Bebeklerin Ani Sesten Korkması Normal mi?

Bebeklerin ani sesten korkması aslında insanın doğasına özgü bir davranış. Çünkü korkmak, irkilmek gibi davranışlar genlerimizde var. Ancak bebeklerin yüksek sesten korkması, uykuda irkilmeleri gibi ani davranışlar bazen ebeveynleri endişelendirebiliyor, hele de bu durum uzun sürüyorsa.

Peki bebeklerin ani sesten korkması normal mi, neden böyle davranıyorlar? Hadi birlikte öğrenelim!

Yenidoğan bebek sesten korkar mı?

Beyinleri ilk 2 yıl içerisinde çok hızlı geliştiği ve yeni doğduklarında tam oluşmamış bir sinir sistemleri olduğu için yeni doğan bebekler genellikle yüksek sesten korkarlar. Bu da dışarıdan gelen birçok veriyi yorumlayamamalarından kaynaklanıyor. Bize normal gelen bir ses, onlara çok yüksek gelip korkmalarına yol açabiliyor.

Yeni doğan bebekler uykuda neden korkar, sorusu da çok merak edilen bir konudur. Doğumdan sonraki ilk yıl bebeklerde farklı sebeplere bağlı olarak irkilme, kol ve bacaklarda kasılmalar şeklinde hareketlenmeler olabiliyor. Bu, çoğu zaman yeni doğan refleklerinden kaynaklanan bir durum. Eğer başka bir belirti yoksa endişelenmeni gerektiren bir şey yok.

Daha fazla detay için: Bebekler Uykuda Neden Sıçrar?

6 aylık bebek yüksek sesten korkar mı?

Evet, tıpkı yenidoğan döneminde olduğu gibi 6 aylık bebeklerin yüksek sesten korkması da son derece normal bir durum. Doğumdan sonraki ilk 18 aylık dönemde ani ve şiddetli sesler bebekler için korkutucu olabiliyor. Bu, bebeklerin duyusal hassasiyetlerinden kaynaklanabiliyor.

Ayrıca 6. aydan sonra tanımadığı kişiler de bebeklerin korkmasına yol açabiliyor. Çünkü bebek bu dönemlerde en çok anne ve babayı gördüğü için kendisini özellikle onu sık sık emziren annesinin yanında daha güvende hissediyor.

Anlattık: Güvenli Bağlanma Nedir? Neden Önemlidir?

Bebeklerin yüksek sesten korkma nedenleri

Bebeklerin sesten korkması

Uzman Gelişim Psikoloğu Nilcan Kuleli Sertgil, bebeklerin sesten korkmasının nedenlerini şöyle sıralıyor:

  • Duyusal hassasiyet,
  • İşitsel hassasiyet,
  • Görsel hassasiyet,
  • Motor hassasiyet.

Bebeklerin sinir sistemleri daha hassas olduğu için uyaranlara karşı daha fazla tepki gösterebiliyor. Özellikle erken doğan prematüre bebeklerde bu tarz hassasiyetler daha fazla olabiliyor.

Oku bakalım: Bebeklerde Motor Gelişimi Nedir, Nasıl Geliştirilir?

Bebeklerin korkması zarar verir mi?

Bebeklerin sesten irkilmesi onlara ciddi boyutlarda bir zarar vermez. Bebeklerin zaten bu seslere zamanla adapte olmaları beklenir. Bebekler korkarsa ne olur? Genellikle ani olay ve hareketlere tepkiler verdikleri için bu korkular anlık olur ve bir kalıcılığı olmaz. Küçük bebekler genellikle üzücü ve korkutucu deneyimleri çabuk unuturlar ancak hatırlama kapasitesi çocuklarda 1 yaşından sonra artar. Bu yaştan sonra masal kahramanlarının başına gelen kötü olaylar bile çocuklar için bir korku sebebi olabilir.

Peki ya bu neden: Bebeklerde Ayrılık Korkusu ve Başa Çıkma Yöntemleri!

Korkan bebekler için ne yapılmalı?

Uzman Gelişim Psikoloğu Nilcan Kuleli Sertgil, yüksek ya da ani sesten korkan bebeklerin bu seslere zamanla alışacağını söylüyor. Bu konuda bir zorluk yaşıyorsan bebeğini küçük adımlarla bu rahatsız olduğu ses ve hareketlere alıştırmayı denemelisin. Bu sayede bebeğin zamanla bu sesleri tolere etmeyi öğrenecektir. Alışması için bebeğini bir anda yüksek sese maruz bırakmaman gerektiğinin altını çizelim.

Tecrübeli annelerin söylediklerine bak: Bebeğim aniden korkuyor ve katılırcasına ağlıyor, neden olabilir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: