Evcil Hayvanı Olan Hamilelerin Bilmesi Gerekenler

Hamilelikte evcil hayvan beslemek doğru mu? Kedi ya da köpeğin hamilelik döneminde bebeğe zararı dokunur mu? Aylarını hatta belki de yıllarını paylaştığın minik dostunla hamileliğin sebebiyle yollarını ayırmak zorunda mısın? Hadi, bilmen gerekenleri öğrenip önlem alma vakti!

1. Hamileyken kedinden ya da köpeğinden ayrılmak zorunda değilsin

Hamilesin diye sevimli dostundan vazgeçmek kolay mı öyle? Kabul ediyoruz, bu konuda birtakım zorluklar yaşayabilirsin ancak biraz hassasiyet ve teknik bilgiyle tıpkı eski günlerde olduğu gibi bir arada huzurla yaşamaya devam edebilirsiniz. Peki nedir bu hassasiyet konusu?

Örneğin, dışarıdan eve herhangi bir hastalık taşımaması açısından hayvanının sokakla temasını kesmelisin. Parazit bulaşmaması için onu çiğ etle beslememeli, daha çok kuru mama tercih etmelisin. Her şey biraz daha dikkat etmeye bakıyor.

2. Astım veya alerji problemine önlem al

Evcil hayvanlar olarak en çok kedilerin ve köpeklerin tercih edildiği bir gerçek. Bir evcil hayvanla yaşamak alerji ya da astımı tetikleyebilir. Ancak bazı insanlar, hayvanlara karşı gelişen alerjilerde çözümü hemen minik canları evden uzaklaştırmakta buluyor.

Halbuki yaptıracağın basit bir testle bu durumun yol açtığı rahatsızlık ve semptomlara karşı aşı tedavisiyle önlem alabilirsin.

Hayatını kolaylaştırmaya geldik: Hamilelikte Alerji Rehberi

3. Toksoplazma testi şart

Kedilerden insanlara bulaşabilen en önemli hastalık, toksoplazma enfeksiyonu. Toksoplazma denen parazitin yol açtığı bu enfeksiyon, yalnızca senin değil; bebeğinin sağlığı için de tehdit oluşturabilecek güçte. Gebelikte toksoplazma;

Bunun önüne geçmek için de kedine mutlaka toksoplazma testi yaptırmalı ve gerekli önlemleri almalısın.

Bilmen gereken her şeyi anlattık: 9 Madde ile Gebelikte Toksoplazma Enfeksiyonu

4. Köpekte kistlere dikkat

Köpekten bulaşabilen en önemli iki enfeksiyondan biri hidatik kist, diğeri kuduzdur. Ciddi bir hastalık olan hidatik kist; akciğerde, karaciğerde, beyinde ve pelviste problemlere yol açabilir ancak gebelik açısından ayrıca bir risk oluşturmaz.

Köpeğinin bakımsız ve tüylerinde kistler olması pek hoş bir durum olmasa gerek. Bu nedenle hamilelikte köpeğinin aşılarını ve hidatik kist ilaçlarını asla ihmal etmemelisin.

Bunlar da senin için: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

5. Kedi tırmalamasının bir zararı yok

Eğer kedin ya da köpeğin seni tırmaladıysa bunun sağlığına bir zararı yok. Ancak herhangi bir enfeksiyonla karşılaşmamak için o bölgeyi mutlaka sabunlu suyla yıka.

Vücudunu ihmal etme: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri

6. Temizlik konusunda senin için mola vakti

Hamilelik sürecinde kedi kumuyla temas etmemen gerek. Bu nedenle hayvanın temizliğini, kum değişimini senin yerine aile üyelerinden birinin yapması daha sağlıklı. Bu süreçte hayvanın dışkısıyla ne kadar az haşır neşir olursan o kadar iyi. Çok mecbur kalırsan da mutlaka eldiven kullan.

Dikkat dikkat: Hamilelikte Eşinle Aranı Bozma İhtimali Yaratan 6 Durum

7. Ellerinin hijyenine önem ver

Hamileliğin boyunca kedine ya da köpeğine dilediğince dokunabilirsin. Oyunlar oynayabilir, saatlerce aynı ortamda bulunabilirsin. Bunlarda hiçbir sakınca yok. Ancak minik dostunla temasta bulunduktan sonra ellerini ağzına götürmemeye dikkat et ve yıkamayı ihmal etme.

8. Aşılarını düzenli yaptır

Hamilelikte kedi beslemek de köpek beslemek de benzer sorumluluklar taşıyor. Evcil hayvan besleyen biri olarak seni ilgilendiren en önemli noktalardan biri, küçük arkadaşının aşı takibini düzenli yapmak.

Bizden söylemesi: Keşke Dememek için Hamilelikte Mutlaka Yapman Gereken 11 Şey!

9. Köpeğinin koruyuculuğuna hazırlan

Köpekler hamile olan sahiplerine karşı aşırı hassasiyet ve koruyuculuk gösterebiliyorlar. Bazı köpekler eve gelen misafirlerin, sahibiyle aynı odaya girmesini bile havlayarak, homurdanarak ya da kapının önüne geçerek engellemeye çalışabiliyorlar.

Bu davranışlar hoşuna gidebilir de gitmeyebilir de. Ancak köpeğinin sana huzur vermesi için onu eğitmen önemli. Özellikle de bebeğin aranıza katıldıktan sonra rahat etmek istiyorsan.

Ayrıca köpekler aile üyeleriyle oynamayı sevdikleri için sahiplerinin kucağına atlamaktan keyif alırlar. Köpeğinin karnına atlamasına müsaade etme.

10. Bebeğine alışması için ön hazırlık yap

Ailenize katılacak olan yeni üyeniz için minik dostuna ufak alıştırmalar yapman hiç de fena olmaz. İçerisinde bebek ağlaması ve gülmesi gibi sesler içeren müzikler açarak kedini ya da köpeğini hareketli günlerinize hazırlayabilirsin.

Köpeğini bebeğinin kokusuna alıştırmak için bebek pudrasını bir battaniyeye serpebilirsin. Böylece battaniye aracılığıyla bebek kokusunu tanıyabilir. Ayrıca kucağında battaniyeye sarılı bir oyuncak bebekle evin için de gezinmek de şimdiden onun varlığını kabullenmesinde işe yarayabilir.

Miniğin yoldayken bunları da öğren: Bebeğini Evcil Hayvanla Birlikte Büyütmeye Dair Merak Ettiğin Her Şey!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: