Bebeklerde Diş Bakımı ve Ağız Sağlığı Rehberi

Çoğunlukla çok ciddiye alınmasa da bebeklerin ağız bakımına doğar doğmaz başlamak gerekiyor. Peki bu bakım nasıl yapılacak, hangi ürünler kullanılacak, ne sıklıkla uygulanacak biliyor musun? Merak etme, bebeklerde ağız bakımı konusunda sana rehber olacak bir yazı hazırladık. Hadi, vakit kaybetmeden uygulamaya başla!

Yenidoğan deyip geçme, ağız temizliği çok önemli!

Muhtemelen “Yenidoğan bebeğim zaten bir şey yemiyor, dişi de yok, temizliğe ne gerek var?” diye düşünüyorsun. Ama yenidoğan bebeğinin ağzı, bakteri üretimine çok müsaittir ve ağzında biriken süt ya da formül mama katmanının temizlenmesi gerekir.

Yenidoğan bebeğin ağız temizliğini bir tülbent, müslin ya da gazlı bez parçası ile yapabilirsin. Kaynatılıp ılıtılmış bir suya, bezi batır ve işaret parmağına dola. Bu bez yardımıyla bebeğinin dilini, yanak içlerini ve damaklarını temizle. Bunu günde 1 kez yapabilirsin, bebeklerin ağız içi temizliği için gayet uygundur.

Hadi bunlara da bak: Yenidoğan Sağlığı: 11 Soru 11 Cevap!

Bebeğinin ağzında pamukçuk çıktı, ne yapmalısın?

Bebeklerde pamukçuk, en sıkıntılı ağız içi problemlerinden biri. Bu aşamada doktoruna danışmadan herhangi bir tedavi yöntemi uygulamamalısın. Doktorun önerirse ağız temizliğini yaptığın suya karbonat ekleyerek pamukçuğa neden olan mantarların yok olmasını sağlayabilirsin. Bunun dışında yine doktorunun önerisiyle damla formundaki ilaçları kullanabilirsin.

Eğer bebeğin kullanıyorsa biberon, emzik gibi ürünlerin temizliğine dikkat etmekte de fayda var. Bu ürünlerde biriken bakteriler bebeğinin ağzında pamukçuk çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden biberon ve emzikleri düzenli olarak kaynar su ile yıkamalı ya da bir sterilizatör kullanmalısın.

Ayrıntısı burada: Bebeklerde Pamukçuk Nedir, Nasıl Geçer?

Diş çıkarma döneminde bebeklerde ağız bakımı nasıl olmalı?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi biraz sancılı geçiyor, değil mi? Kabaran ve kaşınan diş etleri, bebeğin için büyük sıkıntı yaratacak. Bu süreçte bebeğinin diş etlerinde biraz serinliğe ve masaja ihtiyacın var. Bunu yukarıda da bahsettiğimiz bir bezi serin suya batırıp diş etlerini hafifçe ovarak yapabilirsin. Parmak fırçalarla yapacağın dairesel hareketler de kaşıntısını azaltacaktır. Böylece bebeğinin hem ağız bakımı yapılacak hem de diş çıkarma semptomları hafifleyecek!

Bunlar dışında bebeğine yardımcı olmak için bir diş kaşıyıcı da tercih edebilirsin.

Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı

İlk dişleri çıktı, şimdi bakım zamanı!

Bebeğin ilk dişini 6-10. aylar arasında çıkaracaktır. İşte bu aşamadan itibaren dişleri birbiri ardına kendini göstermeye başlayacak. Ancak bebeklerde diş bakımına başlamak için tüm dişlerin çıkmasını beklememelisin. Çünkü bebeğin 6. ayıyla birlikte ek gıdaya başlayacak ve bu gıdalar dişleri etrafında birikerek bakteri oluşumuna neden olacak. Bu yüzden ilk dişler çıkar çıkmaz parmak diş fırçalarından edinebilir ve bebek diş temizliğine başlayabilirsin.

Bu parmak diş fırçaları silikon malzemeden üretilir ve işaret parmağına takılır. Ucunda yine silikondan yumuşacık kıllar bulunur. Bu sayede parmağını bebeğinin ağzında gezdirirken dişlerinin etrafını da güvenle temizleyebilirsin. Uçlar yumuşak olduğu için bebeğinin diş etlerine zarar vermez.

Bu süreçte bir diş macunu kullanmana da gerek yok. Su ve parmak diş fırçaları tüm işini görecektir.

Şimdi tam sırası: Çocuğuna Diş Fırçalama Alışkanlığını Kazandırmanın Yolları

İlk dişçi ziyareti ne zaman olmalı?

Yapılan araştırmalar sonrasında Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Dental Association (ADA) gbi kurumlar, İlk bebek diş doktoru ziyareti için en uygun zamanın 1 yaş olduğu kanısına varmış. Yani bebeğin 3-4 diş sahibiyken ilk dişçi muayenesini olabilir.

Bir diş hekimine görünmek çoğu çocuk için korku verici bir deneyim olabiliyor. Bu nedenle ilk ziyarette bebeğine nelerle karşılaşacağını anlatabilir, acı çekeceği bir durum olmadığını anlamasını sağlayabilirsin. Burada doktorun tutumu da çok önemli. Güler yüzlü ve çocuk dilinden anlayan işinin ehli bir hekim, bebeğinin korkusunu yenmesine yardımcı olacaktır.

İlk kontrolle birlikte bebeğinin dişleri çıkmaya devam ettikçe rutin kontrollere devam edebilirsin. Bu kontroller için önerilen süre 6 ayda 1 şeklinde.

Dişlerin sayısı arttı, bebeklerde ağız bakımı asıl şimdi başlıyor!

Bebeğin 1 yaşına geldiğinde en az 4 dişe sahip olacaktır. Bu da demek oluyor ki artık gerçek bir bebek diş fırçası kullanabilir. Şimdi yavaş yavaş fırçayı kendisinin kullanmayı öğrenmesi, diş fırçalama alışkanlığı kazanması açısından önemli.

Bebeğin için yine silikon kılları olan ancak rahatça kavrayabileceği, daha uzun saplı bir diş fırçası seçebilirsin. Ona nasıl fırçalaması gerektiğin anlatabilir, bu süreci bir oyun saatine çevirebilirsin. Şimdilik bir diş macunu kullanmana gerek yok.

Bu bilgiler aklında olsun: Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Bebeğin 3 yaşına doğru ilerlerken artık diş sayısı oldukça fazlalaşacak! Artık bir bebek diş macunu kullanma vakti geldi. Seçeceğin diş macunun doğru miktarda florür içerdiğinden emin olmalısın. Bu yaş aralığı için 1000ppmF florür oranı yeterli olacaktır.

Bir nohut parçası büyüklüğünde macun kullanmak şu an için yeterli. Bebeğine bu süreci aşama aşama anlatmalı ve fırçalama işlemi bittikten sonra su ile çalkalama işlemini doğru yaptığından emin olmalısın.

Biberon çürüğüne dikkat!

Daha küçücük yaşında ağzındaki dişleri çürümüş bebekler görebilirsin. Süt dişlerinde görülen bu duruma biberon çürüğü deniyor. Bu çürümenin sebebi ise içerisinde şeker ya da tatlandırıcı bulunan mamaların, sıcak bir şekilde biberonla bebeğe verilmesi ve ağız temizliği yapılmadığı için bu şekerin dişlerde birikerek çürümeye neden olması.

Özellikle bebek gece rahat uyusun diye verilen bu mamalar tüm uyku süresi boyunca dişlerde ve ağızda birikerek dişlerin birer birer çürümesini hızlandırır. Bu nedenle uykudan hemen önce bu gıdaları bebeğine vermemen gerekir. Eğer verdiysen de ağız temizliğini yaptıktan sonra uyumasını sağlamalısın.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff