Kardeş Kavgasını Önlemenin 10 Yolu

Kardeş kavgası ebeveynlerin yönetmekte en zorlandıkları ve korkuyla yaklaştıkları bir konu. Peki bu gibi durumlarda neler yapman gerek, kardeş kavgası nasıl önlenir? Bu konuda sana 10 ipucu verdik, hadi oku!

Kardeşler neden kavga eder?

Bu durumun birçok sebebi var tabii ki, biz genel olarak kardeşlerin sıklıkla kavga ettikleri konulara kısaca değinelim.

  • Anne-baba sevgisini paylaşamamak,
  • Büyük çocuğa gereksiz sorumluluk yüklemek,
  • Eşyaları paylaşamamak,
  • Ev içerisinde sürekli tartışma olması ve çocukların bunu taklit etmesi,
  • Kardeş kıskançlığı,
  • Küçük çocuğa karşı çok korumacı davranma,
  • Kardeşlerin kendi alanlarını ihlal etmesi,
  • Büyük kardeşin küçük kardeşe hazırlanmaması,
  • Anne-babanın ilgisizliği nedeniyle çocukların hırçınlaşması gibi durumlar, kardeş kavgasının en sık görülen nedenlerinden.

Önemli bilgiler burada: Prof. Dr. Haluk Yavuzer'den Kardeş Kıskançlığına Çözüm Önerileri

Kardeş kavgası nasıl önlenir?

Eğer çocukların yukarıdaki sebeplerle ya da daha farklı durumlar nedeniyle sürekli çatışma yaşıyorsa müdahale edilmesi gerekebilir. Peki kavga eden iki çocuğa nasıl davranmalı, bu kavgalar nasıl önlenir?

Anne-baba sevgisi mutlaka gösterilmeli!

Anne babanın tüm çocuklarını sevgisini eşit ve olması gereken kadar göstermesi gerekir. Kardeş de olsalar çocukların anne ve babalarından beklentileri farklıdır. Ebeveynler bu beklentileri anlamalı ve sevgilerini çocuklarıyla paylaşmalı. Biri kıskanır, üzülür gibi sebeplerle çocuğun ihtiyacı olduğu esnada sevgi göstermemezlik yapmamalısın.

İlgi çocuğun isteklerine göre gösterilmeli!

Çocuklarına ayıracağın vakitte ikisinin istediklerine kulak vermen lazım. Örneğin bir çocuk parka gitmek istiyor, diğeri ise evde oyun oynamak istiyorsa ikisinin de beklentilerini karşılaman lazım. Günü ikiye bölerek iki çocuğun da istediği faaliyeti gerçekleştirebilirsin. Bu sayede hem çocukların gönlü olur hem de ikisine de eşit ilgi gösterildiğini fark ederler.

Hadi oku: Adem Güneş'ten Çocuğun Kişilik Gelişimi İçin Öneriler

Paylaşma konusu öğretilmeli!

Oyuncak ve eşya paylaşamama konusu, iki kardeş kavgasının en büyük nedenlerinden. Bu konunun çözülmesi çok önemli. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklara paylaşım yapmayı öğretmesi gerekir. Çocuklara kardeşlerin her şeyi paylaşabileceğini, o esnada o eşyaya ihtiyacı yoksa kardeşinin kullanabileceğini, eşyaları birlikte kullanmanın hiçbir zararı olmadığını anlatmaları ve bu bilgilerin tekrar edilmesi faydalı olabilir.

Kardeşler neden kavga eder

Gereksiz sorumluluk yüklenmemeli!

Bu sorun özellikle büyük çocuklarla yaşanıyor. Büyük çocuğa “Sen abisin/ablasın, o küçük, sen yapma sen büyüksün” gibi söylemlerde bulunmak, çocuğun bu sorumluluk altında ezilmesine neden olabilir. Ancak büyük kardeş olmasına rağmen onun da bir çocuk olduğu unutulmamalı. Yine küçük çocuğa da “Sen küçüksün, yapma, yerini bil” tarzında söylem yöneltmek aynı şekilde çocuğa ekstra sorumluluk yükler. Unutma, onların her ikisi de çocuk ve hiçbiri birbirinin sorumluluğunu taşımak zorunda değil.

Doğru sorumluluklar burada: Çocuğa Sorumluluk Kazandırma Yolları: Özgür Bolat Anlattı!

Ebeveynler arasındaki sorunlar yansıtılmamalı!

Her ilişkide sorunlar yaşanabilir, bazen sesler de yükselebilir. Ancak şu unutulmamalı; anne babalar çocukların rol modelidir ve bu tartışmaların çocukların önünde gerçekleşmesi, onlar için kavga ve kötü konuşmanın normal olduğu mesajını verir. Çocuklarının kavga etmeyi normal görmemesi için ebeveynlerin kendi aralarındaki sorunları mutlaka gözlerden uzak yaşaması gerekir.

Özel alan kavramı öğretilmeli!

Çocuk da olsa herkesin bir özel alanı vardır ve kimsenin bu alanı aşmaması gerekir. Bu kavram çocuklara da mutlaka öğretilmeli. Bu alanlar eğer ayrı odaları varsa odalar, yoksa çocukların yatakları, sık oturdukları koltuklar gibi alanlar olabilir. Çocuğun kendini rahat hissettiği bir alan varsa buranın aşılmaması önemlidir.

Taraf tutulmamalı!

Kavga esnasında bir taraf haklı olsa bile “Sen haklısın, sen haksızsın” gibi cümleler kullanılmamalı. Sorunun neden kaynaklandığı sakince anlatılmalı ve “Hatalı olduğunu düşünen kardeşinden özür dileyebilir” şeklinde cümleler yöneltilmeli.

Sınır aşılmadıkça kavgalara müdahale edilmemeli!

Tartışmalar, kavgalar insanlığın bir getirisi. Eğer iki çocuk arasındaki tartışma fiziksel kavgaya dönüşmüyorsa ve hakaretler edilmiyorsa müdahale etmeye gerek yoktur. Müdahale, kavganın şiddetlenmesine ve unutulmamasına neden olabilir.

Akademisyenanne'den Çocuğuna Sınır Koymak İçin 4 Yöntem!

Kardeşi olacağı büyük çocuğa doğru şekilde anlatılmalı!

Hamilelik döneminde ve doğum yaklaştıkça çocuğun bir kardeşi olacağı doğru şekilde anlatılmalı. Çocuğa anne-babasının sevgisinin asla azalmayacağını, ancak kardeşinin bakıma muhtaç olduğunu, annenin biraz daha fazla bebekle vakit geçirebileceği ancak bunun sevgisini azaltmayacağı, kardeşiyle ne kadar güzel vakitler geçireceği güzelce anlatılmalı.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: