Çalışan Ebeveynlerin Bebeklerin Uyku Düzenine Etkisi!

İşten döndüğünde bebeğini huzursuz ve yorgun bir halde mi buluyorsun? Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? adlı yazıda Melis Keşan'ın uzun uzun anlattığı düzeni kurman çok mu zor? İşte, çalışan ebeveynlerin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak Bebek Uyku Koçu Ömür Atalı Özden'in senin için yazdıkları ve önerileri!

Çalışan anne babanın eve geliş saati çocuğun uyku düzenini nasıl etkiler?

İşten geldiğin zaman evde uykusuzluğu başına vurmuş, ağlayan ve annesinin ya da babasının geldiğini fark etmek bir yana, tek yaptığı çığlık atmak ve ağlamak olan huzursuz bir çocukla mı karşı karşıyasın? Ne yapsan bir türlü mutlu edip güldüremediğin bir tanecik çocuğun mutsuz ve kızgın görünüyor.

Sen ise, bütün gün yorulduktan sonra eve geldiğinde çocuğunla keyifle vakit geçireceğini umuyorken, keyifsiz çocuğunla ne yapacağını bilemiyorsun. Çaresizce çocuğunun derdinin ne olduğunu, neden böyle davrandığını anlamaya ve bu huzursuzluğu çeşitli nedenlerle açıklamaya çalışıyorsun.

"Bebeğinin uyku saati geçti ve uyku başına vurdu!"

Bebeğini sakinleştirmek için kocaman bir yapılacaklar listesi dahi hazırlamış olabilirsin. Bu listedekileri deniyor, ama bebeğini uyutmayı pek aklına getirmiyorsun. Çünkü senin için akşam yeni başlıyor. Bebeğinle vakit geçirmeyi istiyorsun, ancak o hala huzursuz ve sinirli görünüyor. Neden dersin? Bu sorunun cevabı aslında çok basit... Bebeklerin günlük uyku ihtiyacı! Yani, bebeğinin uyku saati geçti ve uyku başına vurdu! Çünkü bebeğin ortalama ayına ve yaşına göre ayakta kalma süresini çoktan aştı. Sırf anne ve babası 5 dakika bile olsa uyku öncesi onu görebilsin öpüp koklayabilsin, iletişim kurabilsin, aralarındaki bağı geliştirebilsin diye...

Bebeğin mışıl mışıl uyusun diye: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

"Geç uyutmaların negatif etkisi hep sonraki günlere sarkarak devam eder."

Peki ne oldu? Hem bebeğin hem de sen mutsuz oldunuz. Bu durumda neyi tercih edeceksin? Bebeğinle vakit geçirebilmek için uykusuz bebeğini ayakta tutmayı mı yoksa göremeyecek olsan bile bebeğinin huzurla uyuduğu bir eve gelmeyi mi? Bu noktada genelde uyku koçları olarak kararı her zaman ailelere bırakırız ancak şunu da eklemeden yapamayız: Uyku saati geçirilen çocuk hem huzursuz olur, hem gece uyanmaları artar, hem de sabah erken uyanarak yeni güne yine huzursuz ve dinlenemeden başlar. Böylece geç uyutmaların negatif etkisi hep sonraki günlere sarkarak devam eder ve bebeklerde uyku rutini bozulmuş olur.

En çok bunlar merak ediliyor: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları

Çalışan anne babaların çocukları 23.00 ve sonrasında uyuyor!

Biz uyku koçları olarak danışmanlık görüşmelerimizde kişiye özel önerilerde bulunuruz. Türkiye'deki, özellikle özel sektörde çalışan ailelerin eve geliş süreleri geç olduğu için uyku güncesi incelemelerimizde gördüğümüz ortak nokta ebeveynlerin çocuklarını 23:00 ve sonrasında yatırmalarıdır. Bebeklerin uyku saatleri, biz yetişkinlerden farklıdır ve uykuya yatış saatleri ayına/yaşına göre ortalama 19:00 – en geç 21:00 arasında olmalıdır.

Karar senin....

Elbette ki çocuğun ailesi ile güzel ve kaliteli vakit geçirmesi çok önemli ancak bu noktada karar vermen gereken nokta şu: Çocuğunla vakit geçirmeyi, onun seni görmesini mi daha çok önemsiyorsun yoksa bazı günler çocuğunu akşamları görmemeyi göze alarak, onun yeterli miktarda ve gereken saatler arasında uyumasını mı? Karar senin....

Miniğine anlayış göster: Kendi Yatağında Uyumak İstemeyen Çocukları Anlama Kılavuzu

Bonus!

Bebeğini uyuturken zorluk çeken anneler için hazırladığımız ve bebekleri sakinleştirdiğini düşündüğümüz ninniler ve müziklerden oluşan 8 Öneriyle Annelerin Yardımcısı Bebek Uyutan Ninniler! adlı yazımıza bakmanı tavsiye ederiz.

Son olarak, ninni ve müzik örneklerinden oluşan çalma listemizi bebeğin için aşağıda paylaşıyoruz.