Çocuğa Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

Alışkanlık edinmek uzun ve zor bir süreç. Çocuğuna diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışırken bu süreci sen de yaşayacaksın. Ancak bu işi bir savaşa dönüştürmeden, keyifli bir etkinliğe çevirmenin yolları da var! Bu yazımızı okuduktan sonra çocuğunu inci gibi ve sağlıklı dişlerle buluşturma yolunda ilk adımını atacaksın!

Bebeğinin dişlerini fırçalaman gerekli mi?

Bebeğin ilk dişini yaklaşık 6 aylıkken çıkarmaya başlar. Malum, diş çıkarma dönemi de başladığına göre ek gıdaya başlama zamanı gelmiş demektir. Bebeğin ek gıdalara başladıysa, onun diş ve ağız sağlığına özen gösterme vaktidir. 6 ay ile 1 yaş arası bebekler için diş fırçası kullanmak çok iyi bir fikir değil. Ama yumuşak bir tülbent veya gazlı bezi ıslatarak parmağının yardımı ya da silikon bir temizleme fırçası ile ağız temizliğini gerçekleştirebilirsin, kaşınan diş etlerini de biraz rahatlatmış olursun.

Bebeğinin bu zor dönemine yardımımız dokunsun: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı

Çocuğun için diş fırçalama eğitimine kaç yaşında başlamalısın?

Evet, çocuğunun türlü acılarla ortaya çıkan süt dişleri bir süre sonra dökülecek ve yerini yeni dişler alacak. Diş perisi gelip çocuğunun süt dişlerini almadan önce diş fırçalama eğitimine başlaman lazım. Süt dişleri de çürür, henüz 2-3 yaşındaki çocuğun bu sorunu yaşayabilir. Sağlıksız süt dişleri, sağlıksız ana dişler demektir.

Çocuğuna diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak ve bunu sağlam temellere oturtmak için en iyi yol, çekirdekten bu fikri aşılamaktır.

Diş problemlerinin kaynakları neler, ayrıntılı bilgiye Bebeklerde ve çocuklarda diş problemlerine yol açan 7 neden! yazımızdan ulaşabilirsin.

Çocuğun 1 yaşını geçip arka dişlerini çıkarmaya başladığında, yaşına uygun bir çocuk diş fırçası ile diş macunu alarak, diş fırçalama eğitimi için ilk adımını atabilirsin.

  • Alacağın çocuk diş macunu kimyasal içermemeli ve florürsüz olmalı; çünkü çocuğun ilk zamanlarda diş macunundan bir miktar muhakkak yutacaktır.

  • Diş fırçası seçimin ise çok daha yumuşak kıllı, küçük boyutlu ve esnek olmalı.

  • Çocuğun 7 yaşına gelene kadar dişlerini birlikte fırçalayıp, işi iyice kavramasına yardımcı ol.

Diş fırçası seçimi için sana yardımcı olacak bir videomuz var, bakmadan geçme!

Çocuğuna diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın eğlenceli yolları

"Çocuğa diş fırçalama nasıl öğretilir?" sorusu kafanı karıştırıyor olabilir. İlk denemelerinde başarısız olma ihtimalin çok yüksek. Çocuğun ilk başlarda bu eylemi rahatsız edici ve korkutucu bulabilir. Onu bu eylem için cesaretlendirmeli ve eğlenceli hale getirmelisin. Biraz da bunu nasıl yapabileceğinden bahsedelim.

Öncesinde bu yazıya bakabilirsin: "9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!"

Onun için iyi bir örnek ol!

Çocukların tıraş olan babalarını ya da makyaj yapan annelerini imrenerek izlediğini ve bu durumlara özendiğini hepimiz biliyoruz. Bu durum neden diş fırçalama için geçerli olmasın? Önce ona örnek ol ve sen de diş bakımını düzenli hale getir. Seni izlemesini sağla ve diş fırçalamanın her aşamasını ayrıntılı, eğlenceli ifadelerle ona açıkla. Daha sonra bu eylemi onunla birlikte, düzenli olarak yapmaya gayret et.

Dikkat çekici bir diş fırçası seç!

Çocuklar renkli ve eğlenceli objelerden hoşlanırlar. Ona alacağın çocuk diş fırçasını çok renkli, sevimli figürlerden seçebilirsin. Piyasada buna benzer pek çok çeşit bulabilirsin. Diş fırçasını kendisinin seçmesine fırsat tanımak da teşvik edici bir yol olabilir. Ayrıca renkli diş macunları da mevcut!

Çocuğun diş fırçalamayı başkaları üzerinde denesin!

Çocukların taklit etmeyi çok sevdiği malum. Bu nedenle çocuğunun diş fırçalamayı senin veya oyuncaklarının üzerinde denemesine izin verebilirsin. Oyuncakların dişlerini fırçalaması, çocuğunun kafasında diş fırçalamanın herkes için gerekli olduğu fikrini yaratabilir. Bir oyuncağın dişlerini fırçalamak onun için gayet eğlenceli bir oyun olacak!

Onu ödüllendir!

Ödüllendirmekten kastımız, her diş fırçalama eyleminden sonra bir ödül veya hediye vermek değil, şeker ve çikolata gibi gıdaları vermek ise hiç değil! Bir çıkartma seti alarak, her diş fırçalamadan sonra sete yapıştırması için ona birbirinden farklı çıkartmalar hediye edebilirsin. Gelecekte vereceğin çıkartmaları ondan gizli tut ve bir sonrakini alması için onu heveslendir!

Bu rutini oyun haline getir!

Çocuğunun bu işe daha çok heveslenmesi için bazı diş fırçalama oyunları yaratabilirsin. Diş fırçalama için en uygun sürenin 1,5 - 2 dakika arasında olduğunu da göz önünde bulundurarak süreye dayalı oyunlar oynayabilirsiniz. Boşalması yaklaşık 2 dakika sürecek bir kum saati al ve kim daha uzun süre diş fırçalayacak yarışı yapın. Ama diş etlerine zarar vermediğine de emin ol!

Onun için bir hikaye yarat!

Şekerli veya çikolatalı gıdalar yedikten sonra dişlerinin arasında ve içinde şeker böceklerinin birikeceğini ve onun bu böceklerle savaşan bir süper kahraman olduğunu, silahının ise diş fırçalamak olduğunu anlatabilirsin. Diş fırçalarken sırtına bir pelerin bağlayarak işi biraz daha tiyatral bir hale getirebilirsin.

Diş fırçalamayı günün eğlenceli bir parçasına çevir!

Çocuğunla banyoya girdiğinde, onun sevdiği eğlenceli bir müzik aç ve diş fırçalarken birlikte dans edin. İstediği figürleri yapmasına izin ver ama dikkat et, kayıp düşmesin.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmakla ilgili bir de videomuz var, göz atmak ister misin? İzle bakalım Kaan ve annesi nasıl beraber dişlerini fırçalıyorlar: