Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?

Hamile olduğunu öğrendiğin günden itibaren bebeğini kucağına alıp onu inceleyeceğin, sana benzeyip benzemediğini gözlemleyeceğin anı bekledin. İşte o an geldi. Ancak bebeğin, fotoğraflardaki nur topu bebeklere pek de benzemiyor. Endişelenmene gerek yok, yenidoğan bebeklerin görüntüleri ile ilgili aşağıda sıraladığımız 6 özellikle karşı karşıya olabilirsin.

Yenidoğan bebeklerde şişlik

Yenidoğan bebekte şişlik, en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Özellikle normal doğum yapmışsan bu, bebeğinin doğum kanalı boyunca en az 10 saatlik bir yolculuk yapması anlamına gelir. Bu durum da bebeğinin yüzünün şişmesine ve uzamasına sebep olur. Ters gelmiş bir yenidoğan baş şekli daha kısa ve geniş görünümlüdür. Sezaryen doğumda ise normal doğumun aksine bebeğinin başı ezik gibi görünebilir. Ancak 1 ila 2 hafta içinde bebeğinin başı normal şeklini alacaktır.

Yenidoğan bebeklerde bıngıldak

Bebeğinin başına dokunduğunda, iki adet yumuşak alan olduğunu fark edebilirsin. Bıngıldak denilen bu noktalar, bebeğinin henüz kapanmamış olan kafatası kemikleridir. Bunlar, doğum sırasında bebeğinin kafatası kemiklerini birbirine yakınlaştırarak doğumu rahatlatacak şekilde baş çapını küçültme işlevi görür.

Bebeklerde bıngıldak kaçıncı ayda kapanır?

Bebeğinin başının önünde bulunan bıngıldağın kapanması 9 ila 18 ay sürer. Baş arkasındaki bıngıldak ise 3. ayda kapanır.

Senden iyi olmasın, bebeğini korumada çok iyi: Bıngıldak Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Yenidoğan bebeklerde cilt yapısı

Yenidoğan bebeğinin teni çok duyarlıdır, ince ve saydam bir yapısı vardır. Vücudu yumuşak tüylerle kaplıdır. Özellikle yanaklarında, omuz başlarında ve sırtında tüyler bulunur.

Yenidoğan bebekte cilt kuruluğu

“Yenidoğan bebeğimin cildi çok kuru.” diyorsan, bu durumun yeni doğmuş bebeklerin derisinin doğumdan kısa süre sonra pul pul dökülmesi ile ilgili olduğunu söyleyelim. Bebeğinin soyulan derisi zamanla iyileşecek. Ancak deri çatlar ya da kanarsa, o bölgeye vazelin sürerek iyileşmesini hızlandırabilirsin.

Yenidoğan bebekte cilt soyulması

Doğumdan sonraki ilk günlerde, bebeğinin derisi soyulabilir. Özellikle avuç içi ve ayaklarda fark edeceğin bu soyulmalar doğaldır, endişelenme.

Yenidoğan bebekte cilt döküntüleri ise genellikle yüz çevresinde görülür. Sivilceye benzeyen noktacıklar, cilt gözeneklerinin ciltte bulunan keratin adındaki bir madde ile tıkanması sonucu oluşur. Bebeğinin cildi dış ortama alışınca, bu noktalar da kendiliğinden kaybolacaktır.

Bir diğer cilt döküntüsü ise “miliaria” denen ter bezleri iltihabıdır. Kırmızı renkte ve hafif kabartılar halindeki bu döküntüler bebeğin fazla sıcak tutulması sebebiyle oluşur. Bu döküntüler bebeğinin cildini kuru ve temiz tuttuğun, onu serin ortamlarda bulundurduğun durumda ortadan kalkar.

Bu noktada bir uyarıda bulunalım: Bebeğinin ilk başlarda el ve ayaklarının soğuk oluşunun sebebi, kılcal damar dolaşımının gelişmemiş olmasıdır. Yani bebeğinin yetişkinlere oranla daha çok üşüyor olması ile ilgili bir durum değil. Bu sebeple bebeğini evin içinde dahi şapka ve patiklerle tutmadan önce, onun üşüyüp üşümediğinden emin olmalısın. Bunu anlamak için ense ve sırtını kontrol edebilirsin. Bu iki bölge sıcaksa bebeğin üşümüyor demektir.

Bu arada bebeğinin cildinde ve saçlı derisinde sarımsı, sedefli gibi görünen kabuklarla karşılaşabilirsin. Korkmana gerek yok, bunlar konak adı verilen geçici kabuklar. Cildi düzenli nemlendirme ve sık sık banyo yaptırma ile bu sorundan kolayca kurtulabilirsin.

Ayrıntılı inceleyelim: Davetsiz Misafir Dediğin Böyle Olur: Bebeklerde Konak

Yenidoğan bebeğin cilt rengi

Yenidoğanın derisinin rengi, derinin inceliğinden ve altındaki kan damarlarından dolayı pembe ve kırmızı renktedir. Doğum sırasında ise kan dolaşımı henüz düzenli olmadığı için mavi ve mor renge benzer olabilir.

Yenidoğan saçı

Bebeğin saçsız ya da tamamen saçla kaplı olarak doğmuş olabilir. Ancak bir süre sonra o saçların döküleceğini şimdiden söyleyelim.

Yenidoğan bebekte saç rengi değişir mi?

Yenidoğan saç rengi, bebeğin doğumu sonrasındaki ilk 6 ay içinde değişebilir. Genellikle sarışın doğanlar daha koyu sarışına dönüşür ya da simsiyah saçları olan bebekler kumrallaşmaya başlayabilir.

Yenidoğanların gözleri

Bebeğin doğumdan itibaren 15 ila 25 cm mesafeyi görebilir. Birkaç hafta sonra ise hareket eden cisimleri kısa süreyle de olsa izlemeye başlar. Ancak yenidoğanlarda merkezi sinir sistemi, kas hareketlerine tam olarak koordine olamadığından gözde kaymalar görülebilir. Bu kaymalar 2 ila 6 ay arasında ortadan kalkar. 6. aydan sonra göz kaymaları hâlâ devam ediyorsa, bebeğini göz doktoruna götürsen iyi edersin.

Sende veya eşinde ileri derecede göz bozukluğu varsa,

Bebeğin prematüre doğmuşsa,

Bebeğinde göz çapaklanması oluyorsa yine doktorun yolunu tutabilirsin.

“Yenidoğan bebeklerde göz rengi nasıl olur, ne zaman değişir?” soruları da annelerin en çok merak ettiği konulardan biri. Yenidoğanın genellikle koyu gri ve mavi renkte olan göz rengi, 6 ila 9 ay arasında kalıcı rengine kavuşur.

Bu arada bebeğin 4 ila 6 haftalık oluncaya kadar gözyaşı dökmeden ağlar. Bu konuyla ilgili şaşırmana veya endişe etmene gerek yok.

Üzüldükleri işey neymiş öğren: Yenidoğan Bebek Ağlaması: Neden Ağlıyor? Ne Yapmalısın?

Yenidoğan bebeklerde doğum lekeleri

Bebeğinin cildinde farklı renkte ve büyüklükte lekeler bulunabilir.

Kan damarları kökenli lekeler arasında en yaygın olanı, boynun arkasında ve saç köklerinin başladığı bölgede görülen somon renkli lekelerdir. Bebeğin ağladığı ve ıkındığı zamanlarda kan akışı arttığı için belirgin hale gelen bu lekeler, kalıcı olsa dahi saçların altında kaldıklarından görünmezler. Yüzde bulunan somon lekelerinin çoğu ise 5 yıl içinde geçer.

Doğumdan sonraki birkaç ay içinde oluşan ve kabarık olan lekeler ise çilek lekeleridir. Bunlar cildin üst tabakalarındaki damarların aşırı büyümesinden kaynaklanır. Genellikle tedavi gerektirmeden, bebeğinin okul çağına geldiği dönemlerde kendiliğinden yok olurlar.

Yenidoğan bebeğinin doğum lekesi sırtta ve omurga üzerindeyse, ayrıntılı bir değerlendirme için doktora başvurman iyi olur.

Bebeklerde Doğum Lekesi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey adlı yazımızda doğum lekesi çeşitlerinin neler olduğunu ve tedavi yöntemlerini tek tek anlattık.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: