Çocukların Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı?

Sosyal ağlar eğitim, bilgi temini ile paylaşımı konularında oldukça faydalı ve eğlenceli olduğu gibi minikler için riskler de taşıyabiliyor.

Ancak sırf riskleri var diye çocuğa sosyal medya yasağı getirilmeli mi? Çocuklar sosyal medyayı nasıl kullanmalı? Ebeveynlere bu noktada nasıl görevler düşüyor? Hadi bakalım öğrenme ve bilinçlenme vakti! Eşini yanına al ve okumaya başla.

Çocukların sosyal medya kullanımında üzerinde durulması konular neler?

Çocuğunuzun sosyal medya kullanımında anne ve baba olarak kontrol sağlamanız şart. Ancak iş yalnızca sizin sorumluluğunuzla bitmiyor, bunun bir de kamu boyutu var.

Çocukların internet ve sosyal medya kullanımıyla ilgili devlet ile yetkili kurumlara/kişilere pek çok görev düşüyor. Toplum bu konuda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmeli ki çocuklar için güvenli bir internet ortamı sağlanabilsin.

Ancak unutmamak gerekir ki her ne kadar devlet ve siz gerekli hassasiyeti göstererek önlemler alsanız da çevrim içi risk unsurlarına karşı elinizden bir şey gelmeyebilir.

Çocukların sosyal medya kullanımı için belirlenen yasal sınır nedir?

Çocukların sosyal medyada bir profil sahibi olabilmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yasal olarak belirlenen yaş sınırı 13’tür. Her ne kadar sosyal medya ağları için belirlenen bir yaş sınırı olsa da çocuklar sahte bilgiler ve isimlerle kendilerine hesap oluşturabiliyorlar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için tedbirli olmanızda fayda var.

Miniğini uyarırken bu yanlışları yapma: Akademisyenanne Anlatıyor: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata

Sosyal medyanın çocuğa faydaları nelerdir?

  • Çocuk, kimliğini tanıma ve karakterini geliştirme olanağı bulur.
  • Bir sosyal medya ağının içerisinde yer alıyor olmak sosyal becerilenin gelişmesini sağlar.
  • Arkadaşlarıyla sürekli iletişim halinde olabilme hali sayesinde aidiyet hisleri gelişir.
  • Kullandığı sosyal medya araçları aracılığıyla derste işlenen konuları okul bittikten sonra da konuşup tartışabilme ve bilgi edinebilme imkanı bulur.
  • Aynı ideolojide olduğu yaşıtlarıyla paylaşımda bulunarak fikirlerine destek bulabilir.

Bunları mutlaka incele: Çocuklar İçin Gerçekten Faydalı 10 Mobil Uygulama

Sosyal medyanın çocuğa zararları nelerdir?

  • Diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından rahatsız edilip siber zorbalığa maruz kalabilir.
  • Cinsel içerikli paylaşımlarla karşılaşabilir.
  • Kötü niyetli kişilerin saldırılarına ve tacizlerine uğrayabilir.
  • Yaşına uygun olmayan reklam içeriklerine maruz kalabilir.
  • Kullanıcı bilgileri deşifre edilebilir ve sosyal medya hesapları kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.
  • Kendisine dair gereğinden fazla bilgi paylaşımında bulunarak güvenliğini tehlikeye sokabilir.
  • İnternet ve sosyal medya kullanımı sebebiyle fiziksel aktivitelere daha az zaman ayırdığı için obezite gibi sağlık problemleri yaşayabilir.

Uzm. Psk.Özlem Mumcuoğlu çocuklarda teknoloji bağımlılığını anlattı!

Çocukların sosyal medya kullanımında anne ve babaya nasıl bir rol düşüyor?

Çocuğunuz, gününün büyük bir çoğunluğunu bilgisayar, internet, telefon, tablet, televizyon ya da diğer elektronik aletlerin başında geçiriyor olabilir. Uzmanlar, internete erişim yaşının 3’e kadar düştüğünü belirtiyorlar. Bunda çocukların ellerine oyalanmaları için verilen tabletler büyük etken ne yazık ki.

Eleştirel bakış açısı henüz yeterince gelişmediği için miniğiniz, sosyal medya hesaplarında paylaştığı bilgilerin fazlalığı ve diğer kullanıcılara karşı edindiği bilgilerin gerçekliğine dair değerlendirme içine girmeyebilir. Onun gün içerisinde haşır neşir olduğu medyaları sağlıklı bir şekilde kullanabilmesi ve istismara uğramaması için eşinle sana birtakım sorumluluklar düşüyor. Sonuçta bu bir takım işi! Peki, neler yapmalısınız?

  • 10 yaş altındaki çocuğunuzun sizin denetiminizde olmadan internet kullanımına izin vermeyin. Amerikan Pediatri Akademisi'nin önerisi bu yönde.
  • Çocuğunuzun kullandığı sosyal ağlara siz de üye olun ve onu ekleyin. Sosyal medyayı verimli kullanabilmeye yönelik araştırmalar yapın.
  • Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanımına dair belirlenen yaş sınırının altındaysa hesabını kapatın.
  • Gizlilik ayarları önemli bir konu. Ufaklığınızın sosyal medya hesabındaki paylaşımlarını ve profil bilgilerini kimlerin görebileceğine dair ayarları düzenleyin.
  • Ev adresi, cep telefonu, yaşı vb. özel bilgileri sosyal ağlarında paylaşmaması konusunda çocuğunuzu uyarın.
  • Çocuğunuzun sosyal ağlarına erişim için kullandığı tablet, bilgisayar veya cep telefonu gibi elektronik cihazları istenmeyen yazılımlara ve virüs tehditlerine karşı ara ara kontrol edin.
  • Kötü niyetli bir mesaj ya da bildirimle karşılaştığında yanıt vermeden önce durumu size bildirmesini isteyin.
  • Tanımadığı kimseyi arkadaş listesine eklememesini söyleyin. Çocuğunuzun arkadaş listesini zaman zaman gözden geçirin.
  • Karşısına çıkabilecek sahte hesaplar konusunda onu uyarın. Kendisini çocuğunuzun yaşıtı olarak tanıtan kişi aslında kötü niyetli bir yetişkin olabilir.
  • Paylaşımlarında konumunu belirtmemesini söyleyin.
  • Miniğinizin okuldaki başarısının ve sosyal ilişkilerinin sekteye uğramaması için bir kullanım süresi belirleyin. Herhangi bir yasak uygulamak yerine zaman kısıtlaması getirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla internet hakkında konuşun. Sosyal medya araçlarını bilerek, anlayarak ve öğrenerek kullanması yönünde doğru hareket edin. Sosyal medya ağlarını verimli kullanmasını sağlayın. İnternet kullanımı konusunda cesaretlendirin. Ailecek internetin ve sosyal medyanın olumlu yönlerinden faydalanmaya çabalayın.

Ve tabii ki beraber eğlenmeye de zaman ayırın, internet kullanımında kendinizi dizginlemeyi de unutmayın: Telefonu Bırak Çocuğunla Oyna: Evde Oynanacak Oyunlar

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Parlak Yorğancı, Damla. "Çocukların sosyal medya kullanımlarına yönelik yetişkin tutumları üzerine nitel bir inceleme." Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi. 2018, PDF dosyası.

Okumuş, Veysel. "Çocukların Sosyal Medya Kullanım Amaçları ve Ebeveyn Tutumları." 2018, PDF dosyası.