Bebek Pudrası Hakkında Bilmen Gerekenler

Bebek pudrası yalnızca bebeklerin cildinde değil kadınların da cilt bakımında çok sık kullandığı ürünlerden biri. Ancak ne yazık ki bebek pudrası ismi kadar masum değil ve ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Bu yazımızda bebek pudrası ne işe yarar? Başta sivilce olmak üzere hangi problemlere iyi geldiği düşünülüyor? Bu sorulara yanıt verirken seni talk pudraların bilinmeyen yönleriyle tanışmaya davet ediyoruz!

Bebek pudrası nedir?

Talk pudra olarak da adlandırılan bebek pudrası geleneksel olarak bebeklerde pişiği engellemek ve cildin yumuşak olmasını sağlamak için kullanılan bir toz. Bu özelliklerinin yanı sıra kadınların da cilt bakımından makyaja, saçtan sivilce problemine kadar pek çok alanda kullandığı da ürün.

Bebek pudrası ne işe yarar?

Aslına bakarsanız kullananlara göe bebek pudrası faydaları saymakla bitmiyor. Aşağıda bebek pudrasının başlıca kullanım alanlarından bahsettik.

  • Bebeklerde pişiği engellemek,
  • Cildi yumuşatmak,
  • Aşırı yağlı ciltlerde fondöteni sabitlemek,
  • Yüzde terlemeyi azaltmak,
  • Sivilceyi kurutmak,
  • Cildin pürüzsüz görünmesini sağlamak,
  • Saç diplerindeki yağlanmayı engellemek,
  • Kirpikleri dolgun göstermek,
  • Makyajda kalıcılık sağlamak.

Her ne kadar masum bir ürün gibi görünüp oldukça basit ve fonksiyonel amaçlar için kullanılsa da bebek pudrasının faydasından çok zararı var diyebiliriz. Şimdi bebek pudrasının hem faydalı hem de zararlı olduğu konulara değinelim!

1. Pişiğe iyi gelmiyor

Pişik, bebeklerde en sık karşılaşılan cilt sorunlarından. Bebeklerde pudra kullanımının en yaygın olduğu şeylerden biri de pişik problemi. Peki sanıldığı gibi bebek pudrası pişiğe iyi gelir mi?

Uzmanlar bu soruya kesinlikle hayır, yanıtını veriyorlar. Çünkü bebek pudrası, aslında vücuttaki nemi çekerek içine hapsediyor. Bu da cildin kurumasına yol açarak pişiği geçirmek yerine, aksine tetikliyor. Yani piyasada en iyi bebek pudrası olarak satılan ürünleri kullanmaya başlamadan önce iyi düşünmende fayda var.

Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: Bebeğime bebek pudrası kullanmanın bir faydası olur mu?

2. Enfeksiyon riskini artırıyor

Bebek pudrası zararlı mı, konusuna bir açıklık getirelim. Yapılan araştırmalar talk pudranın pek çok sağlık problemine yol açtığını gösteriyor, enfeksiyon da bunlardan biri. Biliyorsun ki bebek pudrası döküldüğü zaman etrafa toz parçacıkları yayılıyor. Bu toz parçacıklarının akciğere yapışarak ciddi enfeksiyonlara yol açabilme riski var.

Pudra, yapısından ötürü koltuk altı, boynun alt kısmı ve eklemlerin kıvrım yerlerinde birikebiliyor. Özellikle isilik problemi için boyun bölgesine sürülen bebek pudrasının, hava yoluyla birlikte miniğinin akciğerlerine yapışma riski çok daha yüksek. İster kendin ister bebeğin için kullan, bu tehlike ikinizi de kapsıyor.

Detaylarıyla anlattık: Bebeklerde İsilik Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

3. Kansere yol açıyor

bebek pudrası kanser yapar mı

Bebek pudrası cilt bakımında yetişkinler tarafından da çokça kullanılan bir ürün. Maske, makyaj yapımı ve saç bakımı gibi birçok alanda kadınlar tarafından tercih ediliyor.

Ancak yapılan araştırmalara göre bebek pudrasının içeriğinde yer alan asbest, akciğer zarı kanserine yol açabiliyor. Dünya üzerinde bunun örnekleri mevcut ve konuyla ilgili hala görülen davalar var. Bu sebeple başta Amerika olmak üzere bazı ülkelerde bebek pudrası kullanımı yasaklanmış.

Öğren bakalım: Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur, Ne İyi Gelir?

4. Yumurtalıklarda tümörlere sebep oluyor

Bebek pudrası zararlarından biri de tümöre yol açması. Bebek pudrasının toz parçacıkları ürogenital sistem boyunca hareket ederek yumurtalıklara yerleşebiliyor. Yapılan araştırmalara göre genital bölgede sıklıkla kullanılan bebek pudrası, yumurtalık tümörlerine yol açıyor. Yani, genital bölgede bebek pudrası kullanımı çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Ne miniğinin ne de kendi sağlığını tehlikeye atmak istemezsin değil mi?

5. Solunum sorunlarına neden oluyor

Toz halinde dökülen bebek pudrasının miniğinin akciğerlerine inebileceğini öğrendin. Bu toz parçacıklarının, akciğerlere inen yabancı cisimlerle aynı etkiyi gösterme riski var. Ayrıca bebeğin 18. aya gelene kadar etrafındaki cisimleri ağzına götürebilir. Yani, bebeğinin pudra kutusuyla buluşması tehlikeli sonuçlar doğurabilir, aman dikkat.

Hazırlıklı olmanda fayda var: Bebeklerde İlk Yardım

5. Sivilceye iyi geliyor

ası sivilce izlerini geçirir mi

Bebek pudrası sivilcelere iyi gelmesi sebebiyle de kullanılıyor. Peki sanıldıığı gibi bebek pudrası sivilce izlerini geçirir mi? Evet, pudra aknelerin üzerine sürüldüğü takdirde sivilceyi kurutarak yok etme sürecini hızlandırıyor. Nemi emdiği için aynı zamanda sivilce oluşumunu ve cildin parlamasını da engelliyor. Ciddi problemler olmadığı sürece ciltteki lekelere karşı da etkili olduğu söyleniyor. Ancak yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü, bunu tekrar bir düşün.

6. Ayakkabı kokusunu engelliyor

Ayaklar uzun süre ayakkabının içinde havasız kaldığında kötü kokabiliyor. Bebek pudrası kokusuyla buna da çözüm getiriyor. Etkili bir sonuç almak için pudrayı dökmeden önce ayaklarını yıkamalısın.

7. Yağ lekelerini çözüyor

Bebek pudrasının kullanım alanları yalnızca ciltle sınırlı değil. Talk pudra, kıyafetlere dökülen yağ lekelerine karşı çok etkili. Yağ lekesinin olduğu bölgeye pudra serpip bir süre beklersen, giysiyi ılık suyla yıkadığında lekenin kendiliğinden geçtiğini göreceksin.

8. Bebek pudrası yerine, mısır nişastası!

Bebek pudrası neye iyi gelir, hangi riskleri barındırır, artık biliyorsun. Bebeğinin cilt bakımı için talk pudra kullanmak oldukça tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Bunun yerine, alternatif olarak mısır nişastası ve doğal yağlar kullanarak kendi bebek pudranı yapabilirsin.

Mısır nişastası özlü bebek pudralarını yaz aylarında miniğinin terleyen deri kıvrımlarının arkasında ve dirsek içlerinde kullanabilirsin. Bezin değdiği bölgedeki kızarıklık ve pişiğe karşı da etkili oluyorlar. Ancak bu pudrayı da direkt olarak bebeğinin cildine sürmemen gerekiyor. Öncelikle bir pamuğa dökmeli ve partiküllerden arındırdıktan sonra deriyle temas ettirmelisin.

Bu da ilgini çekebilir: Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: