Bebek Egzersizlerinin Faydaları ve Ay Ay Uygulamaları

Bebek egzersizleri ve masaj uygulamaları, bebeklerin sağlıklı bir duruşa ve ruh sağlığına sahip olabilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Zamanla başını kaldırmaya, oturmaya, emeklemeye ve yürümeye başlayan bebeklerin bu kritik süreçlerde egzersizlerle desteklenmesi gerekiyor.

Bebek egzersizlerinin faydaları neler? Evde bebeğe yaptırılabilecek uygulamalı egzersizler hangileri? Uzman Bebek Masajı Eğitmeni İrem Kalkavan anlattı!

Bebek egzersizlerinin faydaları nelerdir?

6 ay ila 2 yaş arasındaki bebeklerin hem fiziksel hem ruhsal gelişimleri açısından egzersizler oldukça önemli. Egzersiz yapan bebeklerde ne tür gelişmeler oluyor, bakalım:

  • Eklemleri ve kasları geliştiği için bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi hızlanıyor.
  • Daha sağlam ve şekilli bir vücuda sahip oluyorlar.
  • Egzersizler kasları geliştirdiği ve güçlendirdiği için bebeklikte ve ileri dönemlerde oturma bozukluğu olmuyor. Bu çocukların omurgalarında şekil bozuklukları ya da eklem deformeleri daha az görülüyor.
  • Bebeği cesaretlendiriyor ve sosyal gelişimine faydalı oluyor. Egzersiz ya da spor yapan çocukların okul döneminde de öz güvenleri ve başarıları artıyor.
  • Uykusuzluk ve huysuzluk gibi sorunlara karşı çok etkili bir yöntem.
  • Yapılan birtakım araştırmalara göre egzersiz yapan bebeklerin iştahlarında da artış görülüyor.

Bunu da oku: Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları ve Faydaları Ne?

2-6 ay bebek egzersizleri

2-6 aylık bebekler için evde yaptırılabileceğiniz egzersizler şöyle:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırıp, elleriyle başparmağınızı tutmasını sağlayın.
  • Parmaklarınızı bebeğinizin bileklerini kavrayacak şekilde tutun.
  • Önce sağ sonra sol olmak üzere bebeğinizin kollarını yavaş yavaş geriye ve yukarı kaldırın. Bu esnada kolların uyum içinde olması önemli, aksi halde zorlayıcı bir hareket olabilir.
  • Baş kısmı size dönük olacak şekilde bebeğinizi yüzükoyun yatırın ve başparmağınızı bebeğinizin avuç içine yerleştirerek onu bileklerinden kavrayın. Çok hafif ve yavaş bir şekilde bebeğinizi kaldırın. Bu sırada bebeğinizi zorlamamaya özen gösterin.

Bebeklerin baş kontrolü 2-3. aylardan sonra başladığı için bu egzersizler sayesinde sinir sitemindeki olası gelişim geriliğinin erkenden saptanmasını sağlayabilirsiniz.

Dikkat dikkat: Persentil (Büyüme Eğrisi) Nedir, Nasıl Yorumlanır?

6-12 ay bebek egzersizleri

Bu dönemde bebeğinizin 6. ayına dek yaptırdığınız hareketleri artırabilirsiniz. 6 aylık bebek egzersizleriyle birlikte günlük tekrar 15'e çıkabilir. Eklemlerdeki esneklik azaldığı için özellikle 6. ve 7. aydan sonra zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekiyor.

Başlangıç seviyesindeyken bebeğin koltuk altlarından tutulurken, 6 aydan sonra başparmak bebeğin avuç içine koyulup el bileğinden kavranabilir. Bebek öne-arkaya ve sağa-sola doğru sallanır. Böylece bebeğin düzgün bir vücut yapısı olması sağlanır.

1 yaş sonrası bebek egzersizleri

Artık yürümeye başladığı için 1 yaşından sonra da bebek jimnastiği önemli. Bu dönemde oyuncaklardan faydalanmak belli kas gruplarının çalışması için etkili oluyor.

  • Bebeğinizi sırtüstü yatırıp ayak bileğinden tutarak yavaş yavaş yukarı kaldırabilirsiniz. Kısa bir süre bu şekilde asılı kaldıktan sonra ayaklarını yerine koyarak hareketi tekrarlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizi elleri üzerine yüzükoyun yatırdıktan sonra dizleri ve baldırlarından tutarak kaldırabilirsiniz. Ulaşabileceği kısa mesafelere oyuncaklar koyarak bebeğinizi elleri üzerinde yürümeye teşvik edebilirsiniz. Tüm bu hareketler yumuşak bir zemin üzerinde yapılmalı.

Bebekler için çok faydalı, mutlaka öğren: Bebek SPA ve Hidroterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içerik Bebek Masajı Eğitmeni İrem Kalkavan tarafından yazılmıştır.