Hamile Kalmak İsteyenlerin Tüketmemesi Gereken 12 Gıda!

Gebe kalmayı isteyen kadınların akıllarını en çok kurcalayan konulardan biri, hamilelik öncesi beslenme düzeninde yapılması gereken değişikliklerdir. Eğer sen de bebek sahibi olmayı planlayan kadınlardan biriysen, ne yediğin kadar ne yemediğinin de önemli olduğunu belirtelim.

Bu yüzden hazırladığımız yazıda "Hamile kalmak isteyenler ne yememeli?" sorusunu 12 maddeyle cevapladık. Hemen okumanı ve uygulamaya çalışmanı öneririz.

1. Hamburger, patates kızartması

Yumurtlama döneminde karşılaştığın sorunların birçoğu yüksek oranda trans yağ, hayvansal protein ve karbonhidrat içeren gıdalar tüketmenle alakalı! Bu gıdaları sık tüketen kadınların yumurtlama sorunlarıyla daha sık karşılaştıklarını gösteren araştırmalar var. Bu sebeple hamile kalmak için trans yağ, hayvansal protein ve karbonhidrat taşıyan ağır yiyecekleri tüketmemeni öneririz. Bunların en ünlüleri ise hamburger ve patates kızartması ikilisi!

Yalnız patatesi kızatma, cips gibi aşırı yağlı ya da fırında yüksek ısı ile pişirmediğin sürece tüketmen yararlı olabilir. Çünkü patatesin hem hamile kalma hem de hamilelik ve emzirme dönemlerine sağlıklı etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz.

Hamile kalmaya çalıştığın dönemlerde tüketmenin iyi olacağı besinler hakkında bilgi için, Hamilelik Öncesi Beslenme Listesi’nde Bulunması Gereken 10 Yiyecek! adlı yazımıza bakabilirsin.

2. Yağlı börekler

Aynı açıklamaların masaların vazgeçilmezi bol yağlı börekler için geçerli olduğunu belirtmemize bile gerek yok!

3. Paketli bisküviler

Sıklıkla tüketilen bir başka şey ise paketli bisküviler! Uzun zaman boyunca dayanabilen, tok tutsa dahi besleyici olmayan ve katkı maddeleri içeren paketli bisküviler hamile kalma şansını düşürüyor. Bu yüzden uzak durman iyi olur.

Hepsine elveda: Hamile Kalmak İsteyenler İçin Uzak Durulması Gereken 10 Şey!

4. Beyaz ekmek

Beyaz şeker ve un içeren rafine karbonhidratlar direkt olarak doğurganlığı etkilemiyor olsalar dahi, kan şekerini hızlıca yükselterek insulin direnci riskini arttırırlar. Ayrıca fazla kiloya da sebep olarak hamile kalma ihtimalini düşürebilirler.

Bu nedenle beyaz ekmek tüketimini bırakmanı öneririz. Onun yerine tam tahıllı olan ekmekleri tüketebilirsin.

5. Makarna

Beyaz ekmekte olduğu gibi makarnada da rafine karbonhidrat bulunur. Enerji için karbonhidrat tüketmen gerekli olsa da, makarnadan aldığın karbonhidratın fazlası yağ olarak depolanacağı için makarnanın belli bir miktarda tüketilmesi uygundur. Bu sebeple, yapımı sırasında bol miktarda yağ ve sos eklediğin makarna gibi diğer gıdaları da fazla tüketmemeye özen göstermelisin.

Bak, bunlar çok faydalı: Beslenme Programına Alman Gereken 7 Vitamin ve Mineral!

6. Kremalı pastalar

Aynı durum kremalı pastalar, kurabiyeler ve kekler için de geçerli! Beyaz şeker vücuda hiçbir yararı olmayan ve kilo almana sebep olarak gebe kalma sürecinde yumurtlamanı zorlaştıran etkilere sahiptir.

7. Reçel

Kremalı pasta gibi ürünlerin yanı sıra reçel, marmelat gibi yüksek oranda şeker içeren yiyecekleri de olabildiğince hayatından çıkartmaya çalışmalısın.

Denemeye değer: Bu Besinler Doğurganlığı Arttırıyor!

8. Cıva oranı yüksek balık

Bazı balıklar yüksek oranda cıva ve ağır metal içerirler. Bu balıkların hem hamile kalmanın planlandığı hem de hamilelik ve emzirme dönemlerinde sorunlar yarattığına dair araştırmalar bulunur. Bunun sebebi, balıktaki cıvanın vücut tarafından kolayca emilerek, hamile kaldığın durumda plasentaya geçmesidir. Plasentaya geçen cıva, ceninin beyin ve sinir sistemi gelişiminin olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Bu yüzden yüksek oranda cıva içeren balıklardan uzak durmalısın. Bu balıklar kılıç balığı, kral uskumru, tilefish denilen bir çeşit levrek türü ve ülkemizde pek yaygın olmayan köpekbalığıdır.

Mutlaka oku: Folik Asit Hamile Kalmak İsteyenlere Nasıl Yardımcı Olur?

9. Pastörize edilmemiş peynirler

Pastörize sütten yapılmış her türlü peynir, iyi bir kalsiyum kaynağı olup hamile kalmayı kolaylaştıran gıdalar arasında yer alırken, küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler uzak durman gereken yiyecekler arasındadır.

Bu peynirler uygun olmayan koşullarda hazırlanarak, insana bulaşan listeria adlı bir bakteriyi taşırlar. Belirtilerini fark etmenin zor olduğu bu bakteri oldukça tehlikelidir; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açar.

Ayrıca İtalya, Fransa gibi ülkelerde üretilen peynirleri tüketmeyi seviyorsan, bu peynirlerin de pastörize edildiğine dair onay almış olanlarını tercih etmeni öneririz.

Bilmende fayda var: Doğurganlığı Olumlu ve Olumsuz Etkileyen 13 Faktör!

10. İyi pişmemiş et

İyi pişmemiş et tüketmen, toksoplazma virüsünün vücuduna girmesine sebep olabilir. Bu virüs bazı hayvanların vücudunda üreyen ve bu hayvanların etlerini yiyen insanlara geçebilen bir virüstür. Kan ve lenf dolaşımında çoğalarak sinsi enfeksiyonlara neden olan virüs, hamile kalmayı zorlaştırmasının yanı sıra düşüğe, körlük, sağırlık gibi sorunlara ve doğum kusurlarına yol açar. Eğer "Hamile kalmak istiyorum." diyorsan etleri hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisin.

11. Sucuk

Sucuk, salam, sosis gibi pişmeden tüketilebilen hayvansal ürünler pişmemiş ette olduğu gibi toksoplazmaya yakalanma riskini arttırır. Eğer tüketme konusunda ısrarcıysan, pişirerek tüketmen gerekir.

Ayrıca hayvansal ürünlerden alacağın protein miktarının belli bir kısmını bitkisel ürünlerden de alabileceğini söyleyelim. Örneğin kurubaklagil ve kuru yemiş gibi bitkisel protein kaynaklarını, sucuk gibi gıdalardan alacağın protein miktarının yerine ikame edebilirsin.

Hamileliğe Hazırlıkta Hangi Vitaminleri ve Ek Besinleri Almalısın?

12. Az pişmiş yumurta

Gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella bakterisi, az pişmiş yumurta ile vücuda girebilir. Bu zehirlenme ishal, ateş ve kramp gibi sorunlara; vücuttan atılamaması durumunda ise menenjit ve eklem iltihapları gibi daha büyük sorunlara neden olabilir.

u sebeple hem hamile kalmak hem de sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için az pişmiş yumurtadan ve içerisinde az pişmiş yumurta olan mayonez gibi gıdalardan uzak durmalı, yumurtanı iyice pişirdikten sonra yemelisin.

Prof. Dr. İsmail Çepni'nin anlatacakları var:

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: