Evcil Hayvanlar ve Bebekler Bir Arada Yaşayabilir mi?

Bebeğinin olacağını öğrendiğin anda evdeki hayvanın aklına geldi! Ne yapacağını, ikisini bir arada nasıl bakacağını düşündün. Bebeğini bir evcil hayvanla yan yana büyütmenin iyi olduğuna ya da tehlikeli olabileceğine dair birçok yorumla karşılaştın. O zaman bir de bizim yazımıza kulak ver! İşte bebekler ve evcil hayvanlara dair ihtiyacın olabilecek bilgiler!

Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları Neler?

Bebeğinin büyüdüğü ve daha bilinçli hareketler etmeye başladığı çocukluk dönemlerinde, evcil hayvan beslemenin yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Hayvanlara ve doğaya karşı farkındalık!

Bebeğin insanın dışında başka canlılar olduğunu, bu canlıların doğa ile başka ilişkiler kurduklarını görme fırsatı yakalar. Böylece, bebeğin kendinden başka olana karşı saygılı olmayı ve iyi ilişkiler kurmayı, çok küçük yaşlarda deneyimler.

2- Başkalarının hislerini anlama!

Bebeğin senin hislerini de anlıyor. Ancak, konuşamayan ve senin yardımına ihtiyaç duyan evcil hayvanın gözlerine bakan bebeğin, hayvanın yüzünde onun sıkıntısını, heyecanını hissedebilmeye dair beceri kazanır.

Bu anlamda, bebekler için hayvanlarla vakit geçirmek,bebeğin ileriki yaşamında karşısındaki insanın hislerini anlamasını kolaylaştıracak bir etki yaratır, bizden söylemesi.

3- Başkasına sorumluluk duyma ve karşılıksız sevgi!

Çocuğun evcil hayvanın beslenmesine ve bakımına yardımcı olurken, bir başkasının ihtiyacına karşılık verebildiğini ve sevgi duyduğunu fark eder. Bu durum, yapabileceklerini görüp, kendisine güven duyması açısından da önemlidir.

Bzen birbirilerine de benziyorlar: Bebeklerin Muhabbet Kuşları ile Olan 8 Benzerliği

Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Düşünmen Gereken 3 Şey

Bebeğinin evcil hayvanla büyümesinin ve çocukluğunu onunla geçirmesinin faydalı yanlarından bahsettik. Ancak, evde bir evcil hayvanla birlikte çocuk büyütmek sorumluluk gerektiren bir iştir. Hatırlatalım.

Eğer bir evcil hayvan edinmeyi düşünüyorsan, şu sorulara cevabını göz önünde bulundurarak karar vermeni öneririz.

1- Çocuğun hayvanlarla beraberken rahat hareket edebiliyor mu?

Çocuğunun hayvanlarla birlikteyken, tedirgin olup olmadığını gözlemledikten sonra, eve bir evcil hayvan sokup sokmamaya karar vermelisin. Bunun için, sokaktaki hayvanlar yerine, evcil hayvan besleyen arkadaşlarının evinde çocuğunun davranışlarını takip etmeni tavsiye ederiz.

2- Hem çocuğun hem de evcil hayvanın için evde yeterli alan var mı?

Çocuğun büyüdükçe, eşyaları eve daha çok yayılacak ve evin her alanı onun için bir oyun yeri haline dönüşecek. Özellikle de çekmeceler ve dolaplar gibi kurcalamasını istemeyeceğin yerler çocuğunun ilgi merkezi haline gelecek.

Bu evdeki düzen değişikliğine bir de hayvanın ve onun düzeninin eklenmesi karışıklığı daha da arttırabilir, uyaralım. Bu yüzden evinde buna uygun bir alan olup olmadığına iyi karar vermelisin.

3- Her ikisiyle birden ilgilenmeye vaktin var mı?

Bir diğer konu ise, sensin! Çocuğuna ayırman gereken vaktin yanısıra hayvanın bakımına da harcaman gereken bir zaman olacak. Eğer bir köpekse, dışarıda gezdirmen; bir kediyse kumunu değiştirmen gerekecek. En önemlisi ise, kedi ya da köpekle ilgilenmediğin zamanlarda onun kızgınlığı ve üzüntüsü ile karşı karşıya kalman! Bu açıdan, hem bebeğini hem de evcil hayvanı ihmal etmeden vakit ayırabileceğinden emin olmadan evcil hayvan edinmemeni öneririz.

Evcil Hayvanın Türüne Karar Verirken Dikkat Etmen Gereken 3 Şey

1- Çocuğunla dostça ilişki kurabilecek, sakin türleri seç

Karışık türler, saf türlere kıyasla daha sabırlı ve daha sakindir. Oyüzden tercihini bu yönde kullanabilirsin. Ancak, türünün özelliklerinden öte, sahiplenmeyi istediğin hayvanın özelliklerini de göz önünde bulundurmalısın. Çocuğunla karşılaştırmadan önce, hayvanın huyuna dair bilgi edinmen yararlı olabilir.

2-Dişi mi erkek mi?

Genellikle dişi köpeklerin erkeklere oranla daha sakin olduğu düşünülür. Bu yüzden köpekler ve bebeklerin bir arada bulunmasına dair bir planda, dişi köpek tercih edebilirsin. Diğer taraftan ise, erkek kediler, dişilere nazaran daha sakindir. Aklında bulunsun! Kedi ve bebeğini yan yana bulundurduğun anlarda, kedinin tırnaklarını kesmen de işe yarayabilir.

3- Yavru mu yetişkin mi?

Hayvanın yaşını da göz önünde bulundurmalısın. Bebekli evde kedi veya köpek bulunduracaksan, hayvanın bebeğinle birlikte büyümesi ve özel bir bağ kurabilmeleri için yavru kedi veya köpek tercih edebilirsin.

Sıra Geldi Evcil Hayvanını Bebeğinle Tanıştırmaya!

  • Evcil hayvanın sevecen bir tavırla eğitilmesi ve çocuğunla ilk karşılaşmasının kısa tutulması iyi olabilir. Aşırı meraklı olabilecek çocuğunun da hayvana zarar vermemek konusunda eğitilmesi gerekir. Her iki tarafında birbirine zarar vermemesi için bir süre her ikisini de gözünün önünde bulundurmanın iyi olacağını belirtelim.

  • Aynı zamanlarda beslenmemelerine özen göstermelisin. Ayrıca, hayvanın beslenme kabını bebeğinin ulaşamayacağı bir yerde tutman hem bebeğinin kazara hayvanın kabına ağzını sokmaması hem de kendi mamasına uzanıldığını gören hayvanın asabileşmemesi için önemli, hatırlatalım.

  • Bebeğinin evcil hayvanın tüy, kepek ve dışkısına alerjik bir rahatsızlığının olmadığına emin olmalısın. Ayrıca, evcil hayvanın da mutlaka veteriner kontrolünde olmalı!

Prof. Dr. Yonca Tabak cevapladı: Çocuklarda Alerji Hakkında Annelerin Kafasına Takılan 8 Soru

Çocuğunun Hayvanlarla Oyun Zamanı!

Kabul edelim ki, her an bir şeyle meşgul olman gerekebiliyor, her şeyin yolunda gitmesi için uğraşırken yoruluyorsun. Bu yorgunluk ile bebeğinle oyun oynama konusunda her zaman istekli ve enerjik olamıyorsun. Peki, çocuğunun oyun zamanı, evde bir evcil hayvan olmasından nasıl etkilenir?

Öncelikle, bebekler ve köpekler! Büyüyen ve köpeğinle oynayabilecek bir yaşa gelen çocuğun için köpekler her zaman koşturmaya, atlayıp zıplamaya hazırdır. Bu hareketliliğiyle, köpek, çocuğuna arkadaşlık etmesinin yanısıra onun oyunlarını da güzelleştirir.

Peki ya, bebekler ve kediler! Kediler çocukların hareketli, sert davranışlarından öte, yetişkinlerin sakin davranışlarına alışıktırlar. Bu sebeple çocuğunla oynamak yerine, kaçıp bir yatağın altına girmeyi, bir köşeye kıvrılmayı tercih edebilirler.

Çocuğunun oynama konusunda ısrarcı olması ise, kedini hırçınlaştırarak tırmalamasına, saldırganlaşmasına sebep olabilir. Bu durum sadece fiziki açıdan değil, çocuğun hayvan sevgisini ve ileriki dönemlerinde hayvanlarla kuracağı ilişkiyi de etkileyebileceğinden dikkatli olmanı öneririz.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: