3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Atlatılır?

“Anne, istemiyorum!”, “Hayır, bunu yemem!”, “Kendim yapabilirim!”, “Beni dinle anne!” gibi isyankar cümleler sana tanıdık geliyor mu? 3 yaş sendromuna hoş geldin! Bu dönem çocuğun için kritik bir yaş olduğundan, davranışlarındaki bu değişiklikler çok normal.

3 yaş sendromu nedir, belirtileri neler ve başa çıkmak için neler yapmalısın? Merak ettiğin her şeyi Uzman Klinik Psikolog Ceyda Cecan Karakuş’a sorduk!

3 yaş sendromu nedir?

Üç yaş sendromu tıpkı 2 yaş sendromunda olduğu gibi, çocuğun gösterdiği gelişimsel özellikler nedeniyle gösterdiği birtakım davranışlar bütünüdür. Bu dönemde çocuk, bağımsızlığını ilan etmek ve daha fazla sosyalleşmek mi ister. Kendine güveni bir hayli artmıştır.

Annelerin tecrübelerini buradan okuyabilirsin: 3 Yaş Sendromunda Neler Yaşadınız?

3 yaş sendromu belirtileri

3 yaş sendromu belirtileri neler

  • 3 yaş sendromundaki çocuğun bu dönemde oldukça inatçı olabilir. Sen ne söylersen aksini yapma eğiliminde olduğunu görebilirsin. Çünkü kendini sana ve çevresine ispatlamaya çalışıyor. Mesela bu dönemde çocuğun sadece kendi istediği yemekleri yemeyi, kendi istediği kıyafetleri giymeyi tercih eder.
  • 3 yaş sendromu ağlama kriziyle meşhurdur. Eğer çocuğun, kendisine önem verilmediğini, yeterince değer görmediğini hissederse ya da istekleri karşılanmazsa ağlama nöbetlerine girebilir.
  • 3 yaş sendromu yemek yememe gibi davranışlara yol açabilir. Böyle zamanlarda çocuğuna ısrarcı olmamalısın.
  • Çocuğun 3 yaş sendromu aslında "ben olma" dönemidir. Tüm bunların hepsi bağımsız olma isteğinden kaynaklanır. Kendisinin ve etrafındaki insanların farkındadır. Yapabildiği şeyleri yapmaktan, ona verdiğin görevleri başarmaktan zevk alır. Kendi ilgisi ve zevkleri vardır.
  • Çocuğun bağımsız olma isteği yüksektir dedik ama 3 yaş sendromu anneye bağlılık belirtileri de gösterebilir.
  • 3 yaş sendromu uyku sorununa yol açabilir. Bu dönemde çocuğun uyumak istememekte diretebilir ya da geceleri uykusundan uyanabilir.

Anlattık: 3 Yaş Uyku Düzenini Bozan 7 Durum

3 yaş sendromu nedenleri

Bu dönemde çocuğunun kendini kanıtlama çabası artar. Her ortam ve olayın içinde var olmak, önemli olduğunu hissetmek ister. Ayrıca arkadaş çevresiyle de ilişkileri genişlemeye başlar. Eğer çocuğun kendisini özgüvensiz hissederse, yeterince sosyalleşemezse ya da sevildiğini hissetmezse üç yaş sendromuna girebilir.

3 yaş sendromu Adem Güneş için ne ifade ediyor, mutlaka oku: Adem Güneş'ten Çocuğun Kişilik Gelişimi İçin Öneriler

3 yaş sendromu ile başa çıkmak için ne yapmalısın?

3 yaş sendromu nasıl atlatılır

Çocuklarda 3 yaş sendromunun sorunsuzca atlatılması, senin ve eşinin yani ebeveynlerin katkısıyla mümkün. 3 yaş sendromu nasıl atlatılır, işte yapman gerekenler:

  • Çocuğunun bu dönemde en çok ihtiyacı olan şey, ilgi ve sevgi. Ona daha fazla sevgi göster, sarıl ve sık sık onu sevdiğini söyle.
  • Çocuğunla küçük işleri paylaşmayı, ona küçük görevler vermeyi dene. Mesela çamaşırları ayırmada sana yardım etsin. Böylece kendini daha önemli hisseder.
  • Üç yaşındaki çocuklar için aile ortamı çok önemli. Ailecek akşam yemeyi yiyin, birlikte gezmeye gidin.
  • Arkadaşlarıyla sosyalleşmesini, enerjisini atmasını sağla. Birlikte parka gidin, dışarı çıkın ve gezin. İstersen çocuğunu yarı ya da tam zamanlı bir anaokuluna yazdırabilirsin.
  • Göz teması kurarak konuş, basit cümleler kur. Çocuğun seni anladığında ve iletişim çabana cevap verdiğinde ona teşekkür etmeyi ihmal etme. Bu, onu sakinleştirir ve kendini daha değerli hissetmesini sağlar.
  • Çocuğunun olumlu davranışlarını takdir et ki bunları daha sonraki zamanlarda da tekrarlamak için motive olsun.
  • 3 yaş sendromu yaşayan çocuklar eşyalarını paylaşmakta zaman zaman zorluk yaşar. Eğer senin çocuğunun da böyle bir durumu varsa oyuncaklarını paylaşması için onu zorlama. Paylaşmayı bilmediği için başka arkadaşlarının elinden oyuncakları çekip alabilir. İstediği zaman istediğini yapmak ister. Böyle bir durumda çocuğunu ve arkadaşlarını, birkaç çocuğun aynı ortamda kendi oyuncaklarıyla oynadığı paralel oyunlara yönlendirebilirsin.
  • Öfkesini, kızgınlığını dışavurması için çocuğunu yaratıcı aktivitelere yönelt. Önüne resim defteri, boya koy. Ya da ona müzik aleti al. Onu workshop'lara, sergilere götür. Oyun grupları ve çocuk atölyeleri de 3 yaş psikolojisindeki çocuğun için hayat kurtarıcı aktivitelerden.
  • Çocuk gelişimi açısından bu dönemde katı kurallar koymak sakıncalı. Özerklik dönemi kural ve sınırlarla kısıtlanırsa çocuğun ileride özgüven eksikliği yaşayabilir.
  • Çocuğun yaşıtlarıyla arkadaşlık kurmalı ama seninle de arkadaşlık ilişkisini yaşaması önemli. Çocuğun düşüncesini çekinmeden seninle paylaşabilmeli, ona söz hakkı tanımalısın. Onu önemsediğini, dinlediğini ve anladığını hissetmeli.
  • 3 yaş çocuğu terbiyesi için evladına hayır demeyi öğrenmelisin. Gerektiği yerde kesin ve net bir dille hayır demekten çekinme. Burada dikkat etmen gereken nokta, hayır denilmesi gereken anlarda senin ve babasının aynı yanıtı vermeniz. Aksi takdirde çocuğun ebeveynlerden birini yönlendirebileceğini hissederse bundan sonra istediklerini o ebeveyn üzerinden elde etme çabasına girer.
  • Tutarlı olmaya gayret et. Bir gün evet dediğine başka bir gün hayır deme.
  • Çocuklarda 3 yaş bunalım dönemi, ebeveynlerin sakin olmalarıyla atlatılan bir süreç, bunu unutma. Bu nedenle çocuğunla inatlaşma, dikkatini başka yöne çekmeye çalış.

Onun kalbini fethet: Çocukların Gönlünü Fethedecek 3 Yaş Etkinlikleri

3 yaş sendromu ne zaman biter?

3 yaş sendromu ne kadar sürer?’’ diye merak ediyorsan bunun net bir zamanının olmadığını söyleyebiliriz. Her çocuk bu dönemi yaşar ve ailesinin desteğiyle atlatır. Yapman gereken, sabırlı olmak, 3 yaş psikolojisini anlamak ve çocuğunun gelişimini en iyi şekilde tamamlamasını sağlamak. Ancak çocuğunun davranışlarınla baş edemediğini ya da onu anlamada yetersiz kaldığını hissediyorsan bir pedagogla görüşebilirsin.

Unutma, bugünün bir de yarını var: Çocuklarda 4-5 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?