Anensefali: Önemli Bir Doğumsal Hastalık!

Anne karnında başlayan ve hayatı ciddi şekilde etkileyen bir hastalık olan anensefali hakkında merak ettiğin her şeyi bu yazıda bir araya getirdik.

Anensefali nedir?

Anensefali; anne karnındaki bebeğin kafatasının ve beyninin yeterli şekilde gelişmemesi ile meydana gelen bir sorundur. Anensefali durumunda bebeğin beyni tam olarak kapanmaz. Kafatası eksik, yani beyni dışarıya açık şekilde doğar. Ayrıca beynin düşünme fonksiyonunu yerine getiren ön kısmı da gelişim göstermez.

Anensefali nedenleri nelerdir?

Anensefalinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak etki ettiği düşünülen bazı ciddi durumlar söz konusu. Bunların başında beslenme ve kontrolsüz, takibi yapılmayan gebelik geliyor. Folik asit eksikliğinin anensefaliyi %70 oranında etkilediği düşünülüyor.

Bu nedenle ne yazık ki ülkemizde kırsal bölgelerde görülme olasılığı yüksek. Yanlış beslenme, doktor kontrollerinin yapılamaması, yapılsa da doktorun tavsiyelerine ve takviyelerine uyulmaması gibi durumlar, anensefali ihtimalinin artmasına neden oluyor. Ayrıca bakır ve çinko eksikliğinin de bu sorunu tetiklediği düşünülüyor. Bu yüzden, henüz hamile kalmadan önce bile folik asit kullanmaya başlamak çok önemli.

Anensefalinin genetik bir aktarımla ortaya çıktığı da düşünülüyor. Ayrıca annenin içinde bulunduğu kötü yaşam şartları, çevre ve varsa kullandığı tehlikeli ilaçlar da anensefaliyi tetikleyen nedenlerden.

Mutlaka oku: Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

Anensefali nasıl tespit edilir, belirtileri nelerdir?

“Anensefali kaçıncı haftada belli olur?” diye soruyorsan, hemen cevaplayalım. Bu sorun, hamileliğin 3. ve 4. ayları içerisinde yapılan rutin ultrasonlarda kolayca tespit edilir. Annede bununla alakalı herhangi bir belirti görülmez.

Aman ihmal etme: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Anensefali tedavisi var mıdır? Anensefali bebek yaşar mı?

Ne yazık ki anensefali tedavisi yok. Anensefali hastalığına yakalanan bebekler, anne karnında, doğum sırasında ya da doğumdan çok kısa bir süre sonra hayatını kaybederler.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer Altmann

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.