Çift Terapisi Nedir, Ne İşe Yarar? 8 Soruda Anlattık!

Kimse evliliğe mükemmel bir eş olarak başlamıyor, çiftler arasında zamanla iletişim problemleri yaşanabiliyor. Bu sorunlar iki taraf arasında çözülemeyecek noktaya geldiğinde ise çift terapisine başlamak ciddi farklar yaratabiliyor.

Sen de eşinle arandaki problemler için bir uzman desteği almak istiyorsan evlilik terapisi ya da ilişki terapisi de denilen çift terapisi nedir, nasıl uygulanır ve hangi durumlarda uygulanması faydalı, önden kısa bir bilgi edinsen iyi olur. Bu yazıda aradığın tüm soruların yanıtını bulabilirsin.

1. Çift terapisi nedir?

İlişkide yaşanan problemlerin, tekrarlayıcı ve yıkıcı tartışmaların eşler tarafından bir psikoterapist ile birlikte anlaşılmaya çalışıldığı ve her iki eşe de psikolojik bazı yöntemler öneren sohbet çalışmasına çift terapisi, evlilik terapisi ya da ilişki terapisi diyoruz.

Çift terapisi sayesinde evliliğindeki mevcut yorucu durumu sürdürmekte ısrarcı olmak yerine, tarafsız ve profesyonel bir üçüncü gözle birlikte mevcut durumun, problemlerin ve taleplerin kökenine inip onları anlama şansı bulabilirsin.

2. Çift terapisine kimler gider?

Aile ve çift terapisine adı üzere olduğu gibi evli çiftler giderler. Ancak ilişki terapisi evlilik öncesi de alınabiliyor. Bu şekilde çiftler evlilik kararı vermekteki çekince veya şüphelerine de yanıt bulabiliyorlar.

3. İlişki terapisi nasıl uygulanır?

Çift terapisi nasıl uygulanır

Çift terapisinin pek çok farklı türü var. Bunların bazıları beceri ve pratiği artırmaya yönelik çalışmalar olurken bazısı da daha çok geçmişe yönelerek işlerin nasıl bu noktaya geldiğini inceler. Her iki kısmı birleştiren yöntemler de mevcut. Sana temelde neler yapıldığından bahsedelim:

  • Evlilik terapistlerinin, danışanlarına karşı her zaman nötr ve objektif olması en temel nokta. Evlilik danışmanı terapi boyunca ne sana ne de eşine suçlayıcı şekilde yaklaşmaz.
  • Bazı seanslarda evlilik terapisti çiftlerden biriyle konuşurken diğer eş gözlemci olarak ortamda bulunabilir. Yani terapistiniz eşinle konuşurken sen de onları üçüncü bir göz olarak izleme şansı bulabilirsin.
  • İlişki terapisti bu seanslar sırasında çiftlerin birbirlerini dinlemelerini ve bu iletişimi saygılı bir şekilde sürdürmelerini sağlamaya çalışır. Her zaman ne denir: Saygı çok önemli!
  • Bu görüşmeler sırasında evlilik terapistiniz eşinle aranızdaki sorunun ne olduğunu anlayabileceğiniz bir atmosfer oluşturur. Böylece aranızdaki durum hakkında farkındalık sahibi olarak ne yapmak istediğiniz konusunda kararlı olabilirsiniz.
  • Terapi sürecinde eşinle arasında tartışmalar çıkabilir. Bu gibi durumlarda evlilik terapistleri ne olursa olsun çiftlerden herhangi birinin tarafını tutmadan nötr kalmaya devam ederler.

4. Gottman çift terapisi nedir?

Gottman çift terapisi, 1970’lerde Dr. John Gottman ve Julie Gottman tarafından geliştirilen bir yöntem ve araştırmalar bütünü. Beş ana aşamadan oluşan Gottman yöntemi, “lovelab” adıyla gerçek bir ilişki laboratuvarında gerçekleşen gözlem ve ölçümlere dayanıyor.

Evlilikleri nelerin başarılı ve başarısız kıldığına dayanan araştırmalara odaklanan bu yöntem, kanıta dayalı yaklaşımlar içerdiği için evlilik terapisinin başarısına şüpheyle yaklaşan çiftler için tatmin edici oluyor.

5. Çift terapisi kaç seans sürer?

İlişki terapisi genellikle haftada bir ya da iki haftada bir, her seans yaklaşık 1,5 saat sürecek şekilde yapılır. Böylece eşinle yeterince konuşma imkanı bulabilirsin.

Terapinin uzunluğu alınan psikoterapi yöntemine ve metoduna bağlı olarak değişse de genel olarak 10 ila 20 seans arasında değişebilen bir süreç söz konusu. Bazen ihtiyaçlara bağlı olarak daha da uzun sürebiliyor. Eşinle bir karara ve çözüme varana dek bu terapi devam ediyor.

6. Çift terapisi ne işe yarar?

çift terapisi işe yarıyor mu

Sen de pek çok eşten biri gibi çift terapisi işe yarıyor mu, diye merak edebilirsin. Ancak konuya böyle yaklaşmanın yalnızca bir kuşku yaratmaktan başka bir şeye yaramayacağını baştan söyleyelim. Çift olarak ilişkinize değer verdiğiniz ve bunun için çabaladığınız takdirde çift terapisi tabii ki işe yarıyor.

Çift terapisi sonuca odaklanan çözüm dışında başka neye yarıyor?

  • Kendini ve eşini yeniden tanımanı, birbirinize giden yolu yeniden farklı bir bakış açısıyla yürümenizi sağlıyor.
  • İlişkisel travmaları çözerek geçmişle yüzleşip bu yükten kurtulmayı sağlıyor.
  • Derinlerdeki insani ihtiyaçlarla yüzleştiriyor ve kendine karşı farkındalık kazanmaya yardımcı oluyor.
  • Daha iyi bir çift iletişimi sağlamakla birlikte daha etkin problem çözme becerisi kazandırıyor.
  • İlişkiye gereken özeni ve hassasiyeti vermenin önemini süreçle birlikte çiftlere aşılıyor.

Anlattık: Boşanma Sebepleri Nelerdir? Sık Görülen 12 Sebep!

7. Eşlerden biri terapiye gelmezse ne olur?

Evlilik terapisinden verimli bir sonuç alabilmek için her iki eşin de seanslara katılması gerekiyor. Aksi halde ilişkinin kurtarılması ve sorunların bir çözüme kavuşturulması güç oluyor.

Terapi sürecinde eşlerden biri psikoterapiye devam etmek istemezse o ilişkide değişiklik yapabilmek oldukça zor bir hale geliyor ve terapiye giden eş bir diğerini değiştirmeye çalışıyor. Eğer ki ilişkinizde aşamadığınız sorunlar söz konusuysa evlilik terapisine muhakkak birlikte gitmelisiniz.

8. Nereden evlilik terapisi alabilirsin?

Öncelikle ücretsiz çift terapisi seçeneğinin olmadığını üzülerek belirtelim, henüz belediyeler tarafından verilen böyle bir hizmet yok. Ancak aile ve çift terapisi alabileceğin pekçok kamu kuruluşu ve özel kurumlar var. Aile hekimin de bu konuda sana yol gösterecektir.

Evlilik terapistini seçtikten sonra bu danışmanın eşinle sana uygun olup olmadığına karar vermelisin. Bazen terapist çok iyi olsa da sen ve eşine uygun olmayabilir. Terapistin ile telefonda görüşebilir ya da ücretsiz kısa bir tanışma talep edebilirsin. Böylelikle aranızdaki frekansı ölçüp tartabilir, kendisiyle mahrem ve hassas konularda rahatlıkla konuşup konuşamayacağınızdan emin olabilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Yatak Odası Dekorasyonunda İlişkinizi Canlandıracak 8 Öneri

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: