Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde göbek fıtığı yenidoğanlarda sık sık görülen ve tedavisi oldukça kolay olan bir problem. Bu yazımızda bebeklerde göbek deliğinin dışarı çıkması ve fıtık tedavisi hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladık!

Bebeklerde göbek fıtığı neden olur?

Bebek henüz anne karnındayken göbek bağı, göbek deliğine bağlanır. Bu bölgedeki kaslar arasında ise göbek bağı ve üzerindeki damarlara yer açabilmek için bir aralık bulunur. Normalde bu açıklık doğumdan hemen önce kapanır ve herhangi bir probleme neden olmaz.

Ancak bazen, bu kasların güçsüz olması nedeniyle açıklık kapanmaz, bu bölgeden bağırsak ya da yağ dokusu fırlayarak dışarı çıkar. Sonucunda da göbek fıtığı ortaya çıkar. Bazen bebeklerde göbek deliğinin dışarı çıkmasının sebebi de budur.

Bebeklerde göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde göbek çıkıntısı akla fıtık şüphesini getirebilir. En doğru teşhisi tabii ki doktorun koyacaktır. Bebeklerde göbek fıtığı nasıl anlaşılır, söyleyelim.

  • Göbek deliği çevresinde yumuşak yumru, şişkinlik,
  • Bu şişliğin normalde görülmemesi; ağlama, ıkınma, öksürme gibi durumlarda ortaya çıkması,
  • Şişlik üzerine bastırıldığında yer değiştirmesi ya da içeri girmesi, göbek fıtığının belirtilerindedir.

Bebeklerde göbek fıtığı ağrı yapar mı?

Bebeğinin göbeğinde bir şişlik gördüğünde endişelenmen mümkün. Ama bilmen lazım, pek çok türünün aksine göbek fıtığı, tıbbi açıdan büyük bir sorun yaratmaz. Bebeğinde herhangi bir acıya da neden olmaz.

Bu konuda önemli: İnmemiş Testis Sorunu

Bebeklerde göbek fıtığı nasıl geçer?

Bebeklerde göbek fıtığı için ne yapılmalı

Bebeklerde göbek fıtığı için ne yapılmalı?” diye merak ediyorsan öncelikle şunu bilmelisin. Yenidoğan bebekte görülen göbek fıtığının aslında farklı bir özelliği var. Doğumdan önce kapanması gereken açıklık, bebek 1 yaşını doldurana kadar kapanabiliyor. Yani bebeklerde göbek fıtığı sorunun 1 yıl içinde kendi kendine düzelme ihtimali oldukça yüksek.

Ancak bebeğin 3 yaşına geldiğinde fıtığı hale iyileşmediyse tedaviye başlanması gerekir. Çünkü fıtığın sıkışarak boğulma ihtimali vardır. Bebeklerde göbek fıtığı boğulması nadir görülse de ihtimal her zaman söz konusudur, bu yüzden riske atmamak gerekir.

Eğer bebeğinin göbek fıtığı;

  • Elle bastırıldığında içeri girmezse,
  • Birden hızlıca büyüdüyse,
  • Kusmaya neden oluyorsa boğulmanın olduğunu düşünüp doktora başvurmalısın.

Bebeklerde göbek fıtığı tedavisi, cerrahi müdahale ile yapılır. Bu yüzden ilerleyen yaşlarda sıkıntı yaşamaması için doktorun önerdiği takdirde erkenden ameliyatı yaptırmanı öneririz.

Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı oldukça risksiz ve basittir. Hatta çoğu zaman ameliyatın ardından hastanede yatış bile gerekmez, bebek hemen taburcu edilebilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası pansumanlara dikkat ettiğin ve bölgeyi temiz tuttuğun takdirde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Bebek göbek fıtığı bandı, korsesi gibi ürünleri kullanmak, fıtığı iyileştirmek yerine ameliyat durumunu iyice zorlaştırır. Bu yüzden sarmak ya da sıkıştırmak doğru bir yöntem değildir.

Bu arada halk arasında bebeklerde göbek fıtığına para bağlamak gibi oldukça yanlış bir yöntem de var. Bunun herhangi bir faydası olmadığı gibi üzerinde pek çok mikrop barındıran metal bir maddeyi bebeğin vücudu ile temas ettirmek de oldukça yanlış bir uygulamadır.

Buna da bak: Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Tanya Remer Altmann/Steven P. Shelov
  • Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları