Fibrokistik Meme Nedir, Ne Gibi Zararları Var?

Kadınların çok büyük bir kısmında görülen fibrokistik meme sorunu, çoğunlukla ciddi hastalıklarla karıştırılan ancak zararsız olan dokulardan meydana gelir. Gel bakalım memede fibrokist olması ne anlama geliyor, fibrokistik memenin zararları var mı?

Fibrokist nedir?

Memede çevresi sert, için sıvı dolu kistlerin bulunması durumuna fibrokist ismi veriliyor. Elbette memede sert bir kitlenin ele gelmesi korku yaratan bir durum. Ancak yapılan taramalar sonucunda bu sertliğin fibrokist olduğunun öğrenilmesi sonucunda hiçbir endişeye gerek yok. Çünkü fibrokist zararsız ve neredeyse 3 kadından 2’sini etkileyen bir durum. Hatta fibrokist için artık hastalık denmiyor, memede yaşanan bir değişiklik ya da fibrokistik değişiklik olarak tanımlanıyor.

Memede fibrokist belirtileri nelerdir?

  • Göğüste ele gelen sert kitleler,
  • Memelerde hassasiyet,
  • Ağrı,
  • Nadiren meme ucundan gelen sarı-yeşil renkli akıntı, memede fibrokist varlığına işaret eder. Bu şikayetler adet dönemi öncesinde artış gösterir. Genellikle iki memede de görülür. Fibrokistik memede ağrı genelde ayırıcı belirtilerdendir.

Memede fibrokist neden olur?

Fibrokistlerin oluşum nedeni çoğunlukla bilinmese de büyük bir kısmının hormonal değişikliklere bağlı olduğu düşünülüyor.

En Önemli 6 Hamilelik Hormonu: Seni Onlar Yönetiyor!

Fibrokist memede nasıl teşhis edilir?

Bu belirtilerle doktoruna başvurduğunda doktorun, önce hikayeni dinleyecektir. Peşinden yaşına, hikayene ve genel durumuna göre bazı tanı yöntemleri isteyebilir. Eğer 30 yaşından küçüksen ultrasonografi yeterli olur ama 30’dan büyüksen ultrasona ek mamografi de istenebilir.

Bu görüntüleme yöntemlerinden sonra kitlenin sıvı dolu mu yoksa kanser hücresi mi olup olmadığı anlaşılır. Eğer şüpheli görünürse biyopsi de istenebilir.

Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

Fibrokistik meme nasıl tedavi edilir? Fibrokist kendiliğinden geçer mi?

Memedeki kitlelerin fibrokist olduğu belirlendikten sonra aslında ciddi bir tedaviye gerek olmaz. Eğer kist çok büyükse iğneyle sıvı dışarı çıkarılabilir. Bu sayede memede fibrokist büyümesi de engellenebilir.

Bunun dışında ağrıları gidermek için bazı ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Eğer durum hormonal ise bazı hormon ilaçları da kullanılabilir. Hayat tarzında yapılabilecek bazı minik değişikliklerle fibrokistin kendiliğinden geçme ihtimali de var. Örneğin;

  • Doğru bedende, rahat sutyenler kullanmak,
  • Sporcu sutyenlerini tercih etmek,
  • Kafein tüketimini azaltmak,
  • Az yağlı gıdalar tüketmek işe yarayabilir.

Fibrokistler kansere dönüşür mü?

Hayır, fibrokistik olduğu anlaşılan kitleler kansere dönüşmez. Kanser riskini de artırmaz. Ancak düzenli kontrol altında tutulması tavsiye edilir.

Fibrokistik memede hamilelik sorun olur mu?

Hayır, memede fibrokist olması hamilelik için sorun yaratmaz. Hamilelik sebebiyle fibrokist de büyümez. Ancak bu süreçte kontrollere devam edilmeli.

Fibrokistik memede emzirme sorun olur mu?

Hayır, emzirme kanallarında tıkanıklık oluşmadığı sürece fibrokist emzirmeye engel olmaz. Bu dönemdeki hormonal dalgalanmalar kistlerin yapısında değişikliğe neden olabilir, bu yüzden kistler kontrol edilmelidir.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.