Bebeklerde Kulak Deldirme Hakkında 10 Bilgi!

Genel olarak bebeklik döneminde kulak deldirmek pek tavsiye edilmez. Peki, bebeklerin kulakları ne zaman delinir? Bebeklerde kulak deldirme sonrası banyo ve bakım işlemleri ne zaman yapılır? Kulak deldirme hakkında en çok merak edilen 10 soruyu senin için cevapladık!

1. Bebeklerin kulakları ne zaman delinir?

Hevesle miniğinin kulağına küpeler takmanın hayalini kurarken bebeklerde kulak deldirme yaşı kaçtır, diye merak edebilirsin.

Bebeklerde kulak deldirme zamanı konusunda karar verilmiş olan belirli bir yaş yok. Bu, daha çok kişisel bir tercih ancak çeşitli sağlık kuruluşlarının önerdiği ve anneler arasında yaygınlık kazanmış birtakım görüşleri var. Fikir edinmen açısından bunlardan bahsedelim:

Yenidoğanların kıkırdakları çok ince olduğu için kulak delme işlemi ve küpe takmak daha az acı verici olabiliyor. Ancak The American Academy of Pediatrics (AAP) çok küçük bebeklerin kulaklarının delinmesini önermiyor.

Delme işlemi uygulaması ve kulak deldirdikten sonraki bakım süreci doğru yapıldığı takdirde herhangi bir sağlık sorunu yaşanma riski düşük. Fakat AAP’nin önerisi, çocuklarda kulak deldirme işlemi için en azından ilk tur aşılarının bitiminin beklenmesi. Bu da 2. yaşın sonuna denk geliyor.

Sağlık kuruluşları arasında kulak deldirme konusunda fikir ayrılıkları var. Bazı sağlık kuruluşları çocuğun büyüyüp sağlıklı bir iletişim kurabildiği yaşa gelene kadar beklemenin doğru olduğunu belirtirken, başka bir kısım da erken yaşta kulak deldirmenin herhangi bir sakıncası olmadığını söylüyor.

Genel kanı ise en ideal zamanın 4 yaş olduğu yönünde. Çünkü 4 yaş ve üzerindeki çocuğuna durumu açık bir şekilde ifade edebilirsin. Canının acımayacağını söyleyerek kandırmana gerek kalmaz. Bebeğine küpe takmak konusunda sabırsızlanıyor olsan da bu tarz durumlar aranızdaki güven duygusunu sarsabilir, bu nedenle acele etmemende fayda var.

Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: Kızlarınızın Kulaklarını Ne Zaman Deldirdiniz?

2. Bebeklerde kulak delme küpesi seçimi nasıl olmalı?

Bebeklerde kulak delme küpesi seçimi nasıl olmalı

  • Kulak deldirdikten sonra iltihap olmaması için takılan küpeler paslanmaz çelik ya da mümkünse altın olmalı. Diğer metallerin alerjik reaksiyona neden olma ihtimali var.

Anlattık: Çocuklarda ve Bebeklerde Alerji

  • Küpe seçimin küçük, nokta küpelerden yana olmalı. Sallanan küpeler sağa sola takılabilirler ya da miniğin çekiştirebilir.
  • Küpenin kulak memesine giren kısmı mümkün olduğunca ince olmalı.
  • Küpenin arkasındaki klips vidalı olmalı. Böylece küpe kolayca çıkmaz.

3. Bebeklerde kulak nasıl delinir?

Öncelikle miniğine karşı dürüst olmalısın, kulak deldirmek bebeğinle arandaki güven duygusunu sarsmalı. Biraz canının yanabileceğini belirtmeli, önlemini baştan almalısın. Kulağını deldirdikten sonra dilediği renk ve desende küpe alıp takabileceğini söyleyerek motive etmeyi de ihmal etme tabii.

İşlem öncesinde ilk olarak kulak deldirme yerleri işaretlenir. Kulak deldirme işleminin acı vermemesi için yetkili kişi sızıyı engelleyici uyuşturucu krem ya da sprey kullanır. Eczanede kulak deldirme işlemi sırasında genellikle küpelerin geçirildiği delme tabancası kullanılır. Bazı doktorlar steril başka aletler de tercih edebiliyor.

4. Bebeklerde kulak deldirme nerede yapılır?

Bebeğinin kulağını eczanede ya da sağlık kuruluşlarında deldirebilirsin. Hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kulak deldirme işlemi enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle mahalle arasındaki bijuterilerden uzak dur.

5. Bebek kulak deldirme fiyatı ne kadar?

Eczanede kulak deldirme fiyatı 2021 yılı itibarıyla ortalama 20 TL civarlarında.

6. Bebeklerde kulak deldirme ateş yapar mı?

Bebeklerde kulak deldirme ateş yapar mı

1 hafta kadar süreyle deliklerin etrafında kızarıklık olması normal. Ancak enfeksiyon gibi bir durum söz konusuysa kulağın çevresinde şişme ve bebeğinde ateş olabilir. Böyle bir durumda derhal doktorunla iletişime geçmelisin.

Oku: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular

7. Bebeklerde kulak deldirdikten sonra banyo yapılır mı?

Bebeğine kulağını deldirdiğin gün banyo yaptırmaman en iyisi. Çünkü bölgenin suyla temas etmemesi gerek. Banyo yaptırdıktan sonra kulak bölgesini iyice kurulamalı ve nemli kalmadığından emin olmalısın.

8. Bebeklerde kulak deldirme sonrası ağrı olmaması için ne yapılır?

Kulak deldirdikten sonra anestezik kremler kullanarak oluşabilecek ağrı ve yaraların önüne geçebilirsin. Buz ile kompres yapmak da kulak memesini soğutacağı için acıyı dindirir.

9. Bebeklerde kulak deldirme sonrası bakımı nasıl yapılmalı?

  • Bebeğinin kulak memelerini parmak uçlarına sürdüğün az miktarda alkol ile her gün temizle. Bu işlemden önce ellerinin temiz olduğundan emin ol.
  • Küpeleri bebeğinin kulağındayken günde 2-3 kez çevir. Ama sıkılaştırmamaya dikkat et.
  • Küpeleri çevirme işleminin arkasından kulak memesinin hem ön hem de arka yüzeylerini doktorunun önerdiği antiseptik bir ürünle temizle.
  • Temizleme işleminin ardından nemlendirici krem kullan.
  • Küpeyi değiştirsen bile bebeğin 1 yıl süreyle yine gümüş ya da altın küpe kullanmalı.

10. Kulak deldirdikten kaç gün sonra küpe çıkarılır?

Kulak deldirdikten sonra küpeyi çıkarmak için 6 hafta beklemek yeterli. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde 6 haftanın sonunda kulak memesi tamamen iyileşme gösterir.

Bu da ilgini çekebilir: Pire Isırığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Pire Isırığı Görüntüsü Nasıldır?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: