün içinde vücutlarının diğer kaslarını kullanmaları gerekir. İşte bu nedenle uzmanlar pek çok faydası olan tummy time için mutlaka vakit ayırılmasını öneriyorlar. Tabii burada bir anne olarak sana büyük iş düşüyor. İlk olarak bu karın üstü hareketlerinin faydaları neler onlardan bahsedelim:

  • Bebeğinin karnının üzerinde bedenini taşımaya ve hareket etmeye çalışması sebepleriyle bacak, sırt, karın ve omuz kaslarını güçlendiriyor.
  • Yürümeye giden yol olan yuvarlanma, dönme, oturma ve emekleme aktivitelerine yardımcı oluyor.
  • Bebeğinde yassı kafalılık riskinin oluşmasını engelliyor.
  • Motor becerileri geliştiriyor.
  • Etrafına koyacağın ilgi çekici nesneler veya oyuncaklar sayesinde koordinasyon yeteneğini geliştiriyor.

Eğitici ve eğlenceli bir bebeklik için bunlar işini görür: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 1 Yaş Oyuncakları

Tummy time’a ne zaman başlamalısın?

tummy time ne zaman

Tummy time aktivitelerine bebeğin doğar doğmaz başlayabilirsin. Bebeğini günde birkaç kez ve birkaç dakika süreyle kendi karnının üzerine bırakmayı dene. Minik kuş, ilk denemende huysuzlanıp ağlayabilir, bu seni yıldırmasın. Onun ilgisini çekecek birkaç küçük numarayla zamanla alışmasını sağlayabilirsin.

Tummy time egzersizleri

Tummy time aktiviteleri

Gelelim tummy time egzersizlerinin neler olduğuna. Uzmanlar tarafından önerilen ve bebeğinle birlikte yapabileceğin tummy time aktivitelerini senin için sıraladık.

1. Karın karına

Bu adı üstünde karın karına olan ve bebeğinle arandaki etkileşimi en üst seviyede tutan bir yöntem. Bebeğini kendine doğru çevirirken dikkatli olman ve karnındayken onu yanlardan desteklemen yeterli.

2. Göz hizasında

Bebeğini karnının üstünde bir battaniye üzerine yerleştirerek onun karşısına geç. Bu esnada göz göze temas kurmanız önemli. İlgisini çekecek oyuncakları bu pozisyonda kullanabilirsin. Bu onun kafasını yukarda tutmasını sağlar. Ayrıca oyuncakları sağa ve sola doğru hareket ettirerek bebeğinin takip etme ve koordinasyon yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olabilirsin.

3. Kucağında

Bu pozisyon bebekler için özellikle gaz çıkarmada kullanılıyor. Bebeğini bacaklarının üzerine yerleştirerek tek dizinle bir başını da yukarıda tut. Yanlardan desteklemeyi de ihmal etme tabii.

Gaz için bu yöntemi de deneyebilirsin. Hadi izle!

4. Karın üstü taşımak

Bebeğini gezdirirken, bir yerlere taşırken kullanabileceğin bir yöntem. Hatta uyutma sırasında bile kullanabilirsin. Bir kolunu bacağının arasından geçirerek, bir kolunla da bacağını ve omzunu destekleyerek bu yöntemi uygulayabilirsin.

5. Destekli taşıma

Destekli taşıma uzmanların özellikle önerdiği bir yöntem. Yapman gereken tek şey bebeğini desteklemek için kolunun altına rulo yaptığın bir havluyu koymak. Kollarını öne doğru hareket ettirerek küçük hareketler yapmasını sağlayabilirsin. Tummy time aktivitelerinde bebeğin için satın alabileceğin karın üstü oyun platformları da var.

Bunları da senin için hazırladık: Çocuğunun Gelişimini Destekleyecek 9 Duyusal Oyun Önerisi!

Bebeklerde karın üstü egzersizleri yapılırken bunlara dikkat!

Bebeklerde karın üstü egzersizlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Tummy time egzersizleri sırasında dikkat gereken birkaç nokta var, bir de işini kolaylaştıracak tavsiyeler hazırladık.

  • Karın üstü aktiviteleri için bebeğini bir halının üzerine yerleştirebilirsin. Zemin ahşapsa ya da sertse yumuşak bir battaniye kullanabilirsin. Bu, onun rahatını sağlar. Dilersen miniğine bir tummy time yastığı da alabilirsin.
  • Bebeğinin yüzünün yakınlarına, minder ya da yumuşak oyuncaklar yerleştirebilirsin. Tummy time oyuncakları bebekleri heyecanlandırarak daha fazla hareket etmeye teşvik ediyor.
  • Etrafındaki objeleri kaldırmayı unutma. Onun için güvenli bir ortam yaratman önemli.
  • Miniğin, karnının üzerinde keyfine bakarken gözün üzerinde olsun. Biliyorsun işleri hiç belli olmuyor.
  • Bebeğin karnının üzerindeyken dikkati çabuk dağılabileceği için onunla kalarak ilgisini çekecek şeyler yapabilirsin. Mesela bebeğin yüzüne, gözlerine bakarak onunla konuşabilirsin. Favori oyuncaklar bu konuda hayat kurtarıyor.
  • Bebek yüzüstü egzersizleri yaparken karşısına ayna koymak da başka bir alternatif. Aynada kendisini görmek bebeğinin ilgisini çekebilir. Bunlar hep onu hareket etmeye teşvik edecek şeyler.

İyi bir ebeveyn olmanın yolu buralardan geçiyor: 3 Soruda Çocuğunla Kaliteli Zaman Geçirmek ve Kaliteli Zaman Etkinlikleri!

Tummy time’ı ne kadar süreyle yapmalısın?

  • Yenidoğan sürecinde bebeklerde yüzüstü egzersizlerine her gün günde 2-3 dakika süre ayırman yeterli. Bebeğin büyüdükçe ve kasları güçlendikçe yavaş yavaş süreyi uzatabilirsin. Günde toplam 20 dakika kadar çalışabilir.
  • Yaklaşık 4 ay kadar sonra bebeğin göğsünü yerden kaldırabilir. Başı dik bir şekilde dirsekleri üzerinde durabilir. Tek kolunu kaldırabilir ve yanlışlıkla bir tarafa doğru düşüp, karnından sırtına doğru yuvarlanabilir. Böyle durumlarda sakın endişelenme, bunlar çok normal.
  • 5 ya da 6 ay sonra karnında dönmeye başlayarak, kollarını önüne ya da yanlarına ulaşmak için kullandığı bir döneme girebilir. Bebeğin yeni şeyler yapabildiğini keşfettiğinde başarı duygusunu hisseder. Büyüdükçe yeni şeyler dener ve tüm bunlar onun koordinasyon yeteneğini geliştirerek güven verir.

Farklı tecrübelere ve keşiflere yer verin: Bebeğin Beyin Gelişimini Desteklemek İçin Zengin Uyaran Çeşitliliği Nasıl Sağlanır?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: