Emziren Anneler Ne Yememeli?

"Emziren anneler ne yememeli?" konusunda yardıma mı ihtiyaç duymakta çok haklısın. Çünkü tıpkı hamileyken olduğu gibi emzirirken de yiyip içtiklerin, bebeğini de ne kadar sağlıklı beslediğinle doğrudan ilişkili.

Bu yüzden emzirirken yenmemesi gerekenler neler, süte gaz yapan yiyecekler hangileri, Uzman Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil’e sorduk ve konuyla ilgili ince ince araştırma yaptık. Bakalım emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Emzirme döneminde gaz yapan yiyecekler neler?

Bebeklerde gaz sancısı, emziren annelerin en büyük problemlerinden biri. Elbette bebeğindeki gaz sancısının tek nedeni, senin yediklerin değil. Fakat genellikle gaz sancısından kaynaklanan, uzun süreli ağlama nöbetleri olan kolik rahatsızlığının dahi süte gaz yapan yiyeceklerle bağlantısı olduğu düşünülüyor. İşte emziren anneye gaz yapan yiyecekler:

  • Kuru fasulye, nohut gibi baklagiller (Bunlar annelerde gaz yapan yiyeceklerin başında geliyor.).
  • İçlerindeki sülfür nedeniyle karnabahar, brokoli, lahana,
  • Elbette gazlı içecekler,
  • Midendeki asit oranını arttırdığı için hazmı zorlaştıran acı ve baharatlı yemekler,
  • İnek sütü (bazı bebekler için) ve inek sütü ile yapılan yoğurt, dondurma ve peynirler,
  • Portakal, kavun, kiraz,
  • Pırasa, kereviz, enginar, barbunya.

Özellikle yeni doğum yapan anne neler yememeli diye sorarsan, bu gıdaları söyleyebiliriz.

Ama emzirirken beslenme listesinde bu gıdalar kesinlikle olmamalı diye bir şey yok. Mesela portakal, bazı annelerde gaz sancısı yaparken sende yapmıyor olabilir. Hamile kalmadan önce de sende gaz yaptığını bildiğin yiyeceklerden uzak dur ve yukarıdaki besinleri bir dene, gaz yaparlarsa bırakırsın.

Sütünle bebeğine hayat verdiğin bu dönemde nasıl beslenmen gerektiğine dair detaylı yazımızı da mutlaka oku: Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Dikkat dikkat: Emzirirken yenmemesi gerekenler

emziren anne kahve içebilir mi

Çiğ et ve bazı balıklar

Enfeksiyon riski taşıdığı için hamilelikte beslenme listende kesinlikle olmaması gereken çiğ et, emzirme döneminde de önerilmiyor. Hamilelikteki kadar riskli değil ama yanlış beslenme ile zararlı etkiler sütünden bebeğine geçebilir.

Yine hamilelikteki gibi uskumru, kılıç balığı, köpekbalığı gibi yüksek cıva ve metal içeren balıklardan da uzak durmalısın.

Kafein

Nereden bulaştın bu kafeine, hamilelikten beri ondan ayrı kalmak ne kadar zor oldu değil mi? Fakat emzirirken de kafeini yani kahveyi ve çikolatayı sınırlı tüketmelisin; çünkü bebeklerde uykusuzluk ve huzursuzluğa yol açabiliyor. Günde bir ya da iki küçük fincan kahve ile yetinmen gerek.

Bazı meyveler

Emziren anne hangi meyveleri yememeli? Kavun, erik, narenciye (portakal, mandalina, greyfurt), üzüm gibi meyvelerin gaz ve hazımsızlık yapma riski olduğu için bir süre uzak dursan iyi olur.

Emziren anneler rezene çayı içebilir mi?

Hamilelikte bitki çayı yoktu, rezeneyi emzirirken beslenme listene almanda sakınca yok. Hatta kendisi anne sütünü arttıran içecekler arasında. "Süt arttırmak için rezene çayı nasıl yapılır?", "Lohusalıkta rezene çayı nasıl içilir?" gibi soruların cevapları için tıkla: Emzirme Döneminde ve Bebeklerde Rezene Kullanımı Nasıl Olmalı?

Peki, emziren anneler papatya çayı içebilir mi? Yine “Evet!” diyor, afiyetler diliyoruz.

Emziren annenin beslenmesi hangi durumlarda bebekte alerjiye neden olur?

emziren anneye ne gaz yapar

Sende ya da ailende gıda alerjisi ya da alerjik hastalık öyküsü varsa yumurta, yer fıstığı ve inek sütüne karşı temkinli yaklaşabilirsin. Ama bu konuda kesin bir bulgu yok, bu nedenle doktorunun takibi önemli.

Bu arada emzirme döneminde inek sütü ya da yumurta gibi alerjenlerin kısıtlandığı diyetler incelenmiş, böyle bir kısıtlamanın bir tek bariz bir şekilde bebeklerde egzamada azalma yarattığı sonucuna varılmış.

Bu arada emzirme dönemindeki en büyük sorun sütün yetmemesi. Sende de böyle bir sorun varsa mutlaka oku: Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Yiyecekler

Tecrübeli annelerin yorumlarını oku: Emzirirken kesinlikle yenmemesi gerekenler nelerdir?

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.