Hamilelik Kitaplarından Altı Çizili 30 Altın Bilgi

Hamilelik çok özel ve önemli bir olay. Gebelik dönemi için doğru ve faydalı bilgilere erişmek çok önemli. Senin de diğer tüm hamileler gibi kendinin ve bebeğinin sağlığı için çılgınca araştırma yaptığını biliyoruz. Bu yolda hamilelik üzerine yazılmış, faydalı bazı kitaplardan derlediğimiz oldukça faydalı 30 altın bilgiyi senin için sıraladık. Hem de hamilelik kitapları edinmek istiyorsan sana bir yol göstermiş olduk.

Yakında bunlara da ihtiyacın olacak, şimdiden notunu al: Anneysen Öneriyor: Masaldan Boyamaya Birbirinden Faydalı Bebek Kitapları

“Hafta Hafta Hamileliğiniz”

Yazar: Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler

Beyaz Balina Yayınları

“Hamilelik bir süreçtir, hastalık değildir. Bununla birlikte hamile bir kadın da hasta değildir.”

“Hamilelikte sabah bulantısından korunabilirsiniz. Yeni yapılan bir araştırmaya göre hamile kalmadan önceki yıl fazla miktarda doymuş yağ -kırmızı ette ve peynirde bulunan yağ- tüketen kadınların hamilelik döneminde yoğun sabah bulantısından şikayet etme riski daha yüksektir. Hamile kalmayı düşünüyorsanız bu gıdaları azaltmalısınız.”

“Babaya tavsiye: Eşinize bol bol sarılın. Bu özel zamanda daha fazla sarılmak ve kucaklanmak birçok kadının hoşuna gider.”

“Birçok kadın cinsel aktivitenin bebeğe zarar verip vermeyeceğini merak eder. Eğer az riskli bir hamilelik geçiriyorsanız ne cinsel ilişki ne de orgazm bir sorun oluşturur.”

“Sigara ve diğer tütün ürünlerini içmek, bebeğin büyümesini engelleyebilir. Ne kadar çok sigara içilirse bebek o kadar zayıf ve küçük olur.”

Hamilelikte Sigara İçmekle İlgili Dumanlı Bilgiler

“Kilonuz arttıkça yemeği kesmeyin ve öğünleri atlamaya başlamayın. Sizin ve bebeğinizin sağlıklı bir diyetten alacağınız bütün kalorilere ve bütün kalorilere ve besinlere ihtiyacınız var.”

“Hamile kadınlar sık sık hamilelikte seyahat etmenin bebeklerine zarar verip vermeyeceğini sorarlar. Eğer hamileliğinizde sorun yoksa ve yüksek risk altında değilseniz, seyahat etmek genellikle uygundur.”

“Hamilelikten Üç Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum”

Çeviri: Demet Uysal

Kaknüs Yayınları

“Vücudunuzun çarpıcı değişikliklere uğradığına şahit olacağınız, hayatın inanılmaz bir döneminin başındasınız. Hamile kaldığınız andan itibaren bebeğiniz olağanüstü bir hızla gelişip, minicik bir pıhtıyken bir karpuz büyüklüğüne ulaşacak.”

“Bebeğinizin doğumu, o andan itibaren her sözünüz ve hareketinizle çocuğunuzu şekillendirerek onu eşi benzeri olmayan bir insana dönüştürdüğünüzü fark etmenizi sağlar. Bu, büyük bir sorumluluktur.”

“Döllenmiş yumurta rahme yerleşirken, kadınların yaklaşık %20’sinde 'yerleşme kanaması' olur.”

“Fena halde aşerebilir ya da geceleyin bazı yiyecekleri sindiremediğinizi fark edebilirsiniz. Teoriler bunun sebebi olarak, hormonların etkilerinden tutun da vücudunuzun belli gıdalara ihtiyaç duyduğunu hissetmesine kadar farklı etkenler öne sürmektedir.”

“Ekstra demir, lütfen!

Demir, kırmızı kan hücrelerinizin oksijen taşıma kapasitesini arttırır, bu dönemde vücudunuzun ihtiyacı neredeyse normal zamanlardakinin iki katı kadardır. Doktorunuz tarafından tavsiye edilmediği sürece demir takviyesine gerek yoktur, fakat her gün demir bakımından zengin yiyecekler tüketin.”

“Hamileyken, hafif aerobik egzersizleri yapıyormuş gibi nabız sayınız %20 artar.”

“Hamilelik boyunca vücut ısınız biraz yüksek olur. Hem kendinizi hem de bebeğinizi sıcaktan korumak için daha çabuk terleyeceksiniz.”

“Dil edinimi 25. hafta civarında başlar, çünkü bebekler aralıksız bir şekilde annelerini dinleyip ana dillerinin konuşma ritmini öğrenirler.”

“Işıldama zamanı! Gerçekten ışıldıyor musunuz? Teniniz parıl parıl, saçlarınız ışıltılı ve harika göründüğü için yüksek progesteron seviyesinin ve artan kan miktarınızın etkileri dışarıdan da açıkça fark edilebilir."

“İçinizde tam anlamıyla bir insan yetişiyor, bu nedenle ara sıra bitkin düşmeniz gayet normal. Bunu vücudunuzun dinlenme ve uyku ihtiyacı olduğunun bir işareti olarak görün.”

“Karındaki normal ses seviyesi yaklaşık 75 desibeldir. Bebeğiniz için bu sesle sizin camları açık araba kullanırken duyduğunuz ses aynıdır. O uğultuyu bir düşünün!”

“Hamilelik döneminde ağda, yüz bakımı, pedikür ve manikür yaptırmanızın hiçbir sakıncası yoktur, sadece cildiniz çok daha hassas olabileceği için güzellik uzmanınıza hamile olduğunuzu (belli olmuyorsa) söyleyin.”

“Bebeğiniz amniyotik sıvıyı içip daha sonra bu sıvıya idrarını yapar; ancak amniyotik sıvının tamamı her iki üç saatte bir devridaim olur.”

Mayo Clinic Sağlıklı Gebelik Rehberi

Yazar: Roger Harms, Myra Wick

Eksik Parça Yayınevi

“Eğer vejeteryanseniz, yemek tarzınızın bebeğiniz açısından sorun yaratıp yaratmayacağı konusunda kaygılarınız olabilir. Merak etmeyin, eğer sağlığınız yerindeyse, gebelik sırasında pekala da diyetinize sadık kalabilir ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilirsiniz.”

“Emniyet kemeri bağlarken, karın emniyet kemerini karnınızın altından ve uyluklarınızın üstünden bağlayın. Çapraz omuz kemerini göğüslerinizin arasından geçirin. Kemerin sımsıkı bağlanmış olmasına dikkat edin.”

“Duygularınızın karmakarışık olacağını bilin; çünkü öyle olacak. Gebelik heyecanlı, sıkıcı, tatmin edici ve sinir bozucu bir şeydir ve bazen tüm bu duygular aynı anda yaşanır. Bazısı rahatlatan, bazısı huzursuzluk veren yepyeni ve beklenmedik başka duygular da yaşayabilirsiniz.”

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?

Yazar: Heidi E. Murkoff ve Sahron Mazel

Epsilon Yayınları

“Aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli şey şudur: Hamileliğiniz süresince bebeğinizin iyiliği, sizin iyi olmanıza bağlıdır. Eğer siz iyi beslenmiyorsanız, bebeğiniz de beslenemez.”

“Günün sonunda biraz bitkin mi hissediyorsunuz? Akşamları dışarı çıkmak yerine rahatınıza bakın ve vitesi boşa almak için geceyi beklemeyin. Eğer ikindi vakti biraz kestirme fırsatı bulursanız, sakın kaçırmayın.”

“Evdeki en rahat yer olmayabilir belki ama tuvalet çoğu hamile kadının en fazla oturduğu yerdir. Şunu kabul edelim, tuvalete gitmeniz gerekiyorsa gerekiyordur, bu günlerde de durmadan gitmeniz gerekiyor olabilir. Durmadan çiş yapmak her zaman münasip olmasa da kesinlikle normaldir.”

“Acıktınız mı? İkinci trimesterde iştahınızın yavaş yavaş açıldığını göreceksiniz. Ama liseli oğlanlar gibi buzdolabının önünden ayrılamıyorsanız, belki de karnınızda onlardan birini taşıdığınız içindir. Araştırmalar, erkek bebek bekleyen anne adaylarının kız bebek bekleyenlere göre doğuma kadar daha fazla kilo aldığını göstermektedir. Alın size üzerinde düşünülecek bir şey!”

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı

Yazar: Ayşe Öner

Klan Yayıncılık

“Doğum, sadece hamileliğin fizyolojik olarak bitmesi değildir. Kadının vücuduyla ve ruhuyla yaşadığı, hayatındaki en önemli deneyimdir.”

“Anne doğum esnasında korunup kollandığını ve güvende olduğunu hissetmelidir. Her türlü müdahalede izni alınmalıdır. Çünkü tüm müdahaleler bedenine ve bebeğine yapılacaktır. Bu iznin alınmaması ve annenin karara aktif katılımının sağlanmaması, doğum sonrasında annede geriye dönük pişmanlıklar bırakır.”

Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü

Yazar: Müge Özyurt Şafak

Alfa Basım Yayın

"Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hamile olduğunuzu yeni öğrendiyseniz yapmanız gereken ilk iş, beslenmenin ne olduğunu öğrenmek olmalıdır. Beslenme, sandığımız gibi sadece karın doyurmak ve açlık duygusunu bastırmak değildir. Beslenme, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarda vücuda alınmasıdır."

"Mutlaka şahit olmuşsunuzudur; hamile kadınlar, “İki kişilik yemeliyim!” gibi bir hisse kapılırlar. Çevremizdeki insanlar da bu görüşü desteklediği için kendilerini yemek yemek konusunda iyice şımartıp hamilelik süresince ihtiyaçlarından fazla yiyip kilo alırlar. Oysa yapılan çalışmalar eğer anne adayı yeterli ve dengeli besleniyorsa gebeliğin 20. haftasına kadar ilave bir enerji alımına gerek olmadığını gösteriyor."