Amniyon Sıvısı Nedir? Azalınca ve Artınca Ne Olur?

Amniyon sıvısı (bebeğin suyu) bebeğin anne karnındaki gelişimi ve sağlığı için hayati bir önem taşıyor. Zaman zaman amniyon sıvısının azalması ya da artması gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Bu problemlere hazırlık olmak ve neler yapabileceğini bilmek sana büyük kolaylık sağlayabilir. Amniyon sıvısı ile ilgili öğrenmen gereken her şeyi bu yazıda anlattık.

Amniyon sıvısı nedir?

Amniyon mayii ve amniyotik sıvı olarak da bilinen amniyon sıvısı, hamilelikle birlikte oluşan amniyotik kese içerisinde bulunur ve bebeğinin anne karnında sağlıklı kalmasını sağlar. Bebeğin suyu olarak da bilinen bu sıvının;

  • Bebeği dış etkenlerden ve enfeksiyonlardan korumak,
  • Sabit bir sıcaklık sağlamak,
  • Rahat hareket etmesi için uygun ortam oluşturmak,
  • Akciğer, kas-iskelet ve sindirim sisteminin gelişmesini sağlamak gibi görevleri vardır.

Amniyon sıvısı rengi

Amniyon sıvısı rengi nasıldır

Amniyon sıvısı rengi genellikle berraktır, sıcaklığı 37 derecedir. %99’u su, geri kalan %1’i inorganik tuzlar, organik maddeler, proteinler, tüyler ve bebekten dökülen doku hücrelerinden oluşur.

Bu içeriğe zaman zaman bebeğin idrarı eklenebilir. Bebeğin amniyon sıvısını yutmasında bir sorun yoktur. Sıvının miktarı hamileliğinin başlarında 20 ml civarında olabilir, doğuma doğru oranı 1 litreyi bulabilir.

Bunu da öğren: Plasenta Previa Ne Demek? Belirtileri, Riskleri ve Tedavisi Neler?

Amniyotik sıvı kaç cm olmalı, söyleyelim. Amniyotik sıvı ölçümlerinde 5-25 cm yükseklik veya 800-1000 ml ölçüm normal seviyeleri gösterir. Sıvı miktarının çok az olmasına oligohidramniyos ve çok fazla olmasına ise polihidramniyos denir.

Amniyon sıvısını azaltan yiyecekler

Amniyon sıvısının artmasının ya da azalmasının beslenmeyle herhangi bir ilgisi yok. Dolayısıyla amniyon sıvısını artıran yiyecekler diye de bir şey yok. Bu nedenle yalnızca doktorunun önerilerini uygulamanı, etraftan duyduğun beslenme tavsiylerini ciddiye almamanı öneririz.

Bu süreçte doğru bir beslenme düzenine sahip olmak için hamilelikte sağlıklı beslenme uzmanları ve diyetisyenleri ile iletişime geçebilirsin.

Amniyon sıvısı azalması

Amniyon sıvısı rengi nasıldır

Amniyon sıvısının yetersiz olmasına oligohidramnios adı verilir. Genellikle hamileliğin son 3 ayında görülür. Eğer azalma oranı çok yüksek değilse sorunsuz bir hamilelik geçirebilirsin ancak miktar ciddi şekilde azalırsa bazı sorunlar söz konusu olabilir. Amniyon sıvısının azalması hakkındaki tüm sorularını aşağıda yanıtladık.

Amniyon sıvısı neden azalır?

  • Bebeğinde böbrek sorunlarının olması,
  • Plasentada kan oranının azlığı,
  • Hipertansiyonun olması,
  • Plasentada yırtık varlığı,
  • Vücudundaki sıvı oranının azalması,
  • Yüksek şeker gibi sorunlar oligohidramnios’u tetikler.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Suyun Azalması Neden Olur? Nasıl Engellenir?

Suyu biten bebek ne kadar yaşar?

Özellikle bebeğinin ilk 6 ayda suyu azaldıysa detaylı ultrason yapılması gerekir. Test sonuçlarına göre bir karar verilir, eğer bebeğinin doğum tarihi yakınsa doktorun doğumu hemen başlatmayı düşünebilir.

Daha doğuma çok varsa ve prematüre bebeğinin doğumu gerçekleştirilmezse, sana ve bebeğine olabilecek zararlar doktorun tarafından değerlendirilir. Doğumun başlatılıp başlatılamayacağına ya da gebeliğin ne kadar sürdürülebileceğine doktorun karar verir.

Bunları da öğren: Hamilelikte Yaşanan Göbek Kordonu Sorunları Neler?

Amniyon sıvısı nasıl artar?

Eğer gebelikte suyunun azaldığı teşhisi konursa doktorun sana bol bol istirahat etmeni ve çok su içmeni önerecektir. Oligohidramniosun sebebinin yüksek tansiyon veya gebelik şekeri olması durumunda ise bunları kontrol altında tutabileceğin bir tedavi yöntemi uygulanabilir.

Amniyon suyunun azalması bebeğini tehdit edecek bir boyuta gelirse doktorun amniyon sıvısını artırmak için amniyoinfüzyon adı verilen, sıvı seviyesini yükseltecek bir tedaviye başlayabilir.

Amniyon sıvısının fazla olması

Amniyon sıvısı rengi nasıldır

Hamilelikte suyun fazla olması olarak da bilinen polihidramnios, amniyon sıvısının 1000 ml’den fazla olması durumudur. Bu sorun çoğunlukla kısa sürelidir ve tedaviye bile gerek olmadan kendi kendine düzelebilir. 100 hamilenin 3’ünde bu sorun görülebilir. Amniyon sıvısı neden artar, bakalım.

  • Bebeğin mide problemlerinin olması,
  • Aşırı idrar atılımı,
  • Bebeğin yutma sorunlarının olması,
  • Anne ile bebeğin kanının uyuşmaması,
  • Bebeğin merkezi sinir sisteminde sorun olması gibi nedenler amniyon sıvısının artmasına neden olur.

Takip et, seni neler bekliyor öğren: Hafta Hafta Hamilelik

Hamilelikte bebeğin suyunun fazla olması zararlı mıdır?

Polihidramniosun;

  • Bebeğin doğum için en uygun konuma gelmemesi,
  • Kordon sarkması,
  • Doğumdan sonrası kanama,
  • Ölü doğum gibi sıkıntılara yol açma riski vardır.

Eğer sıvı oranı ciddi şekilde yükseldiyse doktorun amniyosentez yaptırmanı isteyebilir ve bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Çünkü sorunun tam olarak neden kaynaklandığının bulunması gereklidir.

Ayrıntısı burada: Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır?

Hamilelikte suyun bitmesi

amniyon sıvısının bitmesi

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının hiç kalmaması durumuna anhidramnios ismi verilir. Ultrasonda kolayca ortaya çıkar, başka ciddi bir belirtisi yoktur. Sıvı oranı 30 mm’nin altına düştüğünde anhidramniostan bahsedilebilir.

Nedenleri oligohidramniosla aynıdır. Böyle bir durumda bebeğin akciğerlerinin gelişimi ve hareketi çok azdır.

Bu durum gebeliğin ilk haftalarında meydana geldiğinde genellikle pek olumlu sonuçlar ortaya çıkmaz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalanlar hemen “Anne karnında susuz kalan bebek ne kadar yaşar?” sorusunu soracaktır. Bunun için net bir şey tabii ki söylenemez ama ölü doğum gibi bir sorunla karşılaşılacağını da bilmek lazım. Bunlar dışında bebeğin doğumdan kısa bir süre sonra ölümü, solunum problemlerine sahip olarak dünyaya gelmesi gibi durumlar da görülebilir.

Amniyon sıvısının bitmesi durumunda genellikle yapılacak çok bir şey yoktur. Doktorun hamileliğinin haftasına göre seni takip eder ve eğer ilk haftalardaysan anne karnında ölüm nedeniyle muhtemelen kürtaj yapılır.

Neler olacağını öğren: Hamilelikte Suyun Gelmesi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff
  • Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis/Judith Schuler