Bebeklerde Basur (Hemoroid) Olur mu?

Çok küçük oldukları için bebeklerde basur olabileceği akla pek gelmez. Kabızlık ve anal fissür gibi nedenlerden dolayı çocuklarda ve bebeklerde hemoroid meydana gelebilir. Bu yazımızda bebeklerde hemoroidin tespiti ve tedavisi nasıl yapılır, bahsettik. Hadi başlayalım!

Bebeklerde basur olur mu?

Hemoroitler yaşa ve cinsiyete bakmaksızın her gruptan insanı etkileyebiliyor. Henüz çok küçük olduğu için bebeklerde basur olur mu, diye düşünmen normal ancak nadir de olsa bebeklerde ve çocuklarda basur görülebiliyor.

Yeni doğan bebeklerde basur olur mu, bu konuya da açıklık getirelim. Basuru tetikleyen kabızlık faktörü bebeklerde görülmez. Yeni doğan bebekler yalnızca anne sütü aldığı için böyle bir durum yaşanma ihtimali oldukça düşük. Bazı bebekler doğumdan itibaren mamayla beslenmek zorunda kaldıkları için ekstrem durumlar söz konusu olabilir. Ancak yeni doğan bebeğinin makatında bir sorun olduğunu düşünüyorsan bu, doğumsal makat problemlerinden kaynaklanıyor olabilir.

Özetle hiç küçük yaşta basur olur mu, deme. Ne yazık ki bu sorun yalnızca yetişkinlerle sınırlı değil. Her yaştan bebek ve çocukta hayatın belli dönemlerinde hemoroit ortaya çıkabiliyor.

Öğren: Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bebeklerde basur neden olur?

çocuklarda basur neden olur

Hemoroidlerin en bilinen sebebi, kabızlıktır. Bebeğini yalnızca anne sütüyle besliyorsan kabız olma ihtimali düşük. Ancak mamayla besleniyorsa ya da katı gıdaya geçiş yaptıysa bebeğinin kabız olma riski var. Peki tüm sebeplerine baktığımızda bebeklerde ve çocuklarda basur neden olur, sıralayalım:

  • Kabızlık (Yeterli lif alamama, susuzluk ve egzersiz eksikliği),
  • Anal fissür (Dışkıyı temizlemek için silindiğinde kan görülmesi).

Mutlaka oku: Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bebeklerde hemoroid belirtileri

Bebeğinin anüsü çevresinde şişmiş ve tahriş olmuş topaklar gördüğünde hemoroidden şüphenelebilirsin. Bazen dışkılama sonrası temizlik sırasında bebeklerde makatta et parçası görülür. Bu şişlik şeklinde görülen et parçası hemoroide işaret edebilir. Görülen yaygın belirtiler:

  • Dışkıda kan ya da mukus,
  • Bebek bezinde kan,
  • Anüs çevresinde parlak kırmızı kan,
  • Anüs çevresinde kızarıklık, yanma ve acı,
  • Anüs etrafında, kaşıntı ve tahriş,
  • Anüsün içinde ya da dışında meme oluşumu,
  • Gaz ya da dışkılama esnasında ağlama,
  • Dışkının sert ve kuru olmasıdır.

Neden olur, ne iyi gelir: Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde ve çocuklarda hemoroid belirtileri anal fissürden kaynaklı makat çatlağıyla da benzerlik gösterebilir.

  • Dışkıda parlak kırmızı kan çizgileri olması,
  • Anüsten mukus gelmesi,
  • Bağırsak hareketleri sırasında ağlamak,
  • Dışkıda sertlik ve kuruluk bu tarz bir duruma işaret edebilir.

Bunları da öğren: Bebek Kakası Hakkında Merak Edilen 13 Soru ve Cevabı!

Bebeklerde hemoroid için hangi doktora gidilir?

Eğer bebeğinde basurdan şüpheleniyorsan vakit kaybetmeden çocuk cerrahisinden randevu almalısın. Basur tedavisi genel cerrah, diğer adıyla proktoloji uzmanı tarafından yapılır.

Bebeklerde basur geçer mi?

Bebeklerde basur görüntüleri genellikle can sıkıcıdır. Anüs çevresinde meme şeklinde şişliğe ve kırmızılığa yol açan bu görüntü seni korkutmasın. Bebeklerde basur memesi nasıl aniden ortaya çıkıyorsa kabızlık gibi faktörler ortadan kalktığında kendiliğinden kaybolabilir. Peki gelelim bebeklerde basur nasıl geçer, konusuna. Elbette burada beslenme ve dolayısıyla ebeveyn faktörü önemli bir rol oynuyor.

Hemoroidler sert dışkılama sonucunda olduğu için daha az zorlama ve daha yumuşak bağırsak hareketleri gerekir. Bunun için de çocuğunun diyetine, egzersizine ve sıvı alımına dikkat etmelisin. Hemoroide yol açan kabızlık faktörünün ortadan kalkmasını sağladığında bebeğinin hemoroidi de düzelecektir.

Bebeklerde makat çatlağı kendiliğinden geçer mi?

Makat çatlakları akut ve kronik olmak üzere 2 şekilde değerlendiriliyor. Her yaşta görülebilen akut çatlaklar sıklıkla kendiliğinden düzelebiliyor.

Bebeklerde basura ne iyi gelir?

Basur için ne yapmak gerekir

Basur için ne yapmak gerekir, biraz da evde yapabileceklerinden bahsedelim.

  • Bebeğinin diyetindeki lif ve sıvı alımını artırabilir, etkilenen bölgenin daha da tahriş olmaması için yumuşak, ıslak ve parfümsüz mendiller kullanabilirsin.
  • Bağırsak hareketleri sırasında bebeğinin daha kolay ve acısız dışkılayabilmesi için anüsünü vazelinle yağlayabilirsin.
  • Sindirimini aktif tutmak için bebeğinin kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilirsin. Bu, bağırsak hareketlerine yardımcı olur.
  • Bebeklerde basur banyosu da çok etkili bir yöntem. Oturma küvetine ılık su koyarak doktorunun önerdiği vakte kadar bebeğini burada oturtmak hemoroidden kaynaklanan sorunları hafifletebilir. Böylece bebeğinin kasları gevşeyip daha kolay dışkılayacak hale gelebilir.

Çok mu çok faydalı: Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları ve Faydaları Ne?

Bebeklerde basur tedavisi

Bebeklerde hemoroid tedavisi için genellikle cerrahi bir müdahaleye gerek kalmaz. Tedavi sürecinde uygulanan ağrı kesici kremler ve banyo gibi uygulanan diğer yöntemler sayesinde bebeklerdeki basur problemi genellikle kendiliğinden geçer.

Ancak bazı ülkelerde bebeklerde kronik bir hale gelen iç ve dış hemoroidlerin çıkarılması ya da azaltılması için cerrahi yöntemler uygulanıyor. Yetişkinlerde uygulanan yöntemlerden bazıları bebeklerde de uygulanıyor. Bunlar;

  • Bant ligasyonu,
  • Skleroterapi,
  • Lazer tedavisidir.

Bu da ilgini çekebilir: Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: