Bebeklerde Reflü Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?

“Bebeklerde reflü olur mu?” deme. Reflü yalnızca yetişkinlerde değil; çocuklarda da sıklıkla karşılaşılan bir problem. Peki, miniklerin midelerini yakan, yediklerini tükürmelerine sebep olan bebek reflüsü neden oluyor, nasıl tedavi ediliyor? Hazırsan başlayalım!

Bebek reflüsü nedir?

Reflü halk arasında “mide yanması” ya da “mide reflüsü” olarak biliniyor. Kabaca “geri kaçış” olarak da tanımlanıyor.

Yediklerini tükürmeye neden olan reflü, 3 aylıktan küçük bebeklerde sık görülen durumlardan biri. Özellikle yenidoğan reflüsü oldukça yaygın bir problem. En etkili ilacıysa anne sütü. Ne kadar biliyorsun: Yenidoğan Sağlığı: 11 Soru 11 Cevap!

Normal şartlar altında ilk birkaç aydan sonra bu durumun düzelmesi gerekiyor ama bazı bebekler ilk bir yıl boyunca yediklerini tükürmeye devam ediyorlar. Bu hastalığa tıp dünyasındaysa “gastro-özofajial reflü hastalığı” ya da “GÖR” deniyor.

Bebeklerde reflü neden oluyor?

Bebeklerde görülen reflünün genellikle basit nedenleri oluyor. Normalde yemek borusu ile mide arasındaki kas halkası (alt yemek borusu büzücü kası), sadece yutkunulduğu zaman gevşeyip açılıyor. Diğer zamanlarda sımsıkı kapalı olup midenin içindekileri olması gerektiği yerde tutuyor.

Bu kas olgunlaşana kadar, midenin içindekiler bazen yemek borusundan yukarı çıkıp bebeğin ağzından dökülebiliyor. Bazen yemek borusundaki hava kabarcıkları, sıvıları bebeğin ağzına geri gönderip dışarı çıkmasına neden olabiliyor. Bazen de bebek fazla miktarda sıvıyı fazla hızlı içiyor olabilir. Bunların hepsi reflüye sebebiyet veriyor.

Hastalık olarak kabul edilen reflü; bebeğinin büyümesine, gelişmesine, uykusuna ve beslenmesine engel oluyor.

Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?

Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir

  • Bebeğin aç olsa bile emmek istemez ve reddeder.
  • Uykusunda huzursuzluk yaşar, genellikle huzursuz bir bebek olur.
  • Çok sık ve ağız dolusu kusabilir. Bazen bu kusma, fışkırırcasına olabilir.
  • Beslenme sırasında veya sonrasında asabileşir.
  • Özellikle yemeklerden sonra sırtüstü yatırdığın zaman öksürdüğünü, hırıltılı sesler çıkardığını ve ağladığını fark edebilirsin. Reflü zamanla bebeklerde ses kısıklığı da yapabilir.

Beslenme sonrası bir miktar kusma, akla reflü ihtimalini getirebilir. Ancak bu durum reflü tanısı için tek başına yeterli değil. Çünkü yemek borusu ile mide arasındaki kas halkası, yutkunulan zamanlarda kasılıp gevşediği için nefes alıp verirken bebeğin ağzından süt, kusmuk olarak gelebilir. Bebeklerde karın guruldaması da

Tüm bunlara göre bebeklerde reflü nasıl anlaşılır, diyebilirsin. Eğer kusmayla beraber bebeğinin kilo alımında da bir problem varsa, o zaman reflüden şüphelenmen ve vakit kaybetmemen en iyisi. Tüm belirtilerin yanı sıra bebeklerde karın guruldaması da reflü ihtimalini kuvvetlendiren belirtilerden.

Ağlaması hiç durmayan bir bebeğe mi sahipsin? Kolik hakkında bilgi edinmende fayda var: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey

Bebeklerde reflü öksürük yapar mı?

Evet. Reflünün belirtileri arasında hırıltı ve geçmeyen öksürük var. Ancak tek başına öksürük, bebeğinde reflü olduğu anlamına gelmiyor.

Hastalıkların alarmı niteliğinde olan öksürük aslında sana neyi haber veriyor: Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük

Bebeklerde reflü nasıl geçer?

Bebek reflüsü pek kaygı verecek bir durum değil ama miniğin bu durumu aşana kadar, tükürüğünü temizlemek için elinin altında fazladan bir bez stoku bulundurman gerekiyor. Bebeklerde reflü tedavisinde beslenmeye anne sütüyle devam etmek avantaj sağlıyor.

Küçüğünü besledikten sonra karnına bastırmaman, karnındaki basıncı artıracak müdahalelerden kaçınman ve beslenme sonrası çok hareket ettirmemen önemli. Reflüyü en aza indirgemek için neler yapabilirsin?

1. Az ve sık beslemeyi dene

Mamaya geçtiysen, normalden daha az ver. Anne sütüyle besliyorsan, emzirme süresini kısalt.

Minik kuzunu en iyi şekilde besle: A'dan Z'ye Bebek Beslenmesi Rehberi

2. Reflü sancısına iyi gelen yatış pozisyonlarını öğren

Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir

Eğer bebeğinde reflü sorunu varsa, gerilemesini sağlayacak en iyi yöntemlerden biri de yatış pozisyonunu değiştirmen olacak. Bebek yatış pozisyonu olarak çoğunlukla sırt üstü konumu tercih ettiğini tahmin ediyoruz. Ancak reflüsü olan bebeği sırt üstü yatırmak mide salgısının kolayca yemek borusuna kaçmasına neden olur. Özellikle bebeğini yemekten sonra hemen bu konumda yatırman da şikayetleri arttırır.

Yüz üstü yatış pozisyonu reflü şikayetlerini azaltır ancak bu konum da Ani Bebek Ölümü Sendromu'nu tetikler. Yine aynı şekilde bebeği sol yana doğru yatırmak da reflü üzerinde faydalıdır ama minik yavrunun tüm gece bu pozisyonda kalması çok olası değil. 

Bu nedenle bebeğini, başı yaklaşık 30 derece yukarıda olacak şekilde yatırman en doğrusu olacak. Bu sayede bebeğinin midesinde biriken sıvı yukarı doğru kaçamaz. Dolayısıyla kusma, boğaz yanması gibi problemler azalır. Bir bebek reflü yatağı bu anlamda işini epey kolaylaştırabilir.

Bu yazı da sana çok yardımcı olacak: Yenidoğan Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

3. Emziğin ucunu kontrol et

Eğer bebeğini biberonla besliyorsan, emziğin deliğinin doğru büyüklükte olduğundan emin ol. Çok büyük olursa, süt çok hızlı akar. Çok küçük olursa, bebek umduğunu bulamaz ve hava yutar. Bunlar reflüyü tetikleyen şeyler.

Emzik ucunun doğru büyüklükte olduğunu anlamak için biberonu ters tut. Birkaç damla süt damlıyorsa, ideal büyüklükte demektir.

Biberon seçimini neye göre yapman gerektiğini biliyor musun: Hangi Biberonu Almalısın? Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli

4. Anne sütünün veya mamanın kıvamını koyulaştır

Doktorun onay verirse bebeğinin mamasına veya önceden sağılmış anne sütüne biraz pirinç gevreği ekle. Bebeğinin koyu kıvamlı sıvıyı içmesini sağlamak için emziğin deliğini genişletmen gerekebilir.

5. Beslenme düzeninden inek sütünü çıkart

Bazı bebeklerde zaman zaman inek sütü proteinine karşı alerji olabiliyor. Bebeğini emziriyorsan, beslenme programından inek sütünü çıkarman gerekebilir. Eğer mamayla besliyorsan, doktorun inek sütü içermeyen farklı bir mamaya geçmeni önerebilir.

Alerjileri zamanında tespit etmek önemli: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

6. Gazını çıkart

Her beslenme sırasında ve sonrasında bebeğinin sık sık gazını çıkartmak, midesinde hava birikmesini önler. Bebeğini dik oturt, başını ellerinle destekleyerek sırtını sıvazla. Gazını omzunun üzerinde çıkarttırma ki karnının üzerinde baskı olmasın.

Masaj Terapisti Selen Eloğlu'ndan gaz masajı ile ilgili teknikleri öğrenmek için izle!

Bebeklerde reflü ne zaman geçer?

Çocuklarda reflü, genellikle 12-18 aylık dönemlerde kendiliğinden geçiyor. Bebeğinde ağrıya, kusmaya ve yetersiz kilo alımına neden olacak derecede şiddetli bir reflü olmadığı sürece, onun büyümesini ve sağlıklı olmasını engelleyecek bir durum yok.

Bebeklerde reflü hangi durumlarda tehlikeli?

  • Bebeğin kilo almıyorsa,
  • Midesinin içindekileri ağzından fırlatacak kadar kuvvetle tükürüyorsa,
  • Ağzından yeşil bir sıvı geliyorsa (Bu olduğu takdirde, derhal doktorunu ara),
  • Ağzından kahve çekirdeğine benzeyen kan veya başka bir madde geldiyse,
  • Beslenmeye karşı direniyorsa,
  • Kakasında kan varsa,
  • Ateş, ishal ve solunum güçlüğü gibi başka hastalık belirtileri varsa,
  • 6 aylık veya daha büyükken inatçı kusma başlarsa, vakit kaybetmeden doktorunla iletişime geç.

Miniklerin büyük derdi ishale karşı önlem al: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

Reflü olan bebek nasıl emzirilir?

Reflü olan bebek nasıl emzirilir

Eğer bebeğinde reflü varsa, azar azar ve sık sık emzirmek bir çözüm olabilir. Ayrıca besledikten sonra başını ve göğsünü yüksek olarak yatırman gerekiyor.

Reflü maması nasıl olmalı?

Eğer bebeğini anne sütü değil de mamayla besliyorsan, daha koyu kıvamlı ve geriye kaçağı azaltacak şekilde üretilmiş olan bazı özel mamaları tercih edebilirsin. Bak annelerin en çok tercih ettiği mamalar burada: Bebek Maması Markalarından Hangisi Senin Ufaklığa Göre?

Bebeğine mama verirken onu anne sütü emer şekilde hafif eğimli bir pozisyonda beslersen bu da reflüyü azaltmaya yardımcı oluyor.

Reflüsü olan bebeği emziren anneler ne yememeli?

Anne sütü, reflü tedavisinde oldukça işe yarıyor. Bebeğinde reflü problemi varsa tüketmemen gereken gıdalar şu şekilde:

  • Aşırı baharatlı gıdalar,
  • Turunçgiller,
  • Kahve gibi kafeinli içecekler,
  • İnek sütü ürünleri.

Bunları da öğren: Emziren Anneler Ne Yememeli?

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic